logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie DVD do komputera: jak ustawić zworki master/slave?

czarunio 03 Mar 2005 20:09 5118 8
REKLAMA
  • #1 1283503
    czarunio
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Mam takie pytanie:W komputerze z płyty gównej wychodzą trzy taśmy połączeniowe;do jednej jest podłączony napęd dyskietek,do drugiej twardy dysk i jedo złącze jest puste,do trzeciej mam podłączony cd rom i do drugiego złącza z tej taśmy nagrywarkę.Czy mogę napęd dvd podłączyć do wolnego złącza przy taśmie od twardego dysku?W tej chwili mam wypięty napęd cd rom i w zamian podłączoną nagrywarkę a chciałbym mieć podłączone wszystko razem.Drugie pytanie dotyczy zwór z tyłu napędów.Jest tam napisane master,slave.O co z tym chodzi,czy podłączając napędy musze przestawiać te zwory?
  • REKLAMA
  • #2 1283538
    Darkoe
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Witam tak możesz tam podłączyc DVD zworek na npędach nie ruszaj tylko jedynie na HDD ustaw zworke na Master (nadrzedny). A Slave to (podrzędny).
  • REKLAMA
  • #3 1283558
    Team
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Tak możesz podłączyć DVD razem z dyskiem.

Dodano po 3 [minuty]:

Zgadzam sie całkowicie <lol2>
  • #4 1283698
    czarunio
    Poziom 16  
    Dzięki panowie za odpowiedz.Zaraz spróbuję to podłączyć.

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Dalsze wieści z pola bitwy.Komputer widzi dvd ,który jest podłączony na jednej taśmie z twardzielem,natomiast nie widzi nagrywarki,która jest podłączona na jednej taśmie ze stacją cd rom.Pewnie gdzieś jest zle założona zwora.Ale gdzie?Na napędzie cd jest z lewej strony w pionie,a na nagrywarce w środku w pionie.Czy mam tą zworę zakładać metodą prób i błędów?Czy zworę zakładać tylko w pionie czy można próbować też w poziomie?No i zasadnicze pytanie czy w ten sposob nie uszkodzę komputera
  • #5 1284028
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    na kazdym napedzie jest napisane w jakim polozeniu jest master a w jakim slave. Ustaw nagrywarke na master a cdrom na slave. Zworki ustawia sie pionowo. Mozesz to robic metoda prob i bledow. nic sie nie stanie, poprostu jak bedzie zle to nie bedzie widac napedow.
  • REKLAMA
  • #6 1284029
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    przez utawianie zworek nieuszkodzisz komputera :-)
    na obudowach napedow musisz miec opisy master , slave i sc
    ustaw jeden na mster drugi na slave obojetnie ktory jak polaczysz
    a tak poza tym to po co tyle napedow przeciez dvd tez czyta cd-eki
    niepotrzebnie obciazasz tylko zasilacz :-(
  • REKLAMA
  • #7 1292904
    ada
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    tak HDD z DVD na jednej taśmie to fajny pomysł
    jeśli HDD jest ata 66 lub 100 to z DVD będzie chodził max tak jak DVD czyli ata 33 lub PIO 4
    lepiej odłączyć CD

czyli HDD jako master sam na taśmie

nagrywarka jako master
    DVD jako slave

no chyba że to stary dysk
  • #8 1296686
    czarunio
    Poziom 16  
    Tak więc lepiej nie podłączać twardziela z czymkolwiek.Pozostaję w takim razie przy wersji komputera bez cd.Trudno.Fajnie jak wszystko hula,ale jeśli komputer miałby jeszcze przez to zwolnić to rezygnuje.
  • #9 1296782
    soul_666
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Z tymi napędami jest jak z RAMem .. .. . Zawsze szybszy dostosowuje się do wolniejszego . .. . Faktem jest że kiedyś widziałęm nagrywarki i CD ROMy na ATA 100 .. ... . Ale nie powiem jak to chodziło . ... Możliwe że miały tylko oko przykuwać, ale wiem że było .. . . Ja mam Dysk ATA 100 na jednej taśmie a na drugiej CD RW ATA 66 i piknie działa. . ..... .. .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia napędu DVD do komputera z wykorzystaniem zworki master/slave na taśmach IDE. Można podłączyć napęd DVD do wolnego złącza na taśmie, na której jest już podłączony dysk twardy, ustawiając dysk twardy jako master, a napęd DVD jako slave. Zworki master i slave służą do określenia nadrzędności urządzeń na jednej taśmie IDE – master to urządzenie nadrzędne, slave podrzędne. Ustawianie zworki nie uszkodzi komputera. Zaleca się, aby na jednej taśmie znajdowały się dwa napędy z różnymi ustawieniami zworki (jeden master, drugi slave). W przypadku podłączenia napędu DVD i dysku twardego na jednej taśmie, prędkość transferu będzie ograniczona do wolniejszego urządzenia (np. DVD pracuje na ATA 33, a dysk twardy może mieć ATA 66 lub 100). Warto rozważyć pozostawienie dysku twardego samodzielnie na taśmie, a napędy optyczne na innej, aby uniknąć spowolnienia systemu. Ustawienia zworki powinny być zgodne z opisami na obudowie napędu i mogą być ustawiane pionowo lub poziomo zgodnie z instrukcją producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA