logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI CX600 - napęd w laptopie czyta większość płyt jako puste

joanna124 28 Cze 2013 11:17 7599 13
REKLAMA
  • #1 12464944
    joanna124
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    mam następujący problem. Mój napęd w laptopie czyta większość płyt jako puste - wyskakuje mi komunikat - nagraj pliki na dysk. Niektóre - bardzo rzadko - odczytuje poprawnie. W menadżerze urządzeń normalnie widać napęd. W pierwszej kolejności myślałam że padł mi laser - kupiłam więc drugi taki sam sprawny napęd i jest identyczna sytuacja.
    Czy może to być wina sterowników? Formatowałam dla pewności komputer wgrałam na nowo system i dalej nic.
    Komputer to MSI CX600
  • REKLAMA
  • #2 12464960
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    joanna124 napisał:
    Mój napęd w laptopie czyta większość płyt jako puste - wyskakuje mi komunikat - nagraj pliki na dysk. Niektóre - bardzo rzadko - odczytuje poprawnie.

Płyty są sprawne, działają normalnie?
    W menadżerze urządzeń nie ma żadnych wykrzykników zwłaszcza przy kontrolerze dysków?
  • REKLAMA
  • #3 12466010
    joanna124
    Poziom 9  
    Dra98 napisał:
    joanna124 napisał:
    Mój napęd w laptopie czyta większość płyt jako puste - wyskakuje mi komunikat - nagraj pliki na dysk. Niektóre - bardzo rzadko - odczytuje poprawnie.

Płyty są sprawne, działają normalnie?
    W menadżerze urządzeń nie ma żadnych wykrzykników zwłaszcza przy kontrolerze dysków?

Właśnie w tym cała tajemnicza tajemniczość bo w menadżerze czysto. Jedyne co mnie zastanawia to w menadżerze urządzeń nie ma nazwy dysku jak w drugim laptopie jest tylko napisane: Stacja dysków CD-ROM
  • #4 12466045
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 12466061
    joanna124
    Poziom 9  
    laruspener napisał:
    Wiele lapków potrzebuje staerowników do czytania płyt. A i chodzi o sterowniki nie o firmware napędu, bo ludzie czesto to mylą.

Ok czyli jednak stery. Czyli co wujek google i poszukiwanie.
    Jeszcze tak w miarach sprawdzenia orientujesz się czy mój - Super Multi DVD Rewriter GT30N - potrzebuje?
    Kurczę szukałam do niego sterowników ale coś mi nie wyszło, jeszcze raz spróbuje.
  • REKLAMA
  • #6 12466145
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Tu nie chodzi o sterowniki bo są z default'a instalowane przez system jaki to napęd by nie był chyba że jakiś "egzotyk blueray". Wacik do uszu zamoczony w rozcieńczonym płynie do naczyń, mydło w płynie lub szampon potem przeczyścić laser i w 95% pomaga. Jeżeli czyta jakąkolwiek płytę to nie jest wina sterowników.

Dodano po 5 [minuty]:

Robię tak od kilku lat i zawsze pomaga chociażby 2 dni temu w moim lapku. Odczytywał płyty ale jeżeli nagrywałem na końcu komunikat o nieudanym wypaleniu płytki. Zwilżyłem laser wacikiem rozcieńczonym w szamponie i jak ręką odjął wszystko jest OK. Lapek ma 6 lat nagrałem do tego czasu żeby nie skłamać 200-300 płyt.
  • #7 12467099
    joanna124
    Poziom 9  
    Ok tylko że ja mam dwa takie napędy i oby dwa zachowują się tak samo - dwa zabrudzone lasery?

Oby dwa już generalnie nic nie odczytują - dawno lapka nie używałam teraz zrobiłam test. DVD kręci i mieli i nic a CD pokazuje po dłuższym czasie jako dysk czysty do nagrania.

Dwa napędy identycznie się zachowują - ten sam model różnią się chyba tylko wersją romu.

A teraz przeżyłam szok - film z gazety śmiga - totalnie już zdurniałam :(
  • #8 12467112
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 12467129
    joanna124
    Poziom 9  
    laruspener napisał:
    Ten napęd jest na IDE czy SATA?

SATA
  • #11 12469211
    west77
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    laruspener napisał:
    Wiele lapków potrzebuje staerowników do czytania płyt. A i chodzi o sterowniki nie o firmware napędu, bo ludzie czesto to mylą.

Co za różnica czy napęd jest na IDE czy SATA, każdy współczesny system sam instaluje sterowniki napędów z automatu (poza Win 9x/DOS). Po drugie jeśli napęd nie czyta DVD a czyta CD to padł jeden laser, jeśli czyta oba formaty ale jedne płyty (zwłaszcza tłoczone fabrycznie) bez problemu a inne nie oznacza to że laser się zestarzał, wypalił, wyeksploatował. Jeśli taki napęd jest widziany w biosie i systemie a nie czyta płyt, to jest śmieciem elektronicznym podlegającym utylizacji. Na starość też ci oczy wysiądą jako pierwsze :)
  • #12 12469241
    joanna124
    Poziom 9  
    west77 napisał:
    laruspener napisał:

Co za różnica czy napęd jest na IDE czy SATA, każdy współczesny system sam instaluje sterowniki napędów z automatu (poza Win 9x/DOS). Po drugie jeśli napęd nie czyta DVD a czyta CD to padł jeden laser, jeśli czyta oba formaty ale jedne płyty (zwłaszcza tłoczone fabrycznie) bez problemu a inne nie oznacza to że laser się zestarzał, wypalił, wyeksploatował. Jeśli taki napęd jest widziany w biosie i systemie a nie czyta płyt, to jest śmieciem elektronicznym podlegającym utylizacji. Na starość też ci oczy wysiądą jako pierwsze :)

Ok ja wszystko rozumiem jest tylko taki motyw że ja mam dwa napędy jeden mój - który uznałam że padł laser więc kupiłam drugi - on zachowuje się analogicznie do pierwszego.

Nie czyta DVD np z nagranymi zdjęciami mieli mieli i nic, CD obojętnie czym czyta jako czystą płytę a film DVD oryginalny czyta od razu bez problemu.
  • #13 12469244
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Kup nowy napęd to będzie wszystkie płyty czytał.
  • #14 12469270
    west77
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    joanna124 napisał:
    Ok ja wszystko rozumiem jest tylko taki motyw że ja mam dwa napędy jeden mój - który uznałam że padł laser więc kupiłam drugi - on zachowuje się analogicznie do pierwszego.

Jeśli koleżanka kupiła nowy to faktycznie dziwne, ale jeśli używany to powiem Ci że sam dwa razy odsyłałem bo albo nie czyta albo całkiem martwy z używanymi to jak na loterii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa MSI CX600 zgłasza problem z napędem optycznym, który odczytuje większość płyt jako puste, mimo że niektóre płyty są odczytywane poprawnie. Po wymianie napędu na nowy, problem pozostał. W menedżerze urządzeń nie ma żadnych błędów, a użytkownik zastanawia się nad sterownikami. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może nie dotyczyć sterowników, lecz zabrudzonego lasera, proponując jego czyszczenie. Użytkownik zauważa, że oba napędy (oryginalny i nowy) zachowują się identycznie, co prowadzi do wątpliwości co do ich stanu. Wskazano również na możliwość, że napęd może być uszkodzony, jeśli nie czyta niektórych formatów płyt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA