logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ponownie aktywować konto administratora w Windows 7 po dezaktywacji?

crabat 19 Sie 2013 19:56 26904 7
REKLAMA
  • #1 12645109
    crabat
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    W systemie Windows 7 64bit są dwa konta użytkowników:
    1) Administrator [konto typu administrator]
    2) User [konto typu użytkownik standardowy]

Opis problemu:
    W związku z tym, że za każdym włączeniem komputera pojawiał się ekran wyboru użytkownika (co było denerwujące) zacząłem szperać w poszukiwaniu informacji - jak ukryć konto administratora. Nie chciałem z niego korzystać, wlałem aby zostało ukryte. Po niewielkim wysiłku wujek google wyrzucił informację typu "aby ukryć konto administratora w systemie win7 użyj polecenia net user administrator /active:no"
    I rzeczywiście efekt został osiągnięty. Pozostało jedno konto, komputer uruchamiał się bez problemu...ale teraz jeżeli chce cokolwiek zainstalować/wejść w opcje (wymagające potwierdzenia uprawnień) powinno wyskoczyć okno w którym podam hasło administratora. Niestety, ale pożądany efekt nie występuje.
    Okazuje się, że nie ukryłem konta administratora, ale je dezaktywowałem.

Pytanie:
    Jak teraz mogę wybrnąć z tego problemu?
    Jak w bezpieczny sposób ukrywać konta użytkowników w windows 7 (natknąłem się na informację o poleceniu netplwiz - ale jest to obejście problemu bo nie ukrywam kont tylko wybieram konto które jest domyślnie ładowane).

Prosze o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników, którzy mieli juz do czynienia z podobnym problemem.
  • REKLAMA
  • #2 12645197
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    crabat napisał:
    Jak teraz mogę wybrnąć z tego problemu?

Problemem jest istnienie tego konta - Administartor - i chęć zablokowania czy pojawiający się przy uruchamianiu systemu monit o wybór konta i podanie hasła?
  • REKLAMA
  • #3 12645258
    crabat
    Poziom 10  
    Znam istniejące konta oraz hasła na nie.

Na chwilę obecną:
    - problemem jest brak konta administratora i co za tym idzie brak możliwości wpisania hasła (bo okno, do tego celu się nie pojawia) przy próbie instalacji jakiegokolwiek programu czy też próby wejścia w opcję wymagające potwierdzenia.
    Przy działającym Windowsie na koncie standardowego użytkownika (bo nie widzę już konta administratora, które wyłączyłem) próba instalacji/wejścia w opcje kończy się komunikatem "Aby kontynuować, wpisz hasło administratora, a następnie kliknij przycisk Tak", ale okno do wpisania hasła się nie pojawia, a sam przycisk TAK jest nieaktywny.
    - chcę przywrócić konto administratora

Na dłuższą metę:
    -ukryć konto administratora, aby dzieciaki nie interesowały się za bardzo i żeby ich nic nie kusiło (wiadomo: "czego oczy nie widzą..."), i zarazem powrócić do tego aby przy próbie instalacji (itd) na użytkowniku standardowym, był poprawny monit o hasło. Dzięki temu jest kontrola co jest instalowane, bo nikt nic nie zainstaluje jeżeli nie zna hasła administratora.
  • REKLAMA
  • #4 12646179
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 12648072
    crabat
    Poziom 10  
    Po wejściu w zarządzanie komputerem - okazuje się, że konto administratora istnieje, ale jest wyłączone (do czego sam przez własną niewiedzę (niedoczytanie) się przyczyniłem).
    Niestety nie mam uprawnień do włączenia tego konta.
    Spróbowałem stworzyć nowe konto i nadać mu uprawnienia administratora, ale również ta operacja kończy się niepowodzeniem.
    Wygląda na to, że z poziomu zwykłego użytkownika nic nie zrobię.

