logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI R7950 Twin Frozr 3GD5/OC BE czy Gigabyte Radeon HD 7950

DAREKOBROCKI 13 Sie 2013 22:07 2286 14
REKLAMA
  • #1 12625860
    DAREKOBROCKI
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jak w temacie MSI czy GIGABYTE. Na zagranicznych forach chwalą MSI i GIGABYTE na przemian, natomiast na polskich nie mogę znależć porównań. Pojawiają się opinie że MSI ma gorsze chłodzenie i że są jakieś problemy z nim związane.
    Zamówiłem już MSI w sklepie internetowym ale mam wątpliwości co do tego wyboru i mógłbym jeszcze zmienić zamówienie. Proszę o rade.
  • REKLAMA
  • #2 12626595
    Wojtek_92
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    DAREKOBROCKI napisał:
    Jak w temacie MSI czy GIGABYTE. Na zagranicznych forach chwalą MSI i GIGABYTE na przemian, natomiast na polskich nie mogę znależć porównań. Pojawiają się opinie że MSI ma gorsze chłodzenie i że są jakieś problemy z nim związane.

I jedna i druga firma nie ma najlepszych opinii. W MSI będzie może i wydajne chłodzenie ale na pewno głośne. Gigabyte z kolei leci na łeb na szyję z jakością.
    Osobiście polecałbym Tobie coś z Powercolor- firmy która łączy w sobie zarówno wysokąjakość jak i PCS+ - czyli profesjonalne, ciche i bardzo wydajne chłodzenie.
    http://www.alternate.pl/PowerColor/PowerColor+PCS+_HD7950_3GB_GDDR5/html/product/979803/?
  • REKLAMA
  • #3 12626729
    DAREKOBROCKI
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie tematem . Niestety mój wybór jest ograniczony jak w temacie lub trochę niżej ASUS 7870 Direct CU .
  • #4 12627177
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 840
    Dlaczego akurat te karty i jakie są ich ceny ?
  • #5 12627312
    DAREKOBROCKI
    Poziom 10  
    Te są dostępne w dobrych cenach ok.900.- i w sklepie w którym mogę mieć dodatkowe korzyści np. stare części oddać w rozliczeniu.
  • #6 12627340
    TheFenix
    Poziom 11  
    DAREKOBROCKI napisał:
    Te są dostępne w dobrych cenach ok.900

To nie jest dobra cena za taką kartę. http://allegro.pl/asus-geforce-gtx-660-ti-dcii-2gb-gw-36m-f-vat-i3459998219.html - tańsza i wbija w ziemię te hd7950.

DAREKOBROCKI napisał:
    i w sklepie w którym mogę mieć dodatkowe korzyści np. stare części oddać w rozliczeniu.

Żadna łaska, tym bardziej że z doświadczenia wiem, że dadzą Ci w rozliczeniu 50% tego co dostałbyś sprzedając wszystko osobno na Allegoniąszmelc.
  • REKLAMA
  • #7 12627738
    DAREKOBROCKI
    Poziom 10  
    Co do wbijania to mogę polemizować, teraz pisze z telefonu ale po powrocie do domu podam link do porównań między radeonami a gforce. Druga sprawa to że nie chce gforca. Chciałbym jakiegoś radosną do 1000 zł te które podałem wydały mi się niezłym wyborem pomijając części w rozliczeniu z czego mogę zrezygnować.
  • #8 12627848
    TheFenix
    Poziom 11  
    DAREKOBROCKI napisał:
    Co do wbijania to mogę polemizować

Też uważam że odrobina polemiki nie zaszkodzi.
    DAREKOBROCKI napisał:
    teraz pisze z telefonu ale po powrocie do domu podam link do porównań między radeonami a gforce.

Proszę się nie trudzić - najnowszy test kart graficznych, w najbardziej wymagającej grze http://pclab.pl/art52489.html
    DAREKOBROCKI napisał:
    Druga sprawa to że nie chce gforca.

Mówiłem identycznie, dopóki nie kupiłem, zobaczyłem jaka jest różnica w grach na korzyść Nvidii w optymalizacji rozwiązań i sile narzutu na CPU
    DAREKOBROCKI napisał:
    Chciałbym jakiegoś radosną do 1000 zł te które podałem wydały mi się niezłym wyborem pomijając

Każdemu czasami się wydaje coś co niema nic wspólnego z rzeczywistością :P
  • #9 12628068
    DAREKOBROCKI
    Poziom 10  
    To prawda, ale przeraża mnie szyna 192, bo już miałem do czynienia z kartami z taką szyną które rzekomo miały nadrabiać taktowaniem rdzenia (HIS 5450) a w praktyce okazało się zupełnie co innego. Dlatego też jak widzę 384 bit w radeonie 7950 to mi "serce rośnie". Wiem że bardzo chwalą Nvidie za wydajność w grach ale ta karta nie tylko do gier (choć głównie) ma służyć. Po za tym, 900 czy 1000 zł jak dla mnie to sporo za kartę, więc chciałbym naprawdę coś przyzwoitego kupić co by mi posłużyło jakiś czas.
  • #10 12628103
    wariato
    Poziom 43  
    Przecież HD5450 to totalny Low End i nikt tego nie kupuje - chyba że do komputerów HTPC.
    Więc nie porównuj karty za 120zł do karty za 900zł...
  • #11 12628160
    DAREKOBROCKI
    Poziom 10  
    Czy to był na pewno Hd 5450 prawdę mówiąc nie pamiętam, ale to też było jakiś czas temu i wcisnął mi go sprzedawca w sklepie. Dlatego teraz tutaj szukam opinii i rady.

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam jeszcze że daleki jestem od porównań tych dwóch kart. Podałem to jako przykład choć może nie najlepszy.
  • #12 12628194
    TheFenix
    Poziom 11  
    DAREKOBROCKI napisał:
    ale przeraża mnie szyna 192, bo już miałem do czynienia z kartami z taką szyną które rzekomo miały nadrabiać taktowaniem rdzenia (HIS 5450) a w praktyce okazało się zupełnie co innego

To tak jak by przyjechał Szwajcar do Polski , porozmawiał ze Kazimierem Szczóką i wyrobił sobie zdanie o wszystkich Polakach na podstawie rozmowy z tym okazem pełnej sprawności intelektualnej.

hd5450 to takie padło ze jest daleko w tyle za 90% zintegrowanych na płycie głównej grafik.
  • REKLAMA
  • #13 12628239
    DAREKOBROCKI
    Poziom 10  
    Ja wiem to teraz, ale nie miałem takiej wiedzy wtedy. Dobra ta karta ?....TAK. to kupiłem. I jeszcze raz mówię to było dość dawno. Składałem wtedy chyba mój pierwszy "prawdziwy" komputer . Tą karte wymieniłem szybko na co innego, chyba właśnie wtedy na jakiąś Nvidię która też moich oczekiwań nie spełniła, co nie znaczy że była do bani. Co do karty to mam tylko pytanie która od której jest zdaniem bardziej doświadczonych lepsza: MSI R7950 Twin Frozr 3GD5/OC BE czy Gigabyte Radeon HD 7950 czy może Asus Radeon HD 7870 DirectCU II.
  • #14 12628733
    wariato
    Poziom 43  
    HD7870 jest z tej trójki słabsza bo to "mniejszy" rdzeń. Tamte są mniej więcej na równi jeśli chodzi o wydajność i kulturę pracy.
  • #15 12629163
    DAREKOBROCKI
    Poziom 10  
    Tak, ale być może solidniejsza konstrukcja, w sensie Asus jako marka ? Tamte mocniejsze bo na Tahiti tylko znów ale: większy pobór prądu, no ale i wydajność. Sam już nie wiem zakręciłem się teraz na maxa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zastanawia się nad wyborem między kartami graficznymi MSI R7950 Twin Frozr 3GD5/OC BE a Gigabyte Radeon HD 7950, zauważając sprzeczne opinie na temat obu modeli. W dyskusji podkreślono, że MSI może mieć głośniejsze chłodzenie, podczas gdy Gigabyte zmaga się z problemami jakościowymi. Użytkownik rozważa również alternatywę w postaci ASUS 7870 DirectCU. W odpowiedziach zasugerowano, że Powercolor może być lepszym wyborem, a także porównano wydajność kart, wskazując, że HD7870 jest słabsza od pozostałych modeli. Użytkownik poszukuje karty, która będzie wydajna i cicha, a także nie chce przepłacać.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA