Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ASUS K52J - brak podświetlenia matrycy i nie reaguje na POWER

najdzik 30 Aug 2013 17:38 4839 22
  • #1
    najdzik
    Level 16  
    Witam

    Trafił do mnie ASUS K52J z dziwnymi objawami

    Laptop nie reaguje na power, jednak po wyjęciu baterii od BIOSu, laptop samoczynnie startuje, na matrycy jest treść obrazu jednak brak podświetlenia, a po odłączeniu taśmy matrycy jest prawidłowy obraz na monitorze zew.

    Po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu, brak reakcji na POWER aż do następnego wyjęcia baterii od BIOSu

    Płyta z oznaczeniem:
    E89382
    HannStar J MV-4
    94V-0
    Siedzi na niej most Intel BD82HM55 i grafika ATI 216-0774007

    Płyta startuje tylko raz, po wyjęciu i włożeniu baterii od BIOSu.Później brak reakcji na power, jednak sygnalizuje ładowanie baterii

    Gdzie można szukać przyczyny takiego zachowania ?

    Wykonane:

    Reflow GPU i mostu na podczerwieni - bez efektów
  • #3
    najdzik
    Level 16  
    K52JR REV. 2.2 innych oznaczeń nie ma na płycie

    Nie wykonałem żadnych pomiarów bo szczerze mówiąc nie bardzo wiem za co się złapać.

    Płyta niby wstaje więc przetwornice powinny pracować, po wyłączeniu zasilania brak reakcji - tak jakby BIOS zapamiętywał że coś złego dzieje się na płycie i nie pozwalał na ponowny rozruch.

    Po wyciągnięciu i włożeniu baterii od BIOSu wstaje ponownie więc wydaje się to logiczne.

    Pierwszy raz spotkałem się z takim przypadkiem.

    Może podpowiecie za co pierw się złapać ? Schematem nie dysponuję więc będzie mi ciężko coś sprawdzić.
  • #4
    roman109
    Level 22  
    Czujnik klapy sprawny?.
  • #5
    najdzik
    Level 16  
    Tak, sprawny
  • #6
    adeq4
    Level 30  
    Może zaprogramuj inną kość biosu ?
  • #7
    najdzik
    Level 16  
    Nie wydaje mi się żeby BIOS miał z tym coś wspólnego.

    Laptop odpala i normalnie można wejść do biosu, jednak po odłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu brak reakcji na POWER.

    No i ten brak podświetlenia na matrycy...
  • #8
    adeq4
    Level 30  
    A tam są dwie kości czy jedna ?
  • #9
    najdzik
    Level 16  
    Jest jedna kość
  • #10
    djasek
    Level 24  
    Również najpierw wziąłbym się za programowanie BIOS. Nic Cię to nie kosztuje, a może to być przyczyną. PS: Ostatnio Compaq CQ71 miałem uszkodzony BIOS, dosłownie kość eprom. Błąd w którejś komórce pamięci. Wymiana układu i zaprogramowanie na nowo ożywiły trupa :)
  • #11
    najdzik
    Level 16  
    Przeprogramowałem bios.Efekt: bez zmian
  • #13
    najdzik
    Level 16  
    Tak, wgrałem zupełni inny i efekt ten sam
  • #15
    roman109
    Level 22  
    Jakie kolego wykonał pomiary w związku z brakiem podświetlenia?
    Przypuszczam że cała przyczyna może leżeć w uszkodzonym KBC.
  • #16
    najdzik
    Level 16  
    Już odpowiadałem na pytanie o pomiarach

    Podejrzewałem że wina może leżeć po stronie KBC.

    W jaki sposób można go sprawdzić, tak żebym na darmo nie wymieniał ?
  • #17
    DemoNx4
    Level 11  
    No power to pewnie wina KBC, ale sprawdzić tego za bardzo nie ma jak :/
    Brak podświetlenia do rozwiązania po wymianie KBC.
    Winą może być spalony bezpiecznik na płycie lub jakiś tranzystorek.
    Zdażyło mi się że była przerwa na cewce, wystarczyło na nowo poprawić jej luty, ale polecam jej wymianę ;)
  • #18
    muminek grzes
    Level 11  
    najdzik wrote:
    Witam

    Trafił do mnie ASUS K52J z dziwnymi objawami

    Laptop nie reaguje na power, jednak po wyjęciu baterii od BIOSu, laptop samoczynnie startuje, na matrycy jest treść obrazu jednak brak podświetlenia, a po odłączeniu taśmy matrycy jest prawidłowy obraz na monitorze zew.

    Po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu, brak reakcji na POWER aż do następnego wyjęcia baterii od BIOSu

    Płyta z oznaczeniem:
    E89382
    HannStar J MV-4
    94V-0
    Siedzi na niej most Intel BD82HM55 i grafika ATI 216-0774007

    Płyta startuje tylko raz, po wyjęciu i włożeniu baterii od BIOSu.Później brak reakcji na power, jednak sygnalizuje ładowanie baterii

    Gdzie można szukać przyczyny takiego zachowania ?

    Wykonane:

    Reflow GPU i mostu na podczerwieni - bez efektów


    Możesz mi powiedzieć gdzie jest ta bateria bo znaleźć nie mogę ? a muszę zresetować biosa
  • #19
    najdzik
    Level 16  
    muminek grzes wrote:


    Możesz mi powiedzieć gdzie jest ta bateria bo znaleźć nie mogę ? a muszę zresetować biosa


    Baterię masz na oddzielnym module z prawej strony, przy gnieździe zasilania.
  • #20
    muminek grzes
    Level 11  
    najdzik wrote:
    muminek grzes wrote:


    Możesz mi powiedzieć gdzie jest ta bateria bo znaleźć nie mogę ? a muszę zresetować biosa


    Baterię masz na oddzielnym module z prawej strony, przy gnieździe zasilania.


    Czyli całą obudowę tylną trzeba ściągać ? bo ściągniecie samej tylnej klapy to za mało !
  • #21
    boro1234567
    IT specialist
    muminek grzes wrote:

    Czyli całą obudowę tylną trzeba ściągać ? bo ściągniecie samej tylnej klapy to za mało !

    Tak musisz rozebrać całość.
  • #22
    diseasekowalski
    Level 35  
    A druga matryca była podstawiana?
    Bez matrycy reaguje na power?
    Laptop po włączeniu da się powerem wyłączyć?
  • #23
    najdzik
    Level 16  
    Laptop został przeznaