logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko WMD 25100T - lokalizacja kondensatora rozruchowego silnika pralki

mały kazio 04 Sie 2013 20:11 4179 5
REKLAMA
  • #1 12594820
    mały kazio
    Poziom 11  
    Dzień dobry.

Pralka omówiła współpracy.
    Objaw jest następujący: po pobraniu odpowiedniej ilości wody bęben wykonuje 1 obrót, następnie długo długo nic i kolejny obrót - tak jakby nie miała siły kręcić. A po następnej bardzo długiej chwili następuje spust wody i koniec.

Po zdjęciu paska wielorowkowego z silnika i bębna okazało się, że problem jest z silnikiem (bęben chodzi ok). Z lektury forum wyczytałem, że mogły się skończyć szczotki silnika. Faktycznie, były już wyrobione. Niestety po wymianie na nowe problem nie zniknął. Po dalszej lekturze forum doszedłem do wniosku, że może nawalił kondensator rozruchowy?

I tu dochodzimy do sedna: czy w pralce Beko model WMD25100T występuje kondensator rozruchowy? A jeśli tak to gdzie jest umiejscowiony? Przyznam szczerze, że nie udało mi się go zlokalizować (o ile występuje).

A jeśli to nie kondensator (np z jego braku) to co może być przyczyną usterki?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12595470
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1488
    Ta pralka nie ma kondensatora rozruchowego , jak sam zauważyłeś , jest tam silnik szczotkowy . Spróbuj zrobić reset poprzedniego programu poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku start/reset . Załączy się pompa spustowa i po chwili ucichnie . Wyłącz , włącz , wybierz nastawnikiem nowy program . Jeśli nie chce się zresetować to sprawdź czy nie jest uruchomiona blokada rodzicielska .
  • REKLAMA
  • #3 12598034
    mały kazio
    Poziom 11  
    machefi napisał:
    Spróbuj zrobić reset poprzedniego programu poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku start/reset . Załączy się pompa spustowa i po chwili ucichnie . Wyłącz , włącz , wybierz nastawnikiem nowy program .

Zrobiłem, bez zmian. Znaczy nie działa.

machefi napisał:

Jeśli nie chce się zresetować to sprawdź czy nie jest uruchomiona blokada rodzicielska .

Jeśli chodzi o włączoną "kłódkę", to nie, nie jest.

Nowe pomysły?
  • REKLAMA
  • #4 12621915
    mały kazio
    Poziom 11  
    No cóż, jako, że nie uzyskałem odpowiedzi, postanowiłem jeszcze pokombinować samodzielnie. Przyjrzałem się bliżej silnikowi i zobaczyłem, że jest pęknięty magnes tachometra. Czy któryś z kolegów mógłby mi powiedzieć czy jest to część wymienna?

Jeśli tak to jaki ma numer katalogowy, albo od jakiego urządzenia będzie pasował? Jeśli nie to co? Muszę kupić nowy silnik?
  • REKLAMA
  • #5 12622069
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Można związać po obwodzie koła nitką stylonową a w miejsce pęknięcia wlać klej kropelkę.
  • #6 12639586
    mały kazio
    Poziom 11  
    Niestety ten pomysł odpadł dlatego, że "magnes" nie pękł na dwie idealnie stykające się części ale na dwie plus szereg drobnych okruchów. Sklejenie i obwiązanie chyba by nic nie dało. Nie próbowałem nawet.
    Ale. Znalazłem na portalu aukcyjnym ofertę sprzedaży używanego tachometru wraz ze sprawnym "magnesem". Po wymianie jednego i drugiego (wymieniłem także tachometr, ponieważ na moim drobinki magnesu jakby się przyspawały) pralka zadziałała. :)

Reasumując.

Gdy Twoja pralka Beko WMD 25100T kręci bębnem coraz trudniej - aż w końcu przestaje - sprawdź wtedy trzy rzeczy:

1. Czy przypadkiem przysłowiowa skarpeta nie blokuje bębna - wyjąć skarpetę
    2. czy szczotki się nie zużyły - wymienić (koszt kilkadziesiąt zł)
    3. czy nie pękł magnes tachometru - poszukać i wymienić (mnie wraz z przesyłką kosztowało to 50 zł). W serwisie powiedziano mi, że nie jest to część wymienialna i trzeba szukać wśród używek.

Ostatecznie, jeśli nie da się kupić samego magnesu pozostaje tylko wymiana silnika.

Problem rozwiązany. Można zamknąć.
REKLAMA