logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus K53SV Kłopot z wiatrakiem, Wiatrak chodzi głośno (dzwina sytuacja)

Jackvill 10 Sie 2013 18:11 5640 13
REKLAMA
  • #1 12614667
    Jackvill
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Hej, mam problem z wiatrakiem, po jakimś czasie wiatrak chodzi głośno, potem pulsuje i znowu głośno, nawet jak to piszę. Próbowałem czyścić sprężonym powietrzem poprzez otwarcie klawiatury, pryskanie między dziurki koło radiatora. Niestety nic nie pomaga. Jedyne co udało mi się zauważyć to to ze po stuknięciu w spód laptopa, mniej więcej w miejscu gdzie znajduje się wiatrak, głośne chodzenie ustaje na jakąś chwile. Proszę o pomoc!!! Nie wiem co robić. dzisiaj go rozbierałem ale wysiadłem przy odkręcaniu mainbord'a. I jedyne co sie stało to toutchpad nie chodzi i światełko nie działa ale to nie jest główny problem.

Proszę pomóżcie mi ponieważ nie wiem co robić.

Jeżeli potrzebujecie jakiś danych itp. prosze piszcie a najlepiej piszczie jak to sprawdzić też ponieważ jestem laikiem w niektórych sprawach i moge nie wiedzieć.
  • REKLAMA
  • #2 12614745
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Może wentylator jest zużyty (wiatraki to kiedyś stały w polu). Ile laptop ma lat?
  • #3 12614760
    Jackvill
    Poziom 11  
    laptop ma bodajże 2 lata ale wentylator po roku był wymieniony prawdopodobnie bo na gwarancje oddałem i naprawiali (nie wiem co tam zrobili).
  • REKLAMA
  • #4 12614765
    adeq4
    Poziom 30  
    Ocena: 128
    Nie wolno rozpędzać wentylatora podłączonego do płyty głównej. W ten sposób możesz uszkodzić sterowanie obrotów na płycie głównej laptopa. Komputer trzeba rozkręcić. Jak ? Na pewno znajdziesz filmiki na youtubie jak to ktoś robi. Wentylator trzeba wyczyścić z kurzu i jak się da go rozebrać to nasmarować. Jeśłi nie czujesz się na siłach to zanieś do serwisu. Skasują Cię 50 zł, a nic nie uszkodzą. Nie zapomnij wymienić pasty termoprzewodzącej na procesorze i ewentualnych termopadów.
  • #5 12614916
    Jackvill
    Poziom 11  
    adeq4, dzięki za odpowiedź, ale prosiłbym o dalszą pomoc innych użytkowników.
  • REKLAMA
  • #6 12614933
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Jackvill napisał:
    adeq4, dzięki za odpowiedź, ale prosiłbym o dalszą pomoc innych użytkowników.

Daj zrzut z HWmonitor podczas pracy laptopa.
  • REKLAMA
  • #7 12614955
    Resist_34
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    Jackvill napisał:
    laptop ma bodajże 2 lata ale wentylator po roku był wymieniony prawdopodobnie...

No to czeka Cię ponowna wymiana - konserwacja może pomóc na krótki okres czasu.
    Najprawdopodobniej wentylator ma suche i/lub wyrobione łożyska - jak nierzadko w kartach graficznych komputerów stacjonarnych.
  • #9 12614990
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Jackvill napisał:
    Asus K53SV Kłopot z wiatrakiem, Wiatrak chodzi głośno (dzwina sytuacja)

Pasta/ thmermopady do wymiany.
    Masz za wysokie temparatury i na CPU i na GPU.

Po wykonaniu, będzie ciszej.

Daj zrzut z CristalDIskInfo - zobaczę, czy to uderzanie w lapka nie uszkodziło HDD.
  • #11 12615017
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Jest ok.

Wymień pastę, odkurz pod chłodzeniem i będzie ok. Jesli masz olej maszynowy - przy okazji daj kroplę do wentylatora.
  • #12 12615025
    Jackvill
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie! ale wytłumacz proszę co to pasta :D ile kosztuje gdzie znaleźć?
  • #13 12615034
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Jackvill napisał:
    Dzięki wielkie! ale wytłumacz proszę co to pasta :D ile kosztuje gdzie znaleźć?

Pasta między układy, a radiatory - koszt w zależności od ilości - około 20-30zł.
    Kup AS 5, AS Ceramique 2, MX-4. Te są najlepsze.
  • #14 12779508
    Jackvill
    Poziom 11  
    Fajnie, pomogło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z głośnym wentylatorem w laptopie Asus K53SV, który po pewnym czasie zaczyna pulsować i hałasować. Próbował czyścić wentylator sprężonym powietrzem, ale to nie przyniosło efektu. Po uderzeniu w obudowę hałas ustaje na chwilę. Użytkownik rozważał rozebranie laptopa, ale napotkał trudności przy odkręcaniu płyty głównej. Odpowiedzi sugerują, że wentylator może być zużyty, a konserwacja, w tym wymiana pasty termoprzewodzącej oraz smarowanie wentylatora, mogą pomóc. Użytkownik został również poproszony o dostarczenie danych z monitorów temperatury oraz stanu dysku twardego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA