logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[czy można?] switch PoE <-> komputer lub inne urządzenie nie-PoE

bi3dron 18 Lip 2013 13:36 31650 8
REKLAMA
  • #1 12535108
    bi3dron
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    No cze :)
    Krótkie pytanie: czy można do portu PoE w switchu podpiąć np. serwer drukowania/PC, które (PC oczywiście) nie pobiera prądu z ethernetu? Czy w ten sposób usmażę elektronikę np. na mobo kompa.
    Czy może takie głowy to wymyśliły że nic się nie stanie?

Wiem że do przesyłu danych są wykorzystywane 2 pary itd itd, tylko właśnie interesuje mnie to czy coś się stanie jeśli podepnę urządzenie nie-PoE pod PoE w switchu :) w sumie to nie tyle co interesuje, tylko skończyły mi się porty w switchu nie-PoE, a muszę dołączyć nettopa do sieci.

Czy zarobić nowe kable tylko z 2-parami?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12535127
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Zaciśnij wtyczki bez przewodów POE, tylko 2 pary 1,2,3,6, wtedy na pewno nie usmażysz.
  • REKLAMA
  • #3 12535154
    bi3dron
    Poziom 18  
    Ok, dzięki za odpowiedź ;)

Więc teraz muszę poczekać aż zarabiarka wróci z terenu.

Jednak ciekaw jestem czy ktoś kiedyś próbował podpiąć urządzenia jak napisałem wyżej i czy coś się złego stało. Bo wiedza mi się przyda na przyszłość.
  • REKLAMA
  • #4 12535215
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Jaki sygnał idzie po POE ?
    DC/AC ?
    V = ?

IMO, RJ45 sygnal idzie przez trafo separujące, zatem nie powinno się nic złego stać, ale ja bym nie kusił losu.
  • REKLAMA
  • #5 12535242
    bi3dron
    Poziom 18  
    Szczerze to nie wiem jakie V, ale prąd na pewno stały. To jakiś tam switch tp-linka z 4 portami PoE i 4 portami zwykłymi. Ale ok, ten nie-PoE jeden mam jeszcze wolny, więc tam wepnę :P kiedyś jak będę miał jakiś sprzęt na zbyciu to podepne i najwyżej popatrzę sobie jak się ładnie topi :D
  • Pomocny post
    #6 12537294
    rwisniewski1
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Standardem PoE jest 48V. Nie musisz robić żadnych specjalnych kabli, możesz śmiało wpinać co chcesz, nic się nie usmaży. Po wpięciu urządzenia do portu switch testuje co ma wpięte i jeśli nie jest to urządzenie korzystające z PoE po prostu wyłącza napięcie na tym porcie.
    Powiedz co to za switch. Switche z PoE są zarządzalne, więc w konfiguracji można ręcznie wyłączyć PoE na portach gdzie jest to niepotrzebne.
  • #7 12537809
    bi3dron
    Poziom 18  
    @rwisniewski1 - dzięki za info. switch to TL-SF1008P.
  • Pomocny post
    #8 12538012
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Mozna wpinac spokojnie nic sie nie stanie jesli to jest poe aktywne czyli wiekszosc switchy. Chodzi o 802.11af
    Ta technologia sprawdza czy po drugiej stronie jest sprzet zgodny z 802.11af. Jesli jest to wlacza poe na porcie a jesli nie to zasilania nie wlacza.
    Sa tez switche z pasywnym poe np thougswitch od ubnt. Pasywne poe jest wykorzystywane w sprzetach mikrotika i ubnt najczesciej
  • #9 12538208
    bi3dron
    Poziom 18  
    Myślę że użytkownicy rwisniewski1 i smario11 wyczerpali temat :)

Wielkie dzięki za odpowiedzi.

Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał, czy można podłączyć urządzenie nie-PoE, takie jak serwer drukowania lub komputer, do portu PoE w switchu, obawiając się uszkodzenia elektroniki. Odpowiedzi wskazują, że standardowe switche PoE, takie jak TL-SF1008P, automatycznie wykrywają, czy podłączone urządzenie wymaga zasilania PoE. Jeśli nie, napięcie na porcie zostaje wyłączone, co eliminuje ryzyko uszkodzenia. Użytkownicy potwierdzili, że można bez obaw podłączać urządzenia nie-PoE do portów PoE, zwłaszcza w przypadku aktywnego PoE (802.3af), które jest powszechnie stosowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA