logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnica miedzy VPN site to site a VPN Gateway

bartekb24 09 Lip 2013 10:03 18711 20
REKLAMA
  • #1 12502209
    bartekb24
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Pytanie jak w temacie.
    Czym różni się VPN site to site od VPN Gateway?
    Proszę o łopatologiczne wyjaśnienie bo z sieciami prywatnymi mam kontakt dopiero pierwszy raz i wszystkiego się uczę powoli.
  • REKLAMA
  • #2 12502708
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    bartekb24 napisał:
    łopatologiczne

site-to-site LAN Zenka (wszystkie komputery w sieci Zenka) łączą się z LANem Bronka. Połączenie jest transparentne, tzn na komputerach bronka i zenka nic nie jest zainstalowane.

vpn gateway - tylko komputer Hani (na którym jest zainstalowany VPN) łaczy się LAN-em Bronka przez VPN gateway.

Dodano po 28 [sekundy]:

http://www.google.com/search?complete=0&q=vpn%20site-to-site%20vs%20gateway
  • #3 12505498
    bartekb24
    Poziom 18  
    Dzięki za pomoc już kumam :)

Dodano po 5 [minuty]:

Czyli z VPN gateway można zrobić VPN site-to-site tworząc drugą VPN gateway w LAN Zenka w tym przykładzie? Czy jednak nie do końca dobrze rozumuję?
  • #4 12516214
    marek1712
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Nie do końca.
    VPN S2S - można powiedzieć, że jest "statyczny". Wymaga skonfigurowania lokalnej i zdalnej sieci LAN oraz adresów punktów (zazwyczaj publiczne adresy IP), które się będą ze sobą komunikowały.
    VPN gateway (czy w nomenklaturze CISCO) Remote Access - działa trochę inaczej. Otóż nie wskazujesz podsieci drugiego końca tunelu; nie wiesz skąd połączy się klient (oczywiście można to ograniczać, etc - ale to nie dotyczy pytania).
    Oczywiście to co napisał bogiebog jest jak najbardziej trafne.
  • #5 12523609
    bartekb24
    Poziom 18  
    Tak. Rozumiem chyba o co Ci chodzi.
    Tylko nie wiem czy jak kupię router z opcją site to site to będę mógł w nim ustawić remote access? Czy może on będzie musiał być ustawiony w taki sposób aby były skonfigurowane dwa adresy w dwóch punktach końcowych sieci LAN i VPN gateway nie będę w nim mógł zrobić?
  • REKLAMA
  • #6 12525251
    marek1712
    Poziom 16  
    A to już zależy od producenta - zorientuj się jak wygląda sytuacja w sprzęcie który chcesz kupić.
    Spójrz na tego NetGeara. Pozwala zdefiniować zarówno tunele S2S, jak i RA. Bym to pokazał na przykładzie TP-Linka ale akurat strona leży...
  • REKLAMA
  • #7 12525357
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    Jak kupisz kazdego FritzBoxa od 714x wzwyz, to jest VPN site to site.
    Kazdy model chodzi z kazdym (oczywiscie Fritzboxy).
    7141 kosztuje ~130zlotych.

Oficjalnie wspieranych jest nawet do 7 podsieci.
    Konfiguracja dziecinnie prosta narzedziem windowsowym, gdzie podajesz nazwe domeny i tworzy sie plik konfiguracyjny, ktory nalezy zaimportowac do Fritza.
  • #8 12531629
    bartekb24
    Poziom 18  
    Mam Zywall zyxell 35. Jest w nim możliwość konfiguracji VPN. Ale w opcjach nigdzie nie widzę możliwości wyboru site to site czy VPN Gateway. Jak nie wpisuje adresu bramy po drugiej stronie (zostawiam IP 0.0.0.0) to wyskakuje mi informacja że to jest Dynamic VPN. Czyli mam możliwość tworzenia w nim VPN Geteway. Zgadza się? A jakie oprogramowanie można użyć aby na komputerze skonfigurować klienta VPN aby to było kompatybilne z Zywall-em?
  • #9 12532007
    marek1712
    Poziom 16  
    Wygląda na to, że tak. W CISCO ASA dynamiczne krypto-mapy są używane właśnie do zestawiania połączeń RA. Możesz dla pewności porobić screenshoty z porozwijanymi listami wyboru?
    Jeśli chodzi o oprogramowanie... Zazwyczaj producent dostarcza. Z ogólnych to np. ShrewSoft, musisz tylko poustawiać w nim wszystko.
  • #10 12532208
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    bartekb24 napisał:
    Mam Zywall zyxell 35. Jest w nim możliwość konfiguracji VPN. Ale w opcjach nigdzie nie widzę możliwości wyboru site to site czy VPN Gateway.

Kto czyta nie bladzi.
    ftp://ftp.zyxel.fr/ftp_download/ZyWALL_35/quick_start_guide/ZyWALL%2035_1.pdf

Oczywiscie, ze site to site, bo na routerze inaczej jest bez sensu.

Strona 13-14, wszystko czarne na bialym.
    Oczywiscie, ze masz do wyboru, co potrzeba.

Tylko jakos dalej nie rozumiem: co chcesz osiagnac albo w czym jest problem.

Acha, ten vpn na tym zyxelu idzie po kiepskim protokole pptp od M$. To tak na marginesie.

Bo zeby ci cokolwiek funkjonowalo, musisz miec
    1. 2 urzadzenia (serwer/klient albo/i na odwrot)
    2. 2 inne podsieci, ktore laczysz (w jednej to bezsensowne i site to site nie jest mozliwe, bo site to site laczy podsieci)
    3. usluge DNS albo wykupiona domene albo stale IP.

Jedyne co mozesz zrobic, to skonfigurowac to pudelku u siebie jako "serwer", wtedy musisz mies jakas domene, zybey znalezc router z zewnatrz.

1krok

myIP
    0.0.0.0
    secureGatewy adress
    0.0.0.0

2krok

local network
    -subnet <twoja klasa podsieci>

remote network (co chcesz, jeden klient?)
    -single <wirtualna klasa podsieci -> <musi byc INNA niz lokalna>

reszta to ustawianie kluczy.

Literatura
    http://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc787527%28v=ws.10%29.aspx
    http://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc728081%28v=ws.10%29.aspx

I nie pytaj, co mozna zrobic, tylko co chcesz zrobic.
  • #11 12532755
    marek1712
    Poziom 16  
    freetz_master napisał:
    bartekb24 napisał:
    Mam Zywall zyxell 35. Jest w nim możliwość konfiguracji VPN. Ale w opcjach nigdzie nie widzę możliwości wyboru site to site czy VPN Gateway.

Kto czyta nie bladzi.
    ftp://ftp.zyxel.fr/ftp_download/ZyWALL_35/quick_start_guide/ZyWALL%2035_1.pdf

Oczywiscie, ze site to site, bo na routerze inaczej jest bez sensu.

Strona 13-14, wszystko czarne na bialym.
    Oczywiscie, ze masz do wyboru, co potrzeba.

Tylko jakos dalej nie rozumiem: co chcesz osiagnac albo w czym jest problem.

Acha, ten vpn na tym zyxelu idzie po kiepskim protokole pptp od M$. To tak na marginesie.

ORLY?
    Ja tu widzę opcje IPSec, jak wół pasujące do L2TP/IPSec. PPTP to owszem ale jako łącze WAN. Poza tym jaki problem by router oferował zarówno możliwości zestawienia tunelu S2S, jak i RA? Z tańszych urządzeń pozwala na to Netgear, z droższych CISCO ASA.
    @bartekb24 - Jeśli chcesz wykorzystać router jako urządzenie końcowe dla Remote Access to wypróbuj ten tutorial:
    https://www.shrew.net/support/Howto_Zywall
  • #12 12537932
    bartekb24
    Poziom 18  
    Dzięki zaraz wezmę się za lekturę :) Jak mówiłem wcześniej VPN się nie zajmowałem więc nie do końca jeszcze łapę o co w tym chodzi. A chcę to ustawić w taki sposób abym z laptopa z obojętnie jakiej sieci miał dostęp do sieci lokalnej w firmie. Czyli muszę zrobić Remote Access tak mi się wydaje z tego co do tej pory się nauczyłem w tym temacie. Czyli muszę mieć jakieś oprogramowanie na laptopie. Jak przeczytam to co mam w linkach to się odezwę czy udało mi się tego dokonać.
  • REKLAMA
  • #13 12576815
    bartekb24
    Poziom 18  
    Mam jeszcze jedno pytanie.
    Czy aby korzystać z VPN w laptopie to muszę mieć IP publiczne, czy mogę być podłączony do sieci np. w hotelu z IP prywatnym?
  • #14 12577857
    marek1712
    Poziom 16  
    Może być IP prywatne. Byle nie z tej podsieci, którą masz w domu...
  • #15 12583168
    bartekb24
    Poziom 18  
    Ustawiłem router tak jak w załącznikach.
    Jak mam teraz ustawić opcje w laptopie aby to działało.
    Bo próbuję od dwóch dni i nie działa ;/
    Robię to w następujący sposób.
    Tworzę nowe połączenie przez kreator tworzenia połączeń w windows 7. Tam jest opcja tworzenia połączenia VPN. Wybieram to i w nim w właściwościach ustawiam tak:

Nzawa hosta - Adres mojego routera(Adres WAN)
    Typ wirtualnej sieci prywatnej - automatyczny (próbowałem też innych opcji ale też nie działa. W ustawieniach zaawansowanych wpisuję hasło które ustawiłem w routerze)
    Szyfrowanie danych- wymagaj szyfrowania (inne opcje próbowałem i też nie działało)
    Uwierzytelnianie - Druga opcja (Zezwalaj na użycie tych protokołów).
    I teraz jak daję połącz to wyskakuje mi monit o nazwę użytkownika i hasło.
    Tyle że w zywallu nic takiego nie ustawiałem. Jak dam OK bez wpisywania czegokolwiek to niby zaczyna się łączyć, ale po chwili wyskakje błąd 800, że nie można ustanowić połączenia zdalnego.
    W firewallu mam ustawione aby przepuszczał ruch przez VPN(W routerze).
    W logach routera nie mam nic o negocjacji połączenia VPN z moim laptopem.
    Laptop mam w sieci prywatnej 192.168.137.0
    Co robię nie tak???
    Bo już nie mam zielonego pojęcia jakie jeszcze opcje zmienić i gdzie tzn. na routerze czy w laptopie
    Załączniki:
    • Różnica miedzy VPN site to site a VPN Gateway VPN_1.JPG (128.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Różnica miedzy VPN site to site a VPN Gateway VPN2.JPG (104.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 12586499
    bartekb24
    Poziom 18  
    Nikt nie ma pomysłu jak to skonfigurować?
  • #18 12586587
    marek1712
    Poziom 16  
    Kostek7 napisał:
    autentykacją

CZYM!!??
    U-W-I-E-R-Z-Y-T-E-L-N-I-A-N-I-E-M

Wracając do tematu. Wydaje mi się, że wspominałem iż masz to zrobić klientem Shrew Soft (a nie windowsowym). Jeśli będę miał wieczorem chwilkę to postaram się napisać co i jak.
  • #19 12586794
    bartekb24
    Poziom 18  
    Dzięki. Próbowałem tym klientem o którym mówisz ale nie mogę go zainstalować w ogóle. Wywala błąd podczas instalacji, już nie pamiętam jaki.
  • #20 12623663
    bartekb24
    Poziom 18  
    marek1712, czy mogę liczyć na instrukcję?
  • #21 12753006
    bartekb24
    Poziom 18  
    widzę że temat umarł więc zamykam

Podsumowanie tematu

✨ VPN site-to-site (S2S) i VPN Gateway różnią się głównie w sposobie konfiguracji i zastosowania. VPN S2S łączy dwie sieci lokalne (LAN) w sposób statyczny, wymagając konfiguracji adresów IP obu końców tunelu. Z kolei VPN Gateway (Remote Access) umożliwia dostęp do sieci lokalnej z różnych lokalizacji, gdzie klient łączy się z siecią przez bramę VPN, bez konieczności znajomości adresów podsieci. Użytkownicy dyskutowali również o możliwościach konfiguracji różnych routerów, takich jak NetGear i Zywall, oraz o problemach z autoryzacją i ustawieniami połączeń VPN na laptopach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA