Pablo1964 napisał: irek6311 napisał: Satelitki i centralny mogą być innej firmy bo w KD grają jako efektowe a przednie grają cały czas
Czy na pewno chciałeś napisać to co napisałeś? Źle dobrana kolumna centralna potrafi odebrać całą przyjemność oglądania filmu.
Żle to popisałem fakt bo centralny powinien jak najwierniej odtwarzać pasmo od 60Hz do 20kHz ,
lewa i prawa przednia kolumna 60Hz do 20kHz ,
głośniki surround dół pasma nie jest trak krytyczny więc 60Hz / 80Hz do 20kHz ,
w amplitunerze ustawia się wielkość kolumn więc można ustawić duże (20Hz-20kHz) lub małe 60Hz-20kHz ,
subwoofer odtwarza 20Hz do 100Hz ale można ustawić odcięcie do 150Hz w amplitunerze ,
jeśli kolumny przednie mają duży głośnik niskotonowy to można ustawić w amplitunerze by przenosiły całe pasmo 20Hz d0 20kHz ,
wielu producentów zaleca stosowanie wszystkich 5 głośników jednakowej mocy, jednego producenta, ale nie będzie błędem, jeśli jako przednie zastosujemy większe, mocniejsze kolumny (lepsze Hi-Fi), natomiast jako tylne - mniejsze, podstawkowe, łatwe do ustawienia na wysokich podstawkach lub do powieszenia na ścianie ,
głośnik centralny przenosi nie tylko dialogi ale też musi przyjąć dużą moc podczas przemieszczania się akcji filmu z jednej strony ekranu na drugą (np. przejazd samochodu czy czołgu), dlatego powinien być dobrej jakości i o mocy przynajmniej zbliżonej do kolumn głównych ,
myślę że teraz jest wyjaśnione lepiej ,
sam mam 4 duże kolumny (2 front i 2 surround) ustawione na małe by odciąć pasmo poniżej 60Hz bo zamiast wzrostu dynamiki dudnienie powstaje ...
subwoofer przenosi mi pasmo niskie a ustawiony w amplitunerze 20Hz do 100Hz ,
KD trzeba samemu skalibrować by uzyskać jak najlepszy efekt surround i auto kalibracja często zawodzi ...
w moim przypadku tak było i musiałem sam ręcznie modyfikować ustawienia w amplitunerze bo dżwięk był kiepski < za bardzo skorygowany subwoofer i przednie L i P .