logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera/modem-routera do neostrady z TV i podział prędkości WiFi

habi3x7 16 Cze 2013 15:09 1188 1
REKLAMA
  • #1 12422365
    habi3x7
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Panowie (i Panie jeśli takowe bywają tutaj Wink ) potrzebuje nieco pomocy w dobrze sprzętu...

Sprawa wygląda następująco :
    mam neostrade z tv na talerzu .. a w domu podłaączonych jest 5-7 komputerów ( moje 4 i 2-3 sąsiadów) jak sie pewnie domyślacie to potrzebuję modem-router/router który będzie:
    1. uniwersalny pod różne typy sieci ( wole kupić raz i nie martwić sie gdy zmienie operatora)
    2. musi być wifi Wink ( najlepiej n)
    3. potrzebuje mieć możliwość podziału prędkości dla poszczególnych użytkowników gdyż komputery sąsiadów nie powinny mieć pełnej przepustowości ;P ( precz z pijawkami p2p )
    a wiem że można ograniczyć przesył danych tylko nie wiem jaki sprzęt wybrać... i jak to potem ustawić ale to inny temat Smile
    Dodatkowo już zdążyłem ustalić że mogę zainteresować się samym routerem o ile uda mi sie zmienić konfigurację portów ( znajomy cos o porcie wan wspominal czy jakoś tak)aby tv i internet były niezależne

liczę że pomożecie (proszę o sugestie dotyczące uniwersalnego rozwiązania oraz tylko pod znienawidzone TP)

z góry dziękuję za pomoc i cenne rady ;)
  • REKLAMA
  • #2 12422729
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2683
    Najlepiej pozostawić tego Livebox-a (wzgląd na tv-sat) i kupić coś z możliwością wgrania alternatywnego oprogramowania.
    Moja propozycja TP-link WR1043ND lub WDR4300.
REKLAMA