logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT90L - Jaki symbol ma kostka cewki hamulca? Czy można ją pominąć?

serwisantpl 10 Cze 2013 10:43 2274 6
REKLAMA
  • #1 12401368
    serwisantpl
    Poziom 2  
    Witam,

posiadam silnik, w którym spaliła się kostka od cewki hamulca. Nie mogę znaleźć tam żadnego symbolu, aby poszukać takiego elementu do kupna.
    Czy ktoś posiada może informacje o symbolu tej kostki, ewentualnie jaki zamiennik można zastosować?
    Czy pominięcie tej kostki ma sens?

Pozdrawiam.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12401933
    PtasiorWro
    Poziom 28  
    Ocena: 545
    Do jakiego to silnika, w jakim układzie pracuje, jakie zasilanie???
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 12403896
    PtasiorWro
    Poziom 28  
    Ocena: 545
    Dobra, a teraz mi powiedz jak ten silnik jest zasilany. L123,N,PE czy L123,PE?
    Skąd dokładnie masz zasilanie na tą płytkę i czy na hamulcu jest jakaś tabliczka.
    Na 90% jest to tylko zwykły prostownik tylko.
    Zrób foto pod jakie zaciski był podłączony i drugą stronę płytki tam gdzie są elementy.

Dodano po 2 [minuty]:

I najważniejsze czy jest zasilanym zwykłym napięciem z sieci czy przez jakiś falownik.
  • REKLAMA
  • #5 12404747
    serwisantpl
    Poziom 2  
    Silnik jest zasilany z trzech faz L123,PE. Cewka hamulca zasilana jest przez tą kostkę z jednej fazy.
  • Pomocny post
    #6 12404878
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 675
    Witam !
    PtasiorWro napisał:
    Zrób foto pod jakie zaciski był podłączony i drugą stronę płytki tam gdzie są elementy.
    Serwisantpl, na co czekasz ?
    Pokaż drugą stronę płytki.
    Pozdrawiam. Stefan
  • #7 12404929
    serwisantpl
    Poziom 2  
    Z drugiej strony nic nie ma, płytka jest zalana jakimś plastikiem czy czymś podobnym. Próbowałem tą kostkę rozciąć, ale to dużo nie daje, jakiegoś kondensatora przeciąłem w połowie :) Nie ma żadnych symboli, numerów itp. Kaplica

UPDATE

Kosta okazała się prostownikiem prądu stałego, po podłączeniu prostownika do cewki hamulca, hamulec działa! Dziękuję wszystkim za pomoc!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z uszkodzoną kostką cewki hamulca w silniku AT90L, nie mogąc znaleźć symbolu do zakupu zamiennika. W odpowiedziach pojawiły się pytania dotyczące zasilania silnika (trzy fazy L123, PE) oraz prośby o zdjęcia płytki. Po dalszym badaniu okazało się, że kostka jest prostownikiem prądu stałego, co potwierdziło działanie hamulca po podłączeniu prostownika. Użytkownik podziękował za pomoc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA