logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tenda W150D ADSL2/2+ Router - Ograniczone połączenie wifi

karol1067 05 Lip 2013 09:31 5697 6
REKLAMA
  • #1 12488716
    karol1067
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z połączeniem wifi na laptopie. Skonfigurowałem router, wszystkie parametry są ustawione. Laptop wykrywa sieć, ale gdy się z nią połączę pojawia się komunikat, że to połączenie jest ograniczone i nie ma dostępu do internetu. Co można z tym zrobić? Dodam, że gdy włączam przeglądarkę to nie pojawia się komunikat o braku dostępu do internetu, tylko "404 Not Found".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12488763
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Uruchom cmd i wpisz polenenia:
    ipconfig /all
    ping onet.pl
    ping 213.180.141.140

Czy łącząc komputer kablem jest OK? Możliwe że połączenie z internetem na routerze nie działa.
  • REKLAMA
  • #3 12489124
    karol1067
    Poziom 2  

Komputer jest podłączony kablem i działa jak należy.
    Raz udało mi się połączyć z internetem na laptopie, choć nic właściwie nie zmieniałem. Internet wtedy działał na obu komputerach. Potem jednak wyłączyłem na chwilę router i znowu na laptopie jest ograniczone połączenie i ten sam błąd co przedtem.
    Dodam, że na komputerze mam Win XP, a na laptopie Win 8
  • REKLAMA
  • #4 12489167
    Heinzek
    Jak na komputerze z XP będzie działał internet, to na laptopie połącz się z siecią i w cmd wpisz polecenia:
    ipconfig /flushdns
    ipconfig /renew
  • #5 12489216
    karol1067
    Poziom 2  
    Teraz internet śmiga na obu komputerach. Zdaje się, że wszystko działa jak należy. Dzięki.

Edit:
    A jednak problem rozwiązany nie do końca. Wpisałem polecenia i internet działał. Potem wyłączyłem laptop i początkowo nie było połączenia, pojawiał się błąd. Teraz jest znowu ok, ale nie wiem, czy na długo.
  • REKLAMA
  • #6 12490378
    Heinzek
    Problem jest u Ciebie taki że router kiedy nie ma połączenia z internetem przekierowuje wszystkie zapytania DNS na siebie.
    Rozwiązanie jest takie że można wprowadzić na stałe do kart sieciowych w protokole TCP/IP adresy zewnętrznych serwerów DNS dostawcy lub google ( 8.8.8.8 i 8.8.4.4).
  • #7 12491410
    karol1067
    Poziom 2  
    A więc wpisałem adres serwera DNS w protokole w wersji 4 (TCP/IPv4) i zmieniło się to, że teraz połączenie nie jest już ograniczone. Mimo to internetu nie ma. W Chrome pojawia się komunikat, że nie powiodło się wyszukiwanie DNS, a gdy diagnozuję połączenie pojawia się komunikat, że serwer DNS nie odpowiada.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ograniczonym połączeniem Wi-Fi na laptopie po skonfigurowaniu routera Tenda W150D. Laptop wykrywa sieć, ale nie ma dostępu do internetu, co objawia się komunikatem "404 Not Found". Po podłączeniu komputera stacjonarnego kablem, internet działał poprawnie. Użytkownik zastosował polecenia w cmd, takie jak "ipconfig /flushdns" i "ipconfig /renew", co chwilowo rozwiązało problem. Jednak po ponownym uruchomieniu laptopa pojawił się ten sam błąd. Zasugerowano wprowadzenie zewnętrznych serwerów DNS (np. 8.8.8.8) w ustawieniach TCP/IP, co poprawiło sytuację, ale nadal występowały problemy z dostępem do internetu i komunikatem o braku odpowiedzi serwera DNS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA