logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja SSH i Telnet na Linuksie oraz kopiowanie poczty z WP.pl

marcin w 10 Mar 2005 13:21 1441 4
REKLAMA
  • #1 1303151
    marcin w
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    Witam.
    Złożyłem sobie drugiego pc-ta, zainstalowałem linuksa, chciałbym go przeznaczyć do celów doświadczalnych (nauki administracji tegoż systemu) Do niego chciałbym się logować z innego pc-ta, jak go skonfigurować, by za pomocą telnetu lub ssh można byłoby się zalogować z innego komputera w sieci.
    Kolejna sprawa to poczta, mam skrzynkę na wp.pl, jak skonfigurować system, by pocztę tylko skopiował z danego serwera pocztowego (nie ściągał) Myślałem o fethmail i pine, ale jak to skonfigurować??

Proszę o pomoc, gdyż do tej pory z systemu linux korzystałem jako systemu do pracy biurowej (z wykorzystanie środowiska graficznego), nigdy nie zagłebiałem się zbyt daleko.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1304080
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    1. Wystarczy doinstalować/uruchomić demon sshd albo telnetd (vel in.telnetd poprzez inetd).
    2. W fetchmail.rc dopisz przełącznik keep do konfiguracji (dla każdego konta oddzielnie).
  • REKLAMA
  • #3 1304732
    marcin w
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    wszystko chodzi na demonie sshd fajnie, ale tylko na maszynie, na której jest właśnie zainstalowany. Podaję komendę ssh mw(_at_)xx.xxx.xx.xxx, gdzie xx.xxx.xx.xxx jest ip tego komputera, i bezproblemowo mi się loguje. Kiedy chcę zalogować się do systemu z innego kopmutera w sieci (na którym jest win xp i putty) to otrzymuję komunikat

Network error: connection reset by peer

Dlaczego nie mogę zalogować się do systemu z innego komputera?? O co tu chodzi??

Dopiszę, że uruchamianie sshd dopisałem do pliku etc/rc.d/rc.local wpisując linijkę

usr/sbin/sshd

to jest ścieżka do pliku sshd
  • REKLAMA
  • #4 1313807
    jac_ek25
    Poziom 11  
    Może firewall blokuje, wpisz /sbin/iptables -A INPUT -j ACCEPT
  • #5 1320592
    kernel_panic
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    W pliku /etc/hosts.allow dopisz: