logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Armada - Zabytek do odratowania. Włacza się, brak obrazu

maylo 27 Cze 2013 21:10 1644 7
REKLAMA
  • #1 12463542
    maylo
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    Witam, posiadam zabytkową jak na te czasy Armadę . Stan z czystym sumieniem kolelekcjonerski - mimo upływu ponad 20 lat brak śladów zżólknięcia na białej obudowie. Laptop włacza się sam po podpięciu zasilacza i wydaje krótkie sygnały dzwiękowe któtrych nie potrafię rozszyfrować. Słychać inicjację dysku... i nic wiecej się nie dzieje. Posiadam org. fabryczny zasilacz. Kolejność piknięć na filmiku. Od czego zacząć ?(jak dotąd resetowałem CMOS i zmieniałem kości pamięci) jest szansa aby tą iście sentymentalną Armadę przewrócić do życia?

Sygnały dzwiękowe:

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12463710
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 12464137
    maylo
    Poziom 26  
    Nie, nic na ekranie sie nie pokazuje. Dokladnie jak przy odklejonym bga grafiki ale tu nie ta epoka . Szkoda mi ja zrecyklingowac, plyt na portalu aukcyjnym nie ma...
  • #4 12464153
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 12464578
    maylo
    Poziom 26  
    Ten laptop pracuje na pamięciach EDO, mam tylko dwie takie osobne kości, nic nei daje przekładanie ich czy zamienianie miejscami...

Dziś rozbiorę go do zera i sprawdzę napięcia na przetwornicach....

Generalnie wydaje mi się że laptop nie powinien się właczać sam po podłączeniu zasilacza...
  • REKLAMA
  • #6 12464903
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2106
    Kol maylo.
    Jestem w posiadaniu modelu 4220t, jeśli był byś zainteresowany, to daj znać.
    Ostatnio (jakieś dwa lata temu) był sprawny.
  • #7 12465064
    adeq4
    Poziom 30  
    Ocena: 128
    A jakie jest napięcie na bateryjce RTC ?
  • #8 12471852
    maylo
    Poziom 26  
    Napięcia na przetwrocnicach 5V, 3,3V i 2,5 V. Procesor nagrzewa się. Napięcia na na RTC batery brak(zdziwł bym się jeśli bateria przez tyle czasu trzymała) - docelowo ta bateria ma 7,2V . Brak głownej baterii w laptopie (jest tylko zaślepka) ale nie sądze aby było to problemem..

Zdjęcia płyty:

Compaq Armada - Zabytek do odratowania. Włacza się, brak obrazu Compaq Armada - Zabytek do odratowania. Włacza się, brak obrazu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada zabytkowy laptop Compaq Armada, który włącza się, ale nie wyświetla obrazu. Po podłączeniu zasilacza laptop sam się uruchamia i wydaje krótkie sygnały dźwiękowe, które nie są rozpoznawane. Użytkownik sprawdził pamięci RAM, resetował CMOS, a także planuje rozebrać laptopa, aby sprawdzić napięcia na przetwornicach. Zauważył brak napięcia na baterii RTC oraz brak głównej baterii, co może wpływać na działanie urządzenia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięcia na baterii RTC oraz podmianę pamięci RAM, a także zwracają uwagę na trudności w znalezieniu części zamiennych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA