logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dopasować wzmacniacz audio AVT do wyjścia transmitera FM ?

bogiebog 15 Lip 2013 13:42 3585 7
REKLAMA
  • #1 12524429
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Mam transmiter FM (odtwarzam MP3 z pendriva) i na wyjściu jack jest sygnał, ale bardzo słaby, tzn po podłączeniu głośników komputerowych muszę dać wzmocnienie w głośnikach na maxa aby coś było słychać. Zestaw głośnikowy jest OK bo z wyjścia słuchawkowego z radia poziom mocy audio jest OK.

Jak dopasować wzmacniacz audio (najlepiej z kitu AVT) to sygnału na wyjściu audio tego transmitera aby osiągnąć na głośniku 10W ?

Głośnik będą dwa (chyba 4ohm), sygnał mono.

Zależy mi aby nie głośnik nie 'chrapał' przy wzmocnieniu 10W. Planuję głośniki samochodowe dwudrożne , 13cm średnicy.

Regulacja wzmocnienia na oba głośniki osobno, ostatecznie na oba jeden wystarczy.

Chcę to zasilić zasilaczem od laptopa, 15V DC 4A.
  • REKLAMA
  • #2 12525463
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    A ten jack to na pewno wyjście, a nie wejście?
  • REKLAMA
  • #3 12525557
    bogiebog
    Poziom 43  
    Nawet jak projektant transmiter nie przewidzial takiego użycia to można to uważać za niezamierzony easter egg.
    Jak zestaw głośniczków komputerowych odtwarza to trzeba się tylko zastanowic jak/czym to lepiej wzmocnić.

Dodano po 15 [minuty]:

Jeśli sygnal z tego gniazda jack jest trefny/podejrzany/niekoszerny to może dobrać się do bebechów transmitera i szukać sygnału mcz gdzieś ? Hej !
  • REKLAMA
  • #4 12525696
    fotonn
    Poziom 28  
    Cytat:
    to można to uważać za niezamierzony easter egg.

Nie jestem Freud - zboczeniami się nie zajmuję. :)
    Cytat:
    może dobrać się do bebechów transmitera

A nie mówiłem? - świr sadysta!!! :D

Dobra, już poważniej (ale trochę): wyjmij wnętrzności delikatnie i zrób zdjęcie - zobaczymy, gdzie mu te "elektrowstrząsy" zaaplikować.
  • #5 12525866
    bogiebog
    Poziom 43  
    Jak dopasować wzmacniacz audio AVT do wyjścia transmitera FM ? Jak dopasować wzmacniacz audio AVT do wyjścia transmitera FM ? Jak dopasować wzmacniacz audio AVT do wyjścia transmitera FM ?

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

Mogę go już skręcić z powrotem ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12526290
    fotonn
    Poziom 28  
    A co?
    Nie moższ patrzeć, jak cierpi?
    Skręć, skręć.

Ale to ciężki przypadek.
    Jeżeli nie ma nic pod wyświetlaczem, wszystko odbywa się pod tym czarnym kleksem.
    Zalany nim układ, między częścią obróbki cyfrowej, a analogowym nadajnikiem, ma wyprowadzony na zewnątrz jedynie filtr dolnoprzepustowy dla usunięcia z dźwięku "śmieci" po przetwarzaniu cyfra-analog.
    To któreś z tych małych kosteczek - brązowe to kondensatory, te ciemne z napismi zaś - rezystory.
    Gniazdo jack jest podpięte gdzieś w okolicy tego filtru (dwóch - po jednym na kanał), pewnie przez jakieś rezystory.
    Mogą to być te z napisem 103 w środkowej części płytki.
    Stąd słychać dźwięk w głośnikach komputerowych.
    Musiałbyś znaleźć miejsce tego podpięcia i ominąć rezystor(y).
    Ale i to nie gwarantuje, że uzyskasz w głośnikach komputerowych dźwięk o wystarczającym natężeniu.
    Jeśli chcesz próbować, masz dwie metody:
    1. Wziąć cienką szpilkę / igłę, chwycić w rękę i dotykać ostrzem metalowych końcówek tych "kostek".
    Ale ostrożnie - żeby zwarcia nie zrobić!
    Znajdź miejsca, których dotknięcie wywoła brzęczenie- przydźwięk sieci - w nastrojonym radiu.
    Najlepiej raz w jednym, raz w drugim kanale.
    W te miejsca podłączyć głośniki.
    2. Jack-a głośników włożyć do gniazda. Wziąć odcinek 10-15 cm cienkiego drucika, jeden koniec wetknąć pod widoczną na zdjęciu sprężystą balszkę w gniazdku - np. tę od strony czubka wtyczki, a drugim końcem drucika "szukać" po płytce tak, jak w p. 1 igłą.
    Oczywiście: źródło dźwięku - np. USB.

Gdyby ww. metody nie odniosły skutku, pozostanie dorobić jakiś przedwzmacniacz i zasilić go i umieścić w obudowie głośnika.
    Jednak to tylko wówczas, jeżeli obecnie uzyskujesz, wprawdzie cichy, ale za to czysty dźwięk.
  • #7 12530058
    bogiebog
    Poziom 43  
    fotonn napisał:
    Wziąć cienką szpilkę / igłę,

Siostro ! igłę proszę ! :)

Foton, dałbyś radę zaznaczyć na obrazku gdzie dokładnie dźgać tą agrafką ?

fotonn napisał:
    Jednak to tylko wówczas, jeżeli obecnie uzyskujesz, wprawdzie cichy, ale za to czysty dźwięk.

Może lepiej wygenerować sinusoidy o różnych częstościach w audacity i puścić taki test ?

fotonn napisał:
    Wziąć odcinek 10-15 cm cienkiego drucika, jeden koniec wetknąć pod widoczną na zdjęciu sprężystą balszkę w gniazdku - np. tę od strony czubka wtyczki, a drugim końcem drucika "szukać" po płytce tak, jak w p. 1 igłą.

Te blaszki to nie wiem gdzie są podłączone, ale mam nadzieję to nie jest test zwierania elementów do masy ?
  • Pomocny post
    #8 12530665
    fotonn
    Poziom 28  
    Sorry za jakość zrzutu - robiony w obiekcie pt.: "PKP", w czasie tzw. jazdy.
    Jak dopasować wzmacniacz audio AVT do wyjścia transmitera FM ?
    Szpikulcem dźgać możesz po całości - wszędzie, gdzie obaczysz goły metal.

Miejsca podpięcia początka sondy drutowej do gniazdka masz zaznaczone strzałkami, podobnie jak - tą razą czerwoną ramką - obszar najbardziej podejrzany - do przeskanowania jej końcem.

To w Audacity robią "czystą"?
    I ja nic o tym nie wiem?!
    Skandal! ;)

Próbuj - na zdrowie!:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na wzmocnienie sygnału audio z transmitera FM, który odtwarza MP3 z pendrive'a. Sygnał na wyjściu jack jest zbyt słaby, co wymusza maksymalne ustawienie głośności w głośnikach komputerowych. Użytkownik planuje użycie wzmacniacza audio z kitu AVT, aby osiągnąć moc 10W na dwóch głośnikach o impedancji 4Ω. W dyskusji poruszane są kwestie związane z podłączeniem gniazda jack, modyfikacjami wewnętrznymi transmitera oraz metodami wzmocnienia sygnału, w tym omijaniem rezystorów na płytce. Użytkownik rozważa również testowanie sygnału za pomocą programu Audacity.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA