logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciśnieniomierz Braun - błąd podczas pompowania opaski, szukam schematu działania

zhu 14 Mar 2003 05:04 14457 24
REKLAMA
  • #1 126721
    zhu
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    mam uszkodzony ciśnieniomierz braun , próbuje pompować opaskę , nie daje rady i na wyświetlaczu pojawia error , szukam zasady działania , może jakaś rada lub schemat by się przydał . robię to pierwszy raz , a na forum też nic nie ma na ten temat .
  • REKLAMA
  • #2 126993
    brief99
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    witam....

sprawdz zawor przy pompce, moze byc walniety, sprawdz czy nie jest dziurawa pompka, oraz czy rekaw nie jest juz dziurawy... najlepiej odlacz rekaw od aparatu i sprobuj delikatnie wdmuchnac powietrze z ust i zatkaj palcem wlot i zobacz czy gdzies nie uchodzi to powietrze, sprawdz tez droznosc wszystkich otworkow (czy nie sa zatkane), jezeli to nie pomoze to wal na forrum i bedziemy dalej myslec.....
  • #3 127337
    zhu
    Poziom 22  
    :arrow: brieff99
    dzięki , super , strzał w dziesiątkę , uchodzi powietrze z rękawa , przerwa na szwie worka ;
    tylko teraz jak najlepiej skleić ; worek jest z plastiku , przerwa jest na boku szwu worka(w orginale widać że bok zgrzewany , może też użyć zgrzewarki) może ktoś ma doświadczenie , wolałbym nie pogorszyć , dziurka jest nieduża ok.1mm , czym to skleić żeby powietrze nie uchodziło ?
  • #4 127348
    brief99
    Poziom 22  
    pytanko... ?
    czy worek jest w umieszczony w materiale ? czy tez nie ?
    czy jest to płótno czy tez inny material ?
  • #5 127351
    zhu
    Poziom 22  
    miękki plastikowy worek jest wewnątrz sztywnego plastiku , w takiej objemce co zakłada się na rękę , a miękki worek i ten sztywny plastik jest włożony do płociennego ochronnego worka z rzepą .
  • #6 127356
    brief99
    Poziom 22  
    hm...
    co by ci tu poradzic ? zgrzewarka ? ja bym nie ryzykowal.... klej? tylko jaki ?
    na poczatek trzeba by bylo wyciac cos na ksztal łatki z podobnego materialu i sprobowac to zwulkanizowac... moze jakims klejem do tworzywa sztucznego, albo do gumy... UWAGA !!! nie klej zadnymi KROPELKAMI i tp....
    pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #7 127362
    zhu
    Poziom 22  
    dzięki i za to , myślę że teraz już sobie poradzę , poczytam w internecie , jakieś rozwiązanie się znajdzie . pozdrawiam .
  • #9 132406
    zhu
    Poziom 22  
    no i po bulu , podgrzałem krawędź worka gorącym powietrzem ścisnąłem palcami i ciśnieniomierz działa . przy okazji dowiedziałem się jakie ciśnienie ma zdrowy człowiek 120/80 a jakie jest u mnie - w normie .
    pozdrawiam .
  • #10 134582
    brief99
    Poziom 22  
    witam raz jeszcze....

gratuluje naprawy....
    A co do cisnienia:

Cisnienie doroslego czlowieka zawiera sie w przedziale: 140/90. przekroczenie ktoregokolwiek z wymienionych parametrow ponad norme w gore jest juz niebezpieczne....
    POZDRAWIAM
  • #11 3916642
    zhu
    Poziom 22  
    mam teraz nowy problem , po nadmuchaniu rękawa ciśnienie na wyświetlaczu dochodzi do 180 i spada , od 120 zaczyna odliczać i po kilku sekundach pojawia się komunikat ERR , co to może być tym razem ?
  • Pomocny post
    #12 3927562
    brief99
    Poziom 22  
    czy tak jest za kazdym razem ?? jezeli tak to walniety jest czujnik cisnienia... (a bateryjka dora??)
  • #13 3927706
    zhu
    Poziom 22  
    dzięki brief99 za odpowiedź , to może być czujnik o którym piszesz , czy można go jakoś sprawdzić na mierniku , czy można jakoś naprawić lub gdzieś kupić , czy można wstawić jakiś inny np. z taniego ciśnieniomierza typu no-name, bateryjki sprawdzone , założone 2x nowe
  • REKLAMA
  • #14 3928383
    brief99
    Poziom 22  
    odpisz mi jeszcze czy ZAWSZE tak sie dzieje z tym ERRorem?? A co do czujnika to nie ma mozliwosci sprawdzenia go DOMOWYMI sposobami, jezeli chodzi o podmiane z innego aparatu to jest to mozliwe... A wogole to wyjmij ten czujnik i zrob fotke i zarzuc na forum, potem pomslimy co dalej....
  • REKLAMA
  • #15 3928618
    zhu
    Poziom 22  
    za każdym razem dzieje się tak samo , dochodzi do 180-189 i spada do 120-130 potem odliczanie i ERR na wyświetlaczu , zdjęcia zamieszczę później
    Załączniki:
    • Ciśnieniomierz Braun - błąd podczas pompowania opaski, szukam schematu działania P1010002.jpg (168.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ciśnieniomierz Braun - błąd podczas pompowania opaski, szukam schematu działania P1010001.jpg (151.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 3985943
    zhu
    Poziom 22  
    fotki zamieszczone , przepraszam za opóźnienie , prośba o pomoc w naprawie , jak potrzebne są dokładniejsze zdjęcia zaraz wyślę
  • #18 3986008
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Sprawdz zimne luty, niedalej jak wczoraj naprawialem swoj cisnieniomierz - tez dawal errory zaleznie jak sie zalozylo cisnieniomierz ( roznice nie byly duze puls byl wyczuwalny a on errory walil ) - poprawilem kilka lutow i problem ustąpił, moze cos Ci to pomoze.
  • #19 3988403
    brief99
    Poziom 22  
    wez kolego zobacz te gniazda (wsuwki) czy nie sa czasai zasniedziale, przeczysc i zobacz wtedy, co do zimnych lutow to owszem tak jak moj przedmowca radzi popraw te luty, tylko nie przegrzej tego pajaka.... i daj znac co dalej...
  • #20 4296178
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Ja mam z kolei inne pytanie czy w prawidłowo działającym ciśnieniomierzu powietrze podczas pomiaru powinno uchodzić powoli mam coś takiego : Precision Sensor Model BK-6001
    Bokang Instruments

Powietrze uchodzi na zaworku do spuszczania powietrza.
    Mi udaje się zmierzyć czasami natomiast mojej mamie bardzo rzadko (mierzy długo i Errror) i nie wiem czy to jest wina czujnika czy tego że uchodzi powietrze. Proszę o radę.

Pozdro
  • #22 4330501
    laserjet9002
    Poziom 21  
    No właśnie uszczelniłem to lepiej bo wydawało się że uszczelka wyschła ze starości ma tylko 2 lata i teraz w ogóle nie mierzy (tzn w nieskończoność aż łapa puchnie). :(
  • #23 4332993
    brief99
    Poziom 22  
    zrob fotke tego co zrobiles (tej usczelki) i wrzuc to na forum, a najlepiej zrob fotke calego cinieniomierza... bedziemy dalej myslec...
  • #24 4333841
    laserjet9002
    Poziom 21  
    OK
    Niedługo wrzucę.
  • #25 4340956
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Witam ponownie.
    Z tą uszczelką to miałem po prostu miałem identyczną nową i ja włożyłem jednak przy rozbieraniu zaworka pomiędzy sprężynką a uszczelką było kółko plastikowe które się rozpadło i wsadziłem tymczasowo śrubkę między sprężynkę a a uszczelkę.
    Jednak teraz widzę że w tym oryginalnym przycisku jest jednak minimalny przelot powietrza.
    Muszę dorobić to kółko i może będzie lepiej.

Ciśnieniomierz Braun - błąd podczas pompowania opaski, szukam schematu działania

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z ciśnieniomierzem marki Braun, który podczas pompowania opaski wyświetla błąd (error). Pierwszym zdiagnozowanym problemem była nieszczelność miękkiego plastikowego worka wewnątrz opaski, powodująca uchodzenie powietrza. Zalecano sprawdzenie zaworu przy pompce, szczelności rękawa oraz drożności otworów. Uszkodzenie worka naprawiono przez podgrzanie krawędzi gorącym powietrzem i dociśnięcie, co przywróciło funkcjonalność urządzenia. Następnie pojawił się problem z błędem ERR po osiągnięciu ciśnienia około 180 mmHg, co wskazywało na uszkodzony czujnik ciśnienia. Sugerowano sprawdzenie zimnych lutów i styków, oczyszczenie gniazd wsuwek oraz ewentualną wymianę czujnika, choć jego testowanie domowymi metodami jest trudne. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące prawidłowego działania zaworu do spuszczania powietrza, który powinien umożliwiać powolne uchodzenie powietrza podczas pomiaru. Wskazano na konieczność zachowania szczelności uszczelek i elementów zaworu, a także na możliwość naprawy lub wymiany uszkodzonych części, w tym plastikowego kółka w zaworze. Wątek zawierał także zdjęcia uszkodzonych elementów i sugestie dotyczące klejenia lub zgrzewania worka z tworzywa sztucznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA