logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei 367u-8 - Dostęp do internetu od innego operatora na brandowym modemie

rysiekgomula 30 Cze 2013 13:20 3060 6
REKLAMA
  • #1 12471685
    rysiekgomula
    Poziom 2  
    Witam,
    Posiadam brandowy modem od CP (Cyfrowy Polsat, Huawei E367u-8) i internet od T-mobile. Zastanawiam się czy jest możliwość, aby kartę SIM od T-mobile włożyć do modemu od CP i normalnie móc korzystać, aby nie musieć kupować kolejnego modemu.

Zainstalowałem Mobile Partner, jednak modem nie nawiązuje żadnego połączenia z kartą od T-mobile.

Stąd przypuszczenie, że modem może mieć nałożony SIMLOCK od Polsatu. Dlatego podjąłem próbę programem ściągniętym z tego forum.

Z tego co jednak widzę, to program wykrywa że modem jest odblokowany. Nie wiem jakie działania mogę dalej podjąć.
    Jak mogę skutecznie sprawdzić czy modem nie ma blokady SIMLOCK?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12471830
    LeszekLan
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Z reguły modemy w CP nie mają sim-locka.
    Sposób na sprawdzenie połączenia:
    w profilach ustawiasz nowy profil, numer - *99#, APN - internet.
    Wybierasz ustawiony profil jako domyślny i próbujesz się połączyć.
    Jeśli się połączy to nie masz sim-locka, jeśli nie to masz.

Jeszcze jedno, jeśli modem ma sim-locka to nie zaloguje się do sieci T-Mobile nawet przed próbą połączenia.

Pozdrawiam
    Leszek
  • REKLAMA
  • #3 12471916
    rysiekgomula
    Poziom 2  
    Próbuję tak, ale modem nawet nie chce zalogować się do sieci (miga dwukrotnie na zielono). Nie mówiąc już o nawiązaniu połączenia.

Zastanawiam się nad inną kwestią. Umowa z Polsatem została zerwana po roku (a była na 2).
    Czy to możliwe, że oni zablokowali numer IMEI tego sprzętu i dlatego nie może on się zarejestrować w sieci?

Edit: no właśnie nie chce się nawet zarejestrować w sieci. W jaki więc sposób mogę zdjąć simlocka?
  • REKLAMA
  • #4 12472597
    LeszekLan
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam ponownie

Więc, tak: żeby sprawdzić czy IMEI jest zablokowany przez operatora trzeba kupić kartę prepaid CP, jeśli się zaloguje do sieci - nie jest zablokowany.
    Co do sim-locka to można go zdjąć w komisie GSM lub ogólnie dostępnym oprogramowaniem do usuwania sim-locka z modemów Huawei.
    Jest jeszcze trzecia możliwość - uszkodzenie modemu.

Pozdrawiam
    Leszek
  • REKLAMA
  • #5 12475102
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    Może nie masz zasięgu 3G z T-mobile ?
    Ustawiałeś , przestawiałeś coś gdzie wyszukuje się sieci i tryb wyszukiwania ?
    Ta karta sim jest do internetu albo do rozmów ?
  • #6 12477290
    prosiak22
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    Monit wygląda na nieaktywną kartę ( brak zaięgu ).
  • #7 13655840
    professionalGSM
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Wiem, że nieco OT, ale dla innych mających taki sam problem. Pobrałem najnowszy Mobile Partner (oficjalny, czysty), dodałem ręcznie profil połączenia i modem połączył się z Playem bez problemu;]
    PS. Na custom Mobile Partner jak i na oficjalnym od Cyfrowego Polsatu za cholerę nie mogłem się połączyć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada modem Huawei E367u-8 od Cyfrowego Polsatu i chce używać karty SIM od T-Mobile. Istnieje podejrzenie, że modem może mieć nałożony SIMLOCK, co uniemożliwia połączenie z siecią T-Mobile. Użytkownik zainstalował Mobile Partner, ale modem nie nawiązuje połączenia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby sprawdzić, czy modem ma SIMLOCK, tworząc nowy profil połączenia. Wskazują również, że aby sprawdzić, czy IMEI modemu jest zablokowany przez operatora, należy użyć karty prepaid CP. Dodatkowo, problem może wynikać z braku zasięgu 3G lub uszkodzenia modemu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi wersjami oprogramowania Mobile Partner, które mogą wpływać na możliwość połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA