Witajcie, mam mały - duży problem z jednym dyskiem 2.5''.
Zacznijmy od tego co to jest:
Nazwa: Seagate
Rozmiar: 500GB
SN: 6VE42YLV
PN: 9HH134-286
FW: 0002SDM1
Opis problemu
Dysk jest widoczny z poziomu bios, na linux oraz windows. Jednak pod linuxem spotkamy się z "nie można zamontować" a pod windowsem dysk jest tylko widoczny w menadżerze urządzeń lub pod nielicznymi programami do recovery. Sam przy dysku dużo nie grzebałem, tylko sprawdzałem co z nim się dzieje. Pewnie posypała się tablica partycji. Tu zaczynają się schody, bo naprawiając tablicę, mogę posiekać resztę danych. Niestety dysk ma aż 500 GB, a nie mam wolnego takiego drugiego dysku do wykonania kopi RAW, mam tylko na 1TB wolne 600GB (pytanie czy "Copyr EN" nie rozwali moich danych?). Może jest inny lepszy sposób na kopie RAW? Ze stajni Hirensa (15.2) jak wybiorę program "RAW COPY" nie widzi tego dysku, a testdisk widzi tylko 1 sektor.
Pytanie - jak podejść do tego dysku, czym go ugryźć? Czy dobrze myślę, że posypała się tablica? Słyszałem o metodzie - zapakować dysk hermetycznie - i do zamrażarki na 3 godziny, potem pod kompa? - znam przypadek jeden co to naprawdę zadziałało - dlaczego? nie wiadomo. Niestety nie mogę dać kopi 100 pierwszych sektorów, bo widzi tylko jeden - pod 'dmde' napisałem co widać.
Nie wiem co było na dysku, ile partycji, gdyż mam go z "drugich" rąk, komuś padł - przekazali go mnie bym zobaczył czy go jakoś ugryzę, z tego co przypuszczam - 2 partycje, recovery oraz systemowa (wind. vista lub 7).
Menadżer urządzeń
Dysk widoczny, nazwa: ST9500325AS ATA Device
jeżeli wejdziemy w jego właściwości, to w zakładce "woluminy" jest:
Dysk: Disk 1
Typ: nieznany
Stan: nie zainicjowany
Styl partycji: nie dotyczy
Pojemność: 0 MB
Nieprzydzielone miejsce: 0 MB
Zarezerwowane miejsce: 0 MB
SMART
ST9500325AS-6VE42YLV-SMART.mht
HDDScan S.M.A.R.T. Report
Model: ST9500325AS
Firmware: 0002
Serial: 6VE42YLV
LBA: 0
Report By: HDDScan for Windows version 3.3
Report Date: 2013-07-17 23:28:52
Num Attribute Name Value Worst Raw(hex) Threshold
DMDE
Włączam, wybieram dysk - zaczyna czyać i wyskakuje error:
Dysk#0 Sektor 0 (prób 2): WinError 1117. Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy.
-> ignoruj
i widzimy coś takiego:
z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Zacznijmy od tego co to jest:
Nazwa: Seagate
Rozmiar: 500GB
SN: 6VE42YLV
PN: 9HH134-286
FW: 0002SDM1
Opis problemu
Dysk jest widoczny z poziomu bios, na linux oraz windows. Jednak pod linuxem spotkamy się z "nie można zamontować" a pod windowsem dysk jest tylko widoczny w menadżerze urządzeń lub pod nielicznymi programami do recovery. Sam przy dysku dużo nie grzebałem, tylko sprawdzałem co z nim się dzieje. Pewnie posypała się tablica partycji. Tu zaczynają się schody, bo naprawiając tablicę, mogę posiekać resztę danych. Niestety dysk ma aż 500 GB, a nie mam wolnego takiego drugiego dysku do wykonania kopi RAW, mam tylko na 1TB wolne 600GB (pytanie czy "Copyr EN" nie rozwali moich danych?). Może jest inny lepszy sposób na kopie RAW? Ze stajni Hirensa (15.2) jak wybiorę program "RAW COPY" nie widzi tego dysku, a testdisk widzi tylko 1 sektor.
Pytanie - jak podejść do tego dysku, czym go ugryźć? Czy dobrze myślę, że posypała się tablica? Słyszałem o metodzie - zapakować dysk hermetycznie - i do zamrażarki na 3 godziny, potem pod kompa? - znam przypadek jeden co to naprawdę zadziałało - dlaczego? nie wiadomo. Niestety nie mogę dać kopi 100 pierwszych sektorów, bo widzi tylko jeden - pod 'dmde' napisałem co widać.
Nie wiem co było na dysku, ile partycji, gdyż mam go z "drugich" rąk, komuś padł - przekazali go mnie bym zobaczył czy go jakoś ugryzę, z tego co przypuszczam - 2 partycje, recovery oraz systemowa (wind. vista lub 7).
Menadżer urządzeń
Dysk widoczny, nazwa: ST9500325AS ATA Device
jeżeli wejdziemy w jego właściwości, to w zakładce "woluminy" jest:
Dysk: Disk 1
Typ: nieznany
Stan: nie zainicjowany
Styl partycji: nie dotyczy
Pojemność: 0 MB
Nieprzydzielone miejsce: 0 MB
Zarezerwowane miejsce: 0 MB
SMART
ST9500325AS-6VE42YLV-SMART.mht
HDDScan S.M.A.R.T. Report
Model: ST9500325AS
Firmware: 0002
Serial: 6VE42YLV
LBA: 0
Report By: HDDScan for Windows version 3.3
Report Date: 2013-07-17 23:28:52
Num Attribute Name Value Worst Raw(hex) Threshold
DMDE
Włączam, wybieram dysk - zaczyna czyać i wyskakuje error:
Dysk#0 Sektor 0 (prób 2): WinError 1117. Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy.
-> ignoruj
i widzimy coś takiego:
z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam