Witam serdecznie,
poszukuję porady odnośnie odpowiedniego modelu telewizora LED. Wspólnie z narzeczoną przymierzamy się do zakupu. Będzie to pewnie zakup na raty w sklepie RTV Euro AGD. Poniżej przedstawiam odpowiedzi na pytania, które mam nadzieję przybliżą Was do udzielenia pomocy, a mnie do jakiegoś konkretnego modelu i być może wyboru ostatecznego.
Dziękuję ogromnie
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
- 25m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
- 4,3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
- dwie
może trzy, jak się piesek nauczy wchodzić po schodach
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
- na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
- ma stać na szafeczce
6. Jak słońce świeci w pokoju?
- w zależności od pory dnia, najpierw z lewej strony ekranu, później za ekranem (oczywiście okna można przesłonić roletą)
7. Jaki masz obecnie telewizor?
- był to do niedawna 42 calowy LCD LG, jednak oglądany ze znacznie mniejszej odległości
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
- dobrze by było aby posiadał złącza HDMI - przynajmniej dwa, powinien również umożliwiać odtwarzanie materiałów video, zdjęć z pendrive USB, do tego możliwość wyprowadzenia cyfrowego dźwięku, możliwość podłączenie zwykłej wieży (czyli dwa kanały L/R), ewentualnie powinien też dawać nam możliwość podłączenia kina domowego (cyfrowym złączem, lub systemem kina domowego np. 5.1, które takiego wejścia cyfrowego nie posiada - czyli jednym słowem, niemal na każdą ewentualność.
Zależy nam również aby obraz "nie szarpał", aby był płynny.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
- na początku z anteny zewnętrznej wolno-stojącej, za jakiś czas może z "kablówki".
10 .Jakie urządzenia?
- konsola (ps3 o ile ma to jakiekolwiek znaczenie), pendrive, kablówka, może aparat aby obejrzeć zdjęcia, telefon wyprowadzony kablem miniUSB (choć to ostatnie nie jest niezbędne).
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
- po godzinie 18:00 - ze 3 - 4 godzinki, w weekendy pewnie trochę dłużej.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
- ciężko mi się określić, w pracy mam monitor matowy i bardzo mi się podoba fakt, że nie ma problemów pojawiających się odblasków światła słonecznego. Nie jest to wymóg, szczególnie, że będzie to dodatkowy koszt, którego raczej staramy się uniknąć.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
- programy typu Discovery, wiadomości
, a głównie są to filmy (akcji, fantastyczne, horrory..., seriale. Bardzo rzadko gry, a jeżeli już to z reguły dynamiczne, gdzie coś się dzieje dookoła
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
- nie, od tego mam komputer.
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
- tak choć będzie to raczej granie raz na wielki X czasu, nie jesteśmy typowymi graczami
choć lubimy tego typu rozrywkę od czasu do czasu.
16. Preferencje co do marki?
Nie przepadam za LG, bardzo spodobał mi się obraz Toshiby 40-calowej, 100Hz - jednak jest ona zbyt mała na wspomnianą wcześniej odległość. Ogólnie brak preferencji wobec konkretnej marki / producenta.
17. Preferencje co do wielkości?
- myślimy nad telewizorem o wielkości przekątnej od 47 cali.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
- częsty brak płynności wyświetlanego obrazu, co widuję na przykład w sklepach podczas wyświetlania białych napisów końcowych na czarnym tle.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
- późnymi popołudniami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
- do kwoty w okolicach 3800 - 3900 zł (w dodatku szukamy raczej spłaty ratalnej, choć to nie ma znaczenia - chodzi o konkretne, dobre modele TV.)
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
- przyznam, że w kinie obojgu nam ciężko się skupić na obrazie 3D (i wcale w tym momencie nie mam na myśli skupiania się na czymś innym
) dlatego też jest to obojętne czy technologia 3D będzie czy też jej nie będzie. Chyba, że 3D jakie przedstawia telewizor ma kompletnie inny odbiór wobec tego co przedstawia projekcja kinowa.
poszukuję porady odnośnie odpowiedniego modelu telewizora LED. Wspólnie z narzeczoną przymierzamy się do zakupu. Będzie to pewnie zakup na raty w sklepie RTV Euro AGD. Poniżej przedstawiam odpowiedzi na pytania, które mam nadzieję przybliżą Was do udzielenia pomocy, a mnie do jakiegoś konkretnego modelu i być może wyboru ostatecznego.
Dziękuję ogromnie
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
- 25m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
- 4,3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
- dwie
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
- na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
- ma stać na szafeczce
6. Jak słońce świeci w pokoju?
- w zależności od pory dnia, najpierw z lewej strony ekranu, później za ekranem (oczywiście okna można przesłonić roletą)
7. Jaki masz obecnie telewizor?
- był to do niedawna 42 calowy LCD LG, jednak oglądany ze znacznie mniejszej odległości
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
- dobrze by było aby posiadał złącza HDMI - przynajmniej dwa, powinien również umożliwiać odtwarzanie materiałów video, zdjęć z pendrive USB, do tego możliwość wyprowadzenia cyfrowego dźwięku, możliwość podłączenie zwykłej wieży (czyli dwa kanały L/R), ewentualnie powinien też dawać nam możliwość podłączenia kina domowego (cyfrowym złączem, lub systemem kina domowego np. 5.1, które takiego wejścia cyfrowego nie posiada - czyli jednym słowem, niemal na każdą ewentualność.
Zależy nam również aby obraz "nie szarpał", aby był płynny.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
- na początku z anteny zewnętrznej wolno-stojącej, za jakiś czas może z "kablówki".
10 .Jakie urządzenia?
- konsola (ps3 o ile ma to jakiekolwiek znaczenie), pendrive, kablówka, może aparat aby obejrzeć zdjęcia, telefon wyprowadzony kablem miniUSB (choć to ostatnie nie jest niezbędne).
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
- po godzinie 18:00 - ze 3 - 4 godzinki, w weekendy pewnie trochę dłużej.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
- ciężko mi się określić, w pracy mam monitor matowy i bardzo mi się podoba fakt, że nie ma problemów pojawiających się odblasków światła słonecznego. Nie jest to wymóg, szczególnie, że będzie to dodatkowy koszt, którego raczej staramy się uniknąć.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
- programy typu Discovery, wiadomości
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
- nie, od tego mam komputer.
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
- tak choć będzie to raczej granie raz na wielki X czasu, nie jesteśmy typowymi graczami
16. Preferencje co do marki?
Nie przepadam za LG, bardzo spodobał mi się obraz Toshiby 40-calowej, 100Hz - jednak jest ona zbyt mała na wspomnianą wcześniej odległość. Ogólnie brak preferencji wobec konkretnej marki / producenta.
17. Preferencje co do wielkości?
- myślimy nad telewizorem o wielkości przekątnej od 47 cali.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
- częsty brak płynności wyświetlanego obrazu, co widuję na przykład w sklepach podczas wyświetlania białych napisów końcowych na czarnym tle.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
- późnymi popołudniami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
- do kwoty w okolicach 3800 - 3900 zł (w dodatku szukamy raczej spłaty ratalnej, choć to nie ma znaczenia - chodzi o konkretne, dobre modele TV.)
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
- przyznam, że w kinie obojgu nam ciężko się skupić na obrazie 3D (i wcale w tym momencie nie mam na myśli skupiania się na czymś innym