logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zlutować urwany kabel w słuchawkach Sony? Instrukcje i wskazówki

Daniel11a 20 Sie 2013 13:37 3231 8
REKLAMA
  • #1 12647435
    Daniel11a
    Poziom 2  
    Witam mam problem ze słuchawkami Sony, a dokładnie jedną z nich.
    Problem polega na tym że kabelek się urwał. Dodaje zdjęcie, proszę o pomoc i wskazówki jak to mogę zlutować co z czym itd. Jak zlutować urwany kabel w słuchawkach Sony? Instrukcje i wskazówki Jak zlutować urwany kabel w słuchawkach Sony? Instrukcje i wskazówki
  • REKLAMA
  • #2 12647741
    swiatal
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Kabelek należy przylutować.
    Jak?
    Ja to robiłem lutownicą transformatorową, lub najzwyklejszą chińską grzałką za 6zł na bazarze.
    Trzeba połączyć urwane przewody z polami lutowniczymi w słuchawce.
    Pozdrawiam.
  • #3 12648046
    Daniel11a
    Poziom 2  
    A ten czerwony "kabel" też ?
    Czy tylko ten miedziany ?
  • #4 12648932
    wycior01
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Obydwa kable są ważne - ten czerwony to sygnał, a miedziany to masa (o ile się nie mylę).
  • #5 12649010
    Daniel11a
    Poziom 2  
    Ok, a na które pole który kolor?
  • REKLAMA
  • #6 12649173
    wycior01
    Poziom 21  
    Generalnie będzie działało niezależnie od pola, do którego przylutujesz. Najlepiej poszukaj gdzieś symbolu masy, lub + , albo popatrz jak jest w drugiej słuchawce.
  • #7 12650081
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    No, nie zgodzę się, ważna jest polaryzacja przylutowania, podłączenie głośników w przeciwfazie to błąd sprawiający niemały dyskomfort przy odsłuchu.

Najlepiej sprawdź drugą słuchawkę, bo jak myślę, z miernikiem u kolegi gorzej?

Co do samych przewodów, to są one w "emalii", czyli lakierze nieprzewodzącym, trzeba się go pozbyć zanim się przylutuje kabelki. Metody są różne, można papierkiem ściernym, inni topią w aspirynie. Ja mam swoją metodę, która polega na trzymaniu drutu minutę w rozgrzanej cynie, ale ta metoda nie jest zbyt bezpieczna dla kabla. Jeśli już zechcesz z niej korzystać, to odsuń przewód możliwie jak najdalej od głośnika. Żeby ci nie wpadło do głowy lutować przy głośniku dłużej, niż kilka sekund.

Dodano po 1 [minuty]:

I najlepiej niech kolega lutuje do pól, z których przewody się urwały, bo pozostałe pola mają przylutowane druciki od cewek głośnika, jak się taki drucik urwie lub przegrzeje, to po sprawie.
  • REKLAMA
  • #8 12650625
    wycior01
    Poziom 21  
    Żeby odizolować najlepiej podgrzać końcówkę przewodu zapalniczką, a potem pozbyć się sadzy. Fakt, polaryzacja ma znaczenie, wiec napisałem, by sprawdził, ale jak sam zwróciłeś uwagę działać będzie. Efektem ubocznym "zamiany kabelków" jest pogorszenie jakości dźwięku.
  • #9 12651573
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    Zrób sobie jakiś bardzo cieniutki grot do transformatorówki. Ja robię takie z kabla antenowego. Szybko się nagrzewa i łatwo dojść do takich punktów.

Osobiście lakier zdzieram nożyczkami i papierem ściernym ale robię to ostrożnie bo druciki są cienkie jak włosy.

Oba kable do przylutowania, inaczej nie zagra.

Jak skończysz to sprawdź miernikiem czy oba przewody nie są zwarte. W przypadku masy nie widać za bardzo tego lakieru.

Pamiętaj aby nie grzać za długo.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z urwanym kablem w słuchawkach Sony i prosi o pomoc w lutowaniu. Odpowiedzi sugerują, że oba kable (czerwony i miedziany) są istotne - czerwony to sygnał, a miedziany to masa. Ważne jest, aby zachować odpowiednią polaryzację podczas lutowania, co można sprawdzić na drugiej słuchawce. Przed lutowaniem należy usunąć emalię z końcówki przewodów, co można zrobić za pomocą papieru ściernego lub podgrzewając końcówkę zapalniczką. Użytkownicy podkreślają, że nie należy grzać przewodów zbyt długo, aby uniknąć uszkodzenia. Po zakończeniu lutowania zaleca się sprawdzenie, czy przewody nie są zwarte.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA