logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsair pendrive - brak reakcji komputera, tłusta powierzchnia, odzysk danych?

Wiesiek_1 17 Cze 2013 23:23 2547 4
REKLAMA
  • #1 12428047
    Wiesiek_1
    Poziom 2  
    Witam,
    Pen przestał działać nagle. Komputer nie reaguje na podłączenie pena do portu USB. Nie świeci się dioda w penie.
    W programach do diagnozowanie dysków(DMDE, USBDeview, TestDisk) nie udało mi się wyświetlić jakichkolwiek informacji o pendrive.
    Po wyjęciu pendriva z obudowy był jakby tłusty. Czy to objaw usterki?
    Zależy mi na części zawartości pena. Czy jest szansa żebym zrobił to "domowymi" sposobami czy już tylko zawodowcy?

Czy to całkowita śmierć pendriva czy jest jakaś nadzieja?

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 12428177
    1010011010
    Poziom 32  
    Ocena: 152
    Po wyjęciu pendriva z obudowy był jakby tłusty. Czy to objaw usterki?
    Niekoniecznie, mógł być zabezpieczony czymś.
    Sprawdź czy nóżki portu USB w pendrive są prawidłowo przylutowane. Czasami pendrive lubi się odlutować od portu i powstaje tam minimalna przerwa.
  • REKLAMA
  • #3 12428391
    Wiesiek_1
    Poziom 2  
    Mocowanie wyglada dobrze. Żadnych luzów miedzy wtykiem USB a płytką nie ma. Luty też wyglądają OK. Czy jest możliwość sprawdzenia tego mocowania perzez pomiar napięcia czy w inny sposób niż tylko "na oko"?
  • REKLAMA
  • #4 12430998
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Na takim pendrive w sumie niewiele może się popsuć. Zwykle jest to uszkodzenie kontrolera lub jego oprogramowania lub brak styków. Jedno już wykluczyłeś. W takich przypadkach można odczytać dane z modułów pamięci.
  • #5 12432366
    Wiesiek_1
    Poziom 2  
    Rozumiem że odczyt z modułów pamięci tylko przez zawodowców. Możecie Koledzy polecić firmę w Warszawie która zrobi to w rozsądnej cenie?
    A tak na przyszłość jaki pendrive jest niezawodny ( najmniej awaryjny)? W sumie z tego byłem zadowolony, ale koniec jego mnie zaskoczył.
REKLAMA