PS. poszukałem trochu na ten temat i okazuje się, że konto administratora powinno być widoczne po wejściu przez tryb awaryjny - ale go nie ma, czyli wynika że za bardzo grzebałem w systemie i stworzyłem sobie domenę (stąd też brak administratora)

Gdyby ktoś z użytkowników miał jeszcze jakieś propozycje to jestem otwarty na wszystkie sugestie.
    Jeżeli nie będzie pomysłów i sam nie znajdę rozwiązania, to będę zmuszony uciec się do najgorszej metody - czyli przeinstalowania systemu ;/
  • #6 12649394
    Rerusso
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Coś namieszałeś w kontach użytkowników. W Win7 "Administrator" to nie [konto typu administrator] tylko wbudowany Administrator i domyślnie jest on wyłączony.
    Podczas instalacji jest zakładany użytkownik o podanej nazwie, który jest członkiem grupy Administratorzy (czyli [konto typu administrator]).
    Nie pokazywanie się hasła może mieć związek z wyłączoną kontrolą konta użytkownika.

Aby aktywować ponownie konto Administratora:
    1. Uruchom Wiersz polecenia trybu awaryjnego (lub konsolę odzyskiwania z płyty instalacyjnej Windowsa)
    2. w konsoli wpisz polecenie
    regedit
    i naciśnij ENTER
    3. Kliknij HKEY_LOCAL_MACHINE
    4. Wejdź w menu PLIK->Załaduj gałąź rejestru
    5. Otwórz katalog C:\Windows\System32\config
    Jeśli windows jest zainstalowany na innej partycji to C: oczywiście zmieniasz na właściwą.
    6. Wybierasz plik SAM i klikasz Otwórz
    7. Nadajesz nazwie gałęzi np XXX_SAM i klikasz OK
    8. Wchodzisz w HKEY_LOCAL_MACHINE\XXX_SAM\SAM\Domains\Accounts\Users\000001F4
    9. Po prawej stronie otwierasz podwójnym kliknięciem "F"
    10. W ósmym rzędzie pierwszą wartością powinna być 11 (na lewo od niej 0038), zmień ją na 10 (klikasz kursorem na prawo za 11, backspace i wpisujesz 10) a następnie OK
    11. zamykasz regedit i restartujesz komputer
  • #7 12993206
    baltin
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Rerusso napisał:

6. Wybierasz plik SAM i klikasz Otwórz

Witaj, mam ten sam problem (brak możliwości wpisania hasła administratora) i próbowałem tego sposobu, ale podczas próby otworzenia pliku SAM pojawia mi się komunikat "Ten plik jest już używany. Wprowadź nową nazwę lub zamknij plik otwarty w innym programie".
    System Windows 7 Home Premium
  • #8 15506423
    no1se
    Poziom 1  
    Wciąż brak odpowiedzi na drugie pytanie:

Cytat:
    W jaki sposób ukryć konta użytkowników w windows 7

tj:
    są dwa konta na ekranie logowania, jedno jest kontem Administratora i te właśnie trzeba ukryć, nie wyłączyć, a ukryć, żeby się nie pojawiało, a żeby podczas korzystania z konta z uprawnieniami użytkownika pojawiało się okno proszące o hasło do konta admina.

znalazłem rozwiązanie poprzez edycje:
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList]

ale ścieżka mi się urywa po wejsciu w Winlogon.

System 64bit mam, wiec znalazłem też:

HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList

sytuacja wygląda tak samo.

Próbowałem również poprzez zmianę ustawień w zapamiętywaniu ostatniego użytkownika, ale wtedy za każdym razem muszę wpisać login i hasło. Chce żeby wymagało tylko hasła.

Czy jest ktoś w stanie pomóc rozwiązać tą sytuacje?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik systemu Windows 7 64-bit napotkał problem z dezaktywowanym kontem administratora, co uniemożliwiało mu instalację programów oraz dostęp do opcji wymagających uprawnień administratora. Po ukryciu konta administratora za pomocą polecenia "net user administrator /active:no", użytkownik nie mógł już wprowadzić hasła administratora, ponieważ okno do jego wpisania się nie pojawiało. W odpowiedziach zaproponowano kilka metod przywrócenia konta administratora, w tym użycie panelu zarządzania komputerem oraz edycję rejestru w trybie awaryjnym. Użytkownicy podkreślili, że konto administratora w Windows 7 jest domyślnie wyłączone i można je aktywować poprzez odpowiednie polecenia w konsoli. Dodatkowo, niektórzy użytkownicy napotkali problemy z dostępem do pliku SAM w rejestrze, co utrudniało przywrócenie konta. W końcu, pojawiła się potrzeba ukrycia konta administratora, aby nie było widoczne na ekranie logowania, ale jednocześnie, aby przy próbie instalacji programów pojawiało się okno z prośbą o hasło.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA