logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5739G - jak przywrócić Windows 7 po instalacji Windows 8?

przemix14 10 Lip 2013 14:15 2592 6
REKLAMA
  • #1 12506482
    przemix14
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam Was!
    Jakiś czas temu coś uderzyło mi do głowy i postanowiłem zainstalować sobie Windows 8 (pomimo że oryginalnie laptop posiadał Windows 7 HP x64). Zrobiłem to z czystej ciekawości. Windows 8 nie był w żaden sposób aktywowany /bo jak?/ bo nie miałem klucza, była to wersja na 30 dni. Po zainstalowaniu Windows 8 system zapytał mnie przy uruchamianiu czy chcę uruchomić Windows 8, czy chcę uruchomić instalator Windows 7. Wybrałem rozruch Windows 8. Kiedy ciekawość została zaspokojona chciałem z powrotem powrócić do oryginalnego Windows 7. Więc tak jak zwykle chciałem przywrócić system do stanu fabrycznego (Acer eRecovery - podczas uruchamiania trzeba nadusić Alt+F10 i dalej się już przywraca.) Niestety tym razem podczas przywracania program nie wiadomo dlaczego wybrał sobie za docelową ukrytą partycję Acera o pojemności 3,5gb. Nie ma możliwości wybrania dotychczasowej partycji c:. Jakoś udało mi się usunąć tą partycję (Acer 3,5gb) i z powrotem zainstalować Windows 7 z partycji Recovery.
    Ale przecgodząc do sedna mam teraz taki kłopot.
    Przy uruchamianiu komputera (na oryginalnym Windows 7) pojawia mi się menu do wyboru: czy chcę uruchomić system Windows 7, lub czy chcę uruchomić instalator Windows 7 (jeśli uruchomię instalator to włącza się przywracanie systemy - Acer eRecovery)

Co możecie na to poradzić? Wiem że się trochę rozpisałem ale chciałem jak najlepiej nakreślić problem.

Wg mnie jakimś cudem partycja recovery jakimś cudem stała się aktywna i w tym jest problem, ale jak temu zaradzić?

Dodaję screen'a z zarządzania dyskami.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Acer Aspire 5739G - jak przywrócić Windows 7 po instalacji Windows 8? Bez tytułu.jpg (173.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12507127
    przemix14
    Poziom 10  
    Dzięki, ten programik pomógł. Ale pojawił się następny problem. System uruchamia się normalnie, tak jak wcześniej, ale przy starcie nie mogę uruchomić Acer eRecovery (Alt+F10)?
    Może jakieś sugestie dlaczego tak jest?
    Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #4 12507142
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Nadpisałeś MBR instalując win8 i klawisz recovery nie działa. Zrób DVD recovery. Przyda się na przyszłość. Przywrócenie z DVD powinno przywrócić fabryczny system.
  • REKLAMA
  • #5 12507347
    przemix14
    Poziom 10  
    A w jaki sposób mogę teraz się dostać to tej partycji recovery?
    Partycja ta jest ukryta, ale jest (diskmgmt pokazuje że jest).
    Proszę o pomoc.
  • #6 12507482
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    A po co chcesz do partycji recovery wchodzić. W partycji recovery się nie grzebie. Po to jest ukryta aby użytkownicy windowsa w niej nic nie zmieniali.
  • #7 12507634
    przemix14
    Poziom 10  
    Nie chcę tam grzebać, ale tak na przyszłość, jeśli chciałbym kiedyś tam przywrócić system do ustawień fabrycznych to nie mam jak, bo jak wciskam alt+f10 to teraz jest brak reakcji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Windows 8 na laptopie Acer Aspire 5739G, który pierwotnie miał Windows 7. Po zakończeniu okresu próbnego Windows 8, użytkownik chciał przywrócić oryginalny system. Podczas próby przywrócenia systemu za pomocą Acer eRecovery, program wybrał niewłaściwą partycję. Użytkownik usunął tę partycję, ale napotkał problemy z uruchomieniem funkcji odzyskiwania (Alt+F10). Odpowiedzi sugerowały użycie programu EasyBCD do edycji rozruchu oraz stworzenie płyty DVD z obrazem odzyskiwania, ponieważ nadpisanie MBR przez Windows 8 mogło zablokować dostęp do partycji odzyskiwania.
REKLAMA