logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw głośników + amplituner do 5.000 - co polecicie?

Dus47 18 Sie 2013 10:34 3228 8
REKLAMA
  • #1 12639549
    Dus47
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Planuję zakup głośników + amplituner. Głośniki będą głównie służyły do odsłuchu muzyki ale chciałbym także podłączyć kino domowe 5.1. Zerkałem np. na taki zestaw JBL LOFT SYSTEM 5.1 - do oglądania filmów będzie to pewnie dosyć dobre rozwiązanie ale muzyka z tego najlepsza pewnie nie będzie? Dlatego myślę nad rozwiązaniem takim jak: Dobry amplituner 5.1 + do tego dobry zestaw głośników stereo + subwoofer i do tego dokupić jakieś satelity + głośnik centralny.

Sprzęt do salonu 30m
    Cena za zestaw około 5.000/6.000

Cel to uzyskać ja najlepszą jakość odsłuchu muzyki stereo i jednocześnie dać możliwość podłączenia kina domowego 5.1.
  • REKLAMA
  • #2 12639600
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Głośniki w kinie powinny pochodzić z jednej serii. Posłuchaj amplitunerów H/K - w trybie stereo grają lepiej od cenowych odpowiedników konkurencji.
  • #3 12640056
    irek6311
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Polecę AVR-2113 + Jamo S 608 HCS 3 SUB 360 < dobry amplituner tak w KD jak w stereo + kolumny które sprawdzą się też w stereo ,
    przy takim budżecie nie skompletujesz zestawu uniwersalnego który zabłyśnie i w KD i stereo ,
    kilka amplitunerów :
    Marantz SR5008
    Azur 351R
    Harman Kardon AVR 370
    Yamaha RX-V675
    2 kolumny przednie:
    Focal Chorus 716 V
    DALI LEKTOR 6
    KLIPSCH F30 .
  • REKLAMA
  • #4 12641484
    Dus47
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Zerkałem trochę na zestawy 5.1 np. te JBL loft system wydają się za słabe. Ojciec ma w pokoju 20m JBL LX 2003 grają dobrze ale oczekuje czegoś więcej tym brdziej że powierzchnia jest ponad 30m. Wcześniej miał JBL LX 2004 i one wydawały się OK - w domu ich nie posłuchałem bo wzmacniacz był z słaby i były wymienione na te 2003 - w sklepie grały dobrze i tak się też prezentowały.

Zależy mi na tym 5.1 ale dochodzę do wniosku że wolałbym kupić obecnie 2 lepsze kolumny stereo + subwoofer i amplituner 5.1. Wtedy uda się chyba kupić coś lepszego w cenie 5-6 tys. Jeżeli będzie warto to rozważam opcję 8-9 tysięcy.

No i najlepiej jak wspomniał kolega żeby dało się dokupić satelity i centralny z jednej serii.
  • #5 12641561
    irek6311
    Poziom 33  
    Satelitki i centralny mogą być innej firmy bo w KD grają jako efektowe a przednie grają cały czas ,
    jak kupisz porządne przednie to subwoofer będzie zbędny ,
    ~ 3 tyś zł amplitunery grają też przyzwoicie w stereo i dałem 2 takowe w propozycji ,
    na koniec może nie markowe ale przyzwoicie grające 5.1 ...
    STX FX-300 + centralny STX C-200 n + efektowe STX E-250 n i nieobowiązkowy subwoofer STX S-250 n .

Moderowany przez Pablo1964:

Regulamin p.3.1.11. Następnym razem za takie "porady" będzie ostrzeżenie.

• REKLAMA
  • #6 12642339
    Pablo1964
    Moderator
    irek6311 napisał:
    Satelitki i centralny mogą być innej firmy bo w KD grają jako efektowe a przednie grają cały czas

Czy na pewno chciałeś napisać to co napisałeś? Źle dobrana kolumna centralna potrafi odebrać całą przyjemność oglądania filmu.
  • REKLAMA
  • #7 12643114
    irek6311
    Poziom 33  
    Pablo1964 napisał:
    irek6311 napisał:
    Satelitki i centralny mogą być innej firmy bo w KD grają jako efektowe a przednie grają cały czas

Czy na pewno chciałeś napisać to co napisałeś? Źle dobrana kolumna centralna potrafi odebrać całą przyjemność oglądania filmu.
    Żle to popisałem fakt bo centralny powinien jak najwierniej odtwarzać pasmo od 60Hz do 20kHz ,
    lewa i prawa przednia kolumna 60Hz do 20kHz ,
    głośniki surround dół pasma nie jest trak krytyczny więc 60Hz / 80Hz do 20kHz ,
    w amplitunerze ustawia się wielkość kolumn więc można ustawić duże (20Hz-20kHz) lub małe 60Hz-20kHz ,
    subwoofer odtwarza 20Hz do 100Hz ale można ustawić odcięcie do 150Hz w amplitunerze ,
    jeśli kolumny przednie mają duży głośnik niskotonowy to można ustawić w amplitunerze by przenosiły całe pasmo 20Hz d0 20kHz ,
    wielu producentów zaleca stosowanie wszystkich 5 głośników jednakowej mocy, jednego producenta, ale nie będzie błędem, jeśli jako przednie zastosujemy większe, mocniejsze kolumny (lepsze Hi-Fi), natomiast jako tylne - mniejsze, podstawkowe, łatwe do ustawienia na wysokich podstawkach lub do powieszenia na ścianie ,
    głośnik centralny przenosi nie tylko dialogi ale też musi przyjąć dużą moc podczas przemieszczania się akcji filmu z jednej strony ekranu na drugą (np. przejazd samochodu czy czołgu), dlatego powinien być dobrej jakości i o mocy przynajmniej zbliżonej do kolumn głównych ,
    myślę że teraz jest wyjaśnione lepiej ,
    sam mam 4 duże kolumny (2 front i 2 surround) ustawione na małe by odciąć pasmo poniżej 60Hz bo zamiast wzrostu dynamiki dudnienie powstaje ...
    subwoofer przenosi mi pasmo niskie a ustawiony w amplitunerze 20Hz do 100Hz ,
    KD trzeba samemu skalibrować by uzyskać jak najlepszy efekt surround i auto kalibracja często zawodzi ...
    w moim przypadku tak było i musiałem sam ręcznie modyfikować ustawienia w amplitunerze bo dżwięk był kiepski < za bardzo skorygowany subwoofer i przednie L i P .
  • #8 12643727
    Pablo1964
    Moderator
    irek6311 napisał:
    głośnik centralny przenosi nie tylko dialogi ale też musi przyjąć dużą moc podczas przemieszczania się akcji filmu z jednej strony ekranu na drugą (np. przejazd samochodu czy czołgu), dlatego powinien być dobrej jakości i o mocy przynajmniej zbliżonej do kolumn głównych

Nie chodzi o moc czy inne "papierowe" parametry.
    Pablo1964 napisał:
    Głośniki w kinie powinny pochodzić z jednej serii.

Nie oznacza to wcale, że muszą być takie same czy mieć jednakową moc. Centralna kolumna musi mieć takie brzmienie jak kolumny frontowe, dlatego w tym przypadku nie ma dowolności.
  • #9 12643766
    RMS.pl

Poziom 26  
    Ocena: 45
    Z kolumn do muzyki, które dobrze zagrają z Harmanami i uzupełnione subem poradzą sobie w kinie domowym zerknij na Indiana Line Nota 555 i do tego firmowy subwoofer Basso lub najlepiej Definitive Technology ProSub600 lub większy.
    Konto firmowe:
    RMS.pl - Hi-Fi Kino Domowe Akcesoria
    Hetmańska 33B, Białystok, 15-727 | Strona WWW: sklep.rms.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup zestawu głośników i amplitunera do odsłuchu muzyki oraz podłączenia kina domowego 5.1 w salonie o powierzchni 30 m², z budżetem około 5.000-6.000 zł. Wskazano, że głośniki do kina powinny pochodzić z jednej serii, a amplitunery Harman Kardon (H/K) są polecane ze względu na lepszą jakość dźwięku w trybie stereo. Proponowane zestawy to m.in. AVR-2113 z Jamo S 608 HCS 3 SUB 360 oraz amplitunery Marantz SR5008, Azur 351R, Harman Kardon AVR 370, Yamaha RX-V675. Wskazano również na kolumny Focal Chorus 716 V, DALI LEKTOR 6, KLIPSCH F30 oraz Indiana Line Nota 555 z subwooferem Definitive Technology ProSub600. Użytkownik rozważa zakup dwóch lepszych kolumn stereo z subwooferem i amplitunerem 5.1, aby uzyskać lepszą jakość dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA