logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion dv6000 - ciągły sygnał przy starcie, problem z dyskiem i bootowaniem

maggiej 19 Sie 2013 18:43 1839 8
REKLAMA
  • #1 12644765
    maggiej
    Poziom 10  
    Ocena: 42
    HP Pavilion dv6000 - ciągły sygnał przy starcie, problem z dyskiem i bootowaniem HP Pavilion dv6000 - ciągły sygnał przy starcie, problem z dyskiem i bootowaniem Witam,

laptop HP PAVILION DV6000 przy włączeniu wydaje ciągły sygnał, albo krótkie ale bardzo szybkie (trudno rozpoznać), ekran uruchamia się, ale tylko logo hp invent, Na dole są napisy:

press esc to change boot order
    press f10 to enter setup

jeżeli nic się nie wciśnie to wyświetla się komunikat, że system nie został poprawnie zamknięty i opcje do wyboru: uruchom normalnie, tryb awaryjny itd.

Uruchomienie w trybie normalnym po odliczeniu czasu pierwszy raz udało mi się uruchomić system.

Nowa instalacja XP nie widzi dysku twardego.
    Pamięć RAM sprawdziłam MEM Test'em 0 Errors, Dysk twardy sprawdziłam MHDD (zdjęcie w załączniku). Głośniczek systemowy wariował, ale system jakoś chodzi. Co może być przyczyną tak trudnego uruchamiania komputera. Wogóle nie widać żeby płyta główna szukała sprzętu itd.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12645206
    maggiej
    Poziom 10  
    SMART po zerowaniu :-) HP Pavilion dv6000 - ciągły sygnał przy starcie, problem z dyskiem i bootowaniem
  • REKLAMA
  • #4 12645625
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    Dysk nadaje się do utylizacji.
  • REKLAMA
  • #5 12646735
    maggiej
    Poziom 10  
    Możesz coś bliżej napisać po czym tak stwierdziłeś? A co z uruchomieniem komputera zaraz po włączeniu? Dlaczego płyta główna nie pokazuje wielkości RAM'u, nie wyświetla podłączonych urządzeń, itp itd? Nie wiem czy wymiana dysku coś pomoże. Wyjęłam dysk z tego laptopa i problem pozostał. Piszczy, że nie można wytrzymać. A przecież komputer powinien się uruchomić i powinien wyświetlić się komunikat, że nie znaleziono dysku. Myślałam żeby zresetować bios...

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Reset bios'u nic nie pomógł.

Dodano po 26 [minuty]:

Wcześniej nie mogłam się wysłowić...

chodzi mi o to, że mam wrażenie jakby nie działał POST. Nie testuje procesora nie wyświetla informacji o nim, nie testuje RAM'u, nie sprawdza połączenia z dyskami twardymi, napędami CD-ROM. Razem z wyświetleniem logo hp pojawia się

press esc to change boot order
    press f10 to enter setup

po 5 minutach głośnego dźwięku uruchamia się windows i działa prawidłowo
  • #6 12647071
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2771
    W jaki sposób wykonany został reset CMOS?
    Czy klawiatura nie była przypadkiem zalana?
    Dysk kwalifikuje się do wymiany ze względu na parametr 05 SMART.

Dodano po 2 [minuty]:

maggiej napisał:
    Nowa instalacja XP nie widzi dysku twardego.

I nie zobaczy, gdyż jest to dysk SATA. Z taką specjalizacją powinieneś o tym wiedzieć.
  • #7 12647625
    maggiej
    Poziom 10  
    O specjalizacji nie masz co mówić. Ten laptop był kupiony oryginalnie z XP. I wiem, że są sposoby, aby ten problem ominąć.
  • #8 12647645
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2771
    maggiej napisał:
    I wiem, że są sposoby, aby ten problem ominąć.

Oczywiście, że są.
    Problem był omawiany setki razy na forum. Wystarczy użyć wyszukiwarki.
  • #9 12651020
    maggiej
    Poziom 10  
    uszkodzona płyta główna i dysk

Podsumowanie tematu

✨ Laptop HP Pavilion dv6000 przy włączeniu wydaje ciągły sygnał, ekran uruchamia się tylko do logo HP, a następnie pojawia się komunikat o niepoprawnym zamknięciu systemu. Użytkownik sprawdził pamięć RAM (brak błędów) oraz dysk twardy za pomocą MHDD, jednak nowa instalacja systemu XP nie widzi dysku. Problemy z uruchamianiem mogą wskazywać na uszkodzenie płyty głównej, ponieważ nie przeprowadza ona testów POST. Reset BIOS-u nie przyniósł rezultatów, a dysk twardy kwalifikuje się do wymiany z powodu parametrów SMART. Użytkownik rozważał różne metody obejścia problemu, ale nie uzyskał jednoznacznej diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA