logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S7-1200/Tia portal V11 - Modbus RTU, timeout, ponowne próby

viper_lasser 19 Sie 2013 10:25 2841 3
  • #1 12643028
    viper_lasser
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Witam
    Jak w tia portalu v11 mogę zmienić ilość ponawianych prób dla modbus mastera.

https://support.automation.siemens.com/US/lli...objaction=csview&extranet=standard&viewreg=US

Domyślnie liczba prób odczytu danych po protokole modbus rtu dla s7-1200 wynosi 3 i na razie nie wiem gdzie mogę to zmienić a w oficjalnym przykładzie też o tym nie piszą.
  • #2 12647512
    viper_lasser
    Poziom 17  
    Już doszedłem. W bloku danych np. o nazwie MB_COMM_LOAD_DB jest parametr retries ustawiony na 2.
    Wystarczyło zmienić domyślny timeout z 1000 (1s) na mniejszy i ilość prób ustawić na 0 i wszystko chula
    Zrobił ktoś sekwencyjne odpytywanie kilku urządzeń o różnych adresach i długościach rejestrów typu Holding Register w SCL'u ?
    W drabince trochę to za bardzo chaotycznie już wygląda.
  • #3 13382425
    Oleksa Wojciech
    Poziom 2  
    Kolego - Ja mam pytanie - Gdzie i jak zadeklarować rejestry MW aby czytać je zewnętrzną SCADĄ. Podłączyłem wszystko, komunikacja działa, odczytuję I, Q. IW natomiast przy odczycie Holding Register występuje błąd "Illegal adres". Sterownik mam oprogramowany jako Modbus RTU slave. W s7-200 deklarowało się adres początkowy i długość obszaru dla modbusa a w s7-1200 nie wiem jak się to robi.
  • #4 13945738
    viper_lasser
    Poziom 17  
    Proszę wstawić blok
    MB_SERVER z grupy Communication->Others->Modbus TCP

W polu IP_PORT podajemy port 502 (przeważnie)
    W polu MB_HOLD_REG wskazujemy pointer z danymi które będą mapowane do modbusa slave'a. Dane te będą dostępne w grupie rejestrów typu Holding Registers

Przykładowo P#DB210.DBX0.0 WORD 45
    oznacza że mapujemy dane z bloku DB210 zaczynając od DBX0.0 o długości 45 słów typu 16 bitowych.

Należy również o tym pamiętać aby blok DB był w trybie S7-300 i nie był zoptymalizowany.
REKLAMA