logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Panasonic NV-FJ612 - zakłócenia i śnieżenie obrazu z tunera TV

jacek_del 02 Mar 2005 23:19 1273 2
REKLAMA
  • #1 1281302
    jacek_del
    Poziom 13  
    witam,

jestem tu nowy.

prosze o pomoc w rozwiazaniu nastepujacego problemu z magnetowidem Panasonic NV-FJ612. chodzi o slabej jakosci obraz z tunera magnetowidu - zaklucenia i sniezenie. sygnal wizyjny podany jest z zewnetrznej anteny dachowej.
    jestem w tej kwestii kompletnie zielony, wiec nie wiem, czy tuner w magnetowidzie jest zbyt czuly czy sygnal z anteny jest dla niego zbyt slaby.
    z drugiego gniazda antenowego (ten sam sygnal) korzysta telewizor Thomson i obraz jest ok. jest jeszcze z powodzeniem podlaczony tuner radiowy.
    na moja obecna wiedze, to wydaje mi sie, ze wchodza dwie mozliwosci:
    - dostrojenie tunera TV w serwisie (nie wiem, czy wyrazam sie poprawnie),
    - zamontowanie wzmacniacza sygnalu antenowego.
    pomozcie mi zidentyfikowac przyczyne problemu.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1281567
    cx19
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Zanim wejdziemy do środka magnetowidu, trzeba zwrócić uwagę na instalację antenową. Mam tu na myśli dostosowanie impedancji falowej przewodu antenowego, jego długość rozgałężniki sygnału po drodze. Niewątpliwie należałoby wykonać pomiar sygnału w.cz. aby móc stwierdzić czy probelm jest w instalacji czy też nie wykluczone we wnętrzu urządzenia. Ale zanim do tego drugiego trzeba zająć się tym pierwszym, innymi słowy: sprawdzić jakość przewodu antenowego zastosować właściwy rozgałęźnik sygnał np: typu spliter, sprawdzić jakość połączeń we wtyczkach zwrócić uwagę na ewent. zwarcia ekranu itd...
  • #3 1297226
    jacek_del
    Poziom 13  
    ha, wszystko dziala. obraz jak zyleta.

nie chcialo mi sie wyciagac kabla zza scianki meblowej i chyba podswiadomie bylem przekonany, ze problem tkwi w magnetowidzie.
    wczoraj jednak wymierzylem nowy kabel i zalozylem nowe koncowki. troche gimnastyki z wymiana kabla i dziala.
    problem okazal sie banalny - przebicie na koncowce kabla.

cx19 - dzieki za sugestie.
REKLAMA