logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung R522 - klawisze funkcyjne działają bez FN, jak naprawić?

wiktor1988 07 Lip 2013 09:58 4719 6
REKLAMA
  • #1 12495047
    wiktor1988
    Poziom 9  
    Witam.
    Od jakiegoś miesiąca stałem się posiadaczem laptopa Samsung R522 ver. FS-04PL. Komputer miał 2 tyg. gwarancji. Po jej zakończeniu rozebrałem i wyczyściłem go, ponieważ mocno się grzał. Okazuje się, że czyszczenie dużo pomogło, bo temp. była już dobra. Zresztą tak jak cała reszta, wszystko sprawne. Wczoraj (po 14 dniach od czyszczenia) zaczęła wariować klawiatura, a dokładniej jej klawisze funkcyjne. Otoż wiekszość specjalnych funkcji (tych niebieskich znaczków) działa bez wciskania klawisza fn, wciskanie go też żadnej różnicy nie robi. Strzałki nie dzialają już wogóle jako klawisze nawigacyjne, tylko jako jaśniej - ciemniej, albo głośniej, ciszej. Klawisze F1-F12 tak samo. Dodam, że w Biosie jest dokładnie tak samo. Musiałem podpiąć zewn. klawiaturę USB żeby wogóle wejść do biosu (F2) i cokolwiek zrobić!
    Szukalem w google, ale na dokładnie ten temat znalazłem tylko tyle, że nowa klawiatura to wydatek ponad 'stowe' i tyle :\ .
    Aktualizowalem stery od tych przyciskow. Wgrywalem nowego Bios`a,w koncu zrobilem format i wgralem nowy system ale dalej tak samo. Aha kombinacje z Num lock nic nie daja bo to nie oto chodzi.
    Komputer za mojej kadencji nie byl zalany, poprostu wieczorem go zamknalem a rano po wlaczeniu juz byly "jaja"
    Najlepsze jest to ze podczas opisywania tego problemu klawiatura nagle zaczela dzialac (narazie). Teraz juz zglupialem calkowicie, moze jest jakis skrot klawiszowy zeby takie zeczy robic?
    Prosze o pomoc... :|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12495697
    duczka

Poziom 25  
    Ocena: 66
    Po pierwsze, sprawdź czy na pewno dobrze ustawiła się taśma w gnieździe od taśmy klawiatury. Jeśli działa Ci zewnętrzna druga klawiatura pod USB, to prawdopodobnie masz uszkodzony kontroler KBD. Po drugie sprawdź kontroler klawiatury MICOM H8S-2110b. Jak nie masz takiej możliwości to pozostał Ci tylko serwis.
    Skrótów takich nie ma ;-) Bardziej obstawiam na źle ułożona taśmę w gnieździe, niż kontroler no ale sprawdzić musisz to co Ci napisałem.
    Konto firmowe:
    Archi-TECH
    ul. Jerzego Rogowskiego 1, Dęblin, 08-530 | Strona WWW: archi-tech.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 12495785
    wiktor1988
    Poziom 9  
    Dzieki za odpowiedz. Wyzej pisalem ze problem sie rozwiazal ale za pol godziny znow wrocil. Tasma od klawiatury wyglada na dobrze wpieta, poprawialem chyba 3 razy, zreszta przy jej wkladaniu w pewnym momencie sama wskakuje na swoje miejsce i juz sie nie rusza. nie bardzo wiem jak sprawdzic ten kontroler od klawiatury (MICOM H8S-2110b), chociaz podejrzewam ze skoro nie wiem jak sie za to zabrac to i mozliwosci do tego nie posiadam. :|
    Mozliwe ze uszkodzilem to podczas czyszczenia? Nie robilem tego zreszta pierwszy raz...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12496021
    duczka

Poziom 25  
    Może podczas czyszczenia gdzieś któraś z nóżek KBD przez przypadek się przesunęła, odkleiła od pcb, zimny lut, trudno powiedzieć bez oględzin ;-) A bez specjalistycznego sprzętu kontrolera nie sprawdzisz tak w warunkach domowych ;-) jedynie wizualnie tylko możesz obejrzeć.
    Konto firmowe:
    Archi-TECH
    ul. Jerzego Rogowskiego 1, Dęblin, 08-530 | Strona WWW: archi-tech.com.pl
  • #5 12496204
    wiktor1988
    Poziom 9  
    To zostaje mi tylko rozebrac kompa i organoleptycznie poszukac jakiejs usterki, jesli nie znajde to skieruje sprawe do serwisu. Dzieki wielkie za pomoc, a rezultaty postaram sie tu jeszcze opisac.
  • REKLAMA
  • #6 12496207
    michal7778
    Poziom 29  
    Sprawdź czy klawisz FN nie zablokował się w jakiś sposób.
  • #7 12518148
    wiktor1988
    Poziom 9  
    Narazie zalatwilem klawiature na podmianke i zobaczymy co bedzie.

<edit>

Klawiatura zmieniona i wyglada na to ze to ona byla przyczyna calego zamieszania.

Dzieki za pomoc :!:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Samsung R522 (ver. FS-04PL) zgłosił problem z klawiaturą, gdzie klawisze funkcyjne działają bez przycisku FN, a strzałki pełnią inne funkcje. Po czyszczeniu laptopa, problem pojawił się ponownie, mimo że taśma klawiatury wydaje się być prawidłowo podłączona. Użytkownik rozważał uszkodzenie kontrolera klawiatury (MICOM H8S-2110b) oraz możliwość uszkodzenia podczas czyszczenia. Po wymianie klawiatury problem został rozwiązany, co sugeruje, że pierwotna klawiatura była uszkodzona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA