logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak dodać pionowe menu do div id=maincontent w PHP?

Bzyt_ek 23 Lip 2013 09:20 1695 7
REKLAMA
  • #1 12551138
    Bzyt_ek
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich.
    Chciałbym zapoznać było nie było bardziej doświadczonych w operowaniu php z moim problemem. Otóż w przeważającej większości wszędzie gdzie nie spojrzeć schemat menu jest tylko w postaci poziomej belki na górze strony która po rozwinięciu przesłania diva oraz to co jest wyświetlane. I stąd też wynika moje pytanie. Jak podincludować do div id="maincontent" tak skonstruowane (na zasadzie <ul> <li>) pionowe menu (widok po rozwinięciu):
    -------------------------
    Temat 1 - (click - rozwija się na)
    zadanie1 - link
    zadanie2 - (click - rozwija się na na)
    zadanie2.1 - link
    zadanie2.2 - link
    zadanie3 - link
    ---------------------
    Temat 2 - (click - rozwija się na)
    zadanie 1- link
    zadanie 2 - (click - rozwija się na)
    zadanie 2.1 - link
    zadanie 2.2 - link
    zadanie 3 - link
    zadanie4 - link
    ----------------
    Temat 3 - (click - rozwija się na)
    zadanie1 - link
    zadanie2 - (click - rozwija się na)
    zadanie2.1 - link
    zadanie2.2 - link
    zadanie2.3 - link
    zadanie3- link

Temat ... - (click - rozwija się na)
    zadanie1 - link
    .......
    -----------------------
    według takiego [ div id="Left" || div id="maincontent" || div id="right" ] rozmieszczenia div-ów.
    Do rozwijania menu użyłem skryptu ddaccordion.js, natomiast odnośniki: Temat1, Temat 2 i Temat 3 są normalnie "zwinięte" a rozwijają się dopiero po kliknięciu.
    Zależy mi na przykładowym rozwiązaniu i kodzie do linkowania. Może być w jQuery lub php.
  • REKLAMA
  • #2 12552383
    Mr_Unk
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Przeczytałem 3 razy i nadal nie rozumiem, co chcesz uzyskać.
    Wklej kod html zamiast tych pseudoopisów.
  • REKLAMA
  • #3 12552410
    Voytu$
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Wybacz ale nie bardzo zrozumiałem bełkot choć pracuję jako webmaster. Ale jak doczytałem:
    Bzyt_ek napisał:
    Może być w jQuery lub php.
    to już uśmiałem się na całego.

Po co bierzesz się za coś na czym się nie znasz? Poczytaj dokumentację JQuery i zrób odpowiednią funkcję zdarzenia click... Po co się uczyć i rozumieć kod jak można dostać gotowca? ... Zdziwię się jak ktoś Ci go da. A zadanie jest na poziomie przedszkola zarówno w PHP jak i JQuery. W tym drugim animacje masz gratis.

Dobra, zlituje się odrobinę, tu masz gotowca, wejdź do źródła i czytaj ze zrozumieniem: menu w jquery - dzielnica 13 Kraków.

I nie wiem co gdzie chcesz includować, ale jeśli robisz to w jednej domenie, możesz robić to szubko ajaxem z wykorzystaniem jquery $("#kontener").load... Reszta w dokumentacji.
  • REKLAMA
  • #4 12555061
    Bzyt_ek
    Poziom 9  
    Mr_Unk napisał:
    Przeczytałem 3 razy i nadal nie rozumiem, co chcesz uzyskać.
    Wklej kod html zamiast tych pseudoopisów.

Rzeczywiście bez kodu za bardzo się nie można rozeznać. Więc ok już wklejam. Kod strony z div-ami wygląda następująco:
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Samo rozwijanie menu jest oparte na skryptach jquery.min.js i ddaccordion.js które chciałbym wczytywać z div id="framecontentLeft do div id="maincontent" z ostylowaniem wygląda następująco:

Kod: text

Aby nie rozwlekać wpisu sekcję <body> można sprawdzić w załączniku.
    Dodatkowo w sekcji head ustawia się parametry rozwijania menu
    Kod: Javascript

Oczywiście na teraz w kodzie menu zamiast właściwego linku wpisałem # lub /.
    A chodzi mi właśnie metodę (przykładowy kawałek kodu) wczytania stron do diva id="maincontent". Strony mam już gotowe zapisane jako .htm ale z tym problemem (wczytywania) jakoś nie mogę sobie poradzić. :( :(
    W wyszukiwaniach zastosowania wczytywania są tylko proste menu bez submenu.
    Mam nadzieję że teraz trochę chociaż rozjaśniłem sprawę. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • kawa__ek_kodu.txt (3.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 12555128
    Bzyt_ek
    Poziom 9  
    Dziękuję za linka do tej 13-tej dzielnicy - ciekawa strona.

Voytu$ napisał:
    Dobra, zlituje się odrobinę, tu masz gotowca, wejdź do źródła i

Jeżeli zechciałbyś zerknąć na odpowiedź wyżej to zorientujesz się chyba "całkowicie" w moim problemie.
    A tak na marginesie - nie za bardzo odpowiada mi layout powielany w każdej z reguły witrynie z flashowym? lub css-owym nagłówkiem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 12555238
    Voytu$
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Mam dla Ciebie następujące porady:
    - poczytaj o css
    - poczytaj o html
    - poczytaj o php
    - poczytaj o jquery

na koniec poćwicz od prostych do bardziej skomplikowanych przykładów a nie czekaj, że ktoś zrobi to za Ciebie.

P.S. A mnie nie pasuje jak ludzie na forach szukają jeleni którzy napiszą kod bo komuś nie chce się czytać i myśleć.
  • #7 12555646
    Bzyt_ek
    Poziom 9  
    Thx ...

Voytu$ napisał:
    poćwicz od prostych do bardziej skomplikowanych przykładów

za poradę która nic nie wnosi .
    Po prostu. A samą stronę postawię na ramkach - to akurat mam przygotowane i bez łaski. Menu pod javascript załatwi mi sprawę bez problemów które napotykają inni.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w dodaniu pionowego menu do elementu div o id="maincontent" w PHP. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące użycia jQuery do stworzenia funkcji rozwijania menu oraz wskazówki dotyczące nauki HTML, CSS, PHP i jQuery. Użytkownik zamieszcza fragmenty kodu HTML, ale niektórzy respondenci sugerują, że bez konkretnego kodu trudno zrozumieć problem. Wskazówki obejmują również użycie AJAX do ładowania treści. Użytkownik wyraża frustrację z powodu braku konkretnych odpowiedzi i planuje użycie JavaScript do rozwiązania swojego problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA