logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte M56S-S3: Komputer nie uruchamia HDD ani BIOS, problem z zasilaniem?

tix 21 Cze 2013 22:51 1704 11
REKLAMA
  • #1 12443017
    tix
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.
    Płyta główna
    Gigabyte M56S-S3

Procesor
    AMD ATHLON 64 X2 6000+ (AM2) (85W)

Pamięć
    KINGSTON 2 X 2048MB DDR2 / 800 MHz

Karta graficzna
    NVIDIA GE FORCE 9800GTX+,

Dysk
    HD753LJ

Zasilacz
    CFT-600-14CS

System operacyjny
    Windows Vista Ultimate 64

Najpierw pojawił się problem, że komputer w stanie spoczynku po około 8 - 10 minutach wyłączał się - tak jakby mu prąd zabrano.
    Ponowne uruchomienie było możliwe za drugim, a nawet czwartym razem.
    Ogólnie z prądem od dawna było coś nie tak. Np. przy uruchomieniu komputera otwierał się napęd DVD. Gdy go zamykałem (napęd), znowu się otwierał. Dopiero gdy przytrzymywałem go na siłę - pomagało.
    Wracając do wątku wyłączającego się komputera, postanowiłem odkurzyć co się dało, wraz z zasilaczem.
    Zerknąłem też na kondensatory na płycie głównej, czy nie ma wycieków, czy nie są popuchnięte - nie zauważyłem nic niepokojącego.
    Teraz przy próbie uruchomienia komputera, oprócz pracującego wiatraka, i otwierającego się napędu DVD nie dzieje się nic.
    Komputer jakby się resetował, a później kręci się tylko wiatrak. Prąd w portach USB jest.
    Nie ma charakterystycznego sygnału z płyty głównej który słychać było podczas rozruchu.
    Monitor nie reaguje, podmianka kart graficznych nic nie wniosła.
    Dysk też nie reaguje.
    Czy macie jakieś pomysły?
    Pozdrawiam i miłego weekendu życzę ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12443070
    honoratka
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Jak dla mnie to zasilacz. Trzeba zrobić testy napięć na zasilaczu.
    Jeśli masz miernik zmierz napięcia, instrukcje znajdziesz na forum lub w internecie.
    Jak nie masz miernika to będziesz potrzebował pomocy fachowca.
  • Pomocny post
    #3 12443103
    eMteusz
    Poziom 12  
    Bez miernika, testera to jest loteria wyboru, ostatnio miałem podobny przypadek, a nawet prawie taki sam, okazała się płyta główna.
  • REKLAMA
  • #4 12443153
    tix
    Poziom 10  
    Postaram się pożyczyć i zobaczymy co z tego wyjdzie.|
    Jak będę miał jakieś dane, to zamieszczę i może będziemy mądrzejsi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12443155
    eMteusz
    Poziom 12  
    Ewentualnie jakąś kartę post, zobaczysz czy chipset chociaż rusza.
  • #6 12481542
    tix
    Poziom 10  
    Karty post nie mam od kogo pożyczyć.
    Pożyczyłem za to miernik - ale chyba popsuty. :D
    Próby pomiaru kończyły się wynikiem "1 .", lub przygaszaniem ekranu miernika. Zmiany zakresów pomiaru nic nie wnosiły.
    Zamieniłem miejscami RAM, i komputer zaczął normalnie pracować. Musiałem podczas odkurzania, źle go wpiąć.
    Od trzech dni komputer nie wyłącza się - tak sobie tłumaczę, że to przez porządne odkurzanie.
    Skoro się nie wyłącza to mam nadzieję, że po problemie.
    Dziękuję za głosy :)
  • Pomocny post
    #7 12559311
    eMteusz
    Poziom 12  
    Przepraszam, że dopiero teraz, ale komuś może się przydać taka sentencja która mi się przypomniała,
    w okresie swojej pomocy innym przy komputerze miałem też kilka podobnych problemów, w środku syf, ludziom po odkurzeniu komputery resetowały się, lub nie reagowały na przycisk włączania komputera, otóż kiedyś gdzieś wyczytałem, że jak na płycie osadzi się masa kurzu, tudzież innego brudu, i przy gwałtownym wyczyszczeniu płyty zmieniają się timingi pamięci ram, przez to płyta główna wariuje i pomaga wtedy wyjęcia bateryjki bios na chwilkę

ps. prosiłbym o niekrytykowanie ponieważ gdzieś to poprostu wyczytałem, a pozatym to by miało jako taki sens ;)
  • #8 12566674
    tix
    Poziom 10  
    Po kilku dniach od mojego ostatniego wpisu komputer znowu zaczął się wyłączać.
    Tylko gdy na nim nie pracowałem, średnio po około 8 - 12 minutach.
    Bateryjki nie wyciągałem, ale zainstalowałem AppCleaner.
    Wyczyściłem za jego pomocą wszystko jak leci i od tamtej pory problem zniknął.
    Mam nadzieję, że już na zawsze.
    Więc jeśli ktoś z Was będzie miał podobny problem, to polecam na początek ten program.

P.S. Sprawdziłem również napięcia, i wszędzie były w normie.
  • REKLAMA
  • #10 12571191
    tix
    Poziom 10  
    Tak - ale zmieniłem na inny napęd pracujący na interfejsie Sata, i on już działa poprawnie.
    Ale nie wiem czy to była wina płyty czy napędu, bo tamten był na Ata.
  • #12 13815964
    tix
    Poziom 10  
    Te cyrki z wyłączającym się komputerem powracały.
    Otóż pomogło...
    ...uwaga - wyczyszczenie procesora, i radiatora, i naniesienie na nich nowej pasty termoprzewodzącej ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem na płycie głównej Gigabyte M56S-S3, który nie uruchamia dysku HDD ani BIOS-u, a także wyłącza się po kilku minutach. Po wstępnej diagnostyce, w tym odkurzaniu i sprawdzaniu kondensatorów, zasugerowano testy napięć zasilacza. Użytkownik pożyczył miernik, ale miał trudności z pomiarami. Ostatecznie, po zamianie miejscami pamięci RAM, komputer zaczął działać poprawnie. Po kilku dniach problem z wyłączaniem się powrócił, ale zniknął po użyciu programu AppCleaner do czyszczenia systemu. Użytkownik wymienił również napęd DVD na SATA, co poprawiło jego działanie. W końcu, czyszczenie procesora i nałożenie nowej pasty termoprzewodzącej również przyczyniło się do stabilności systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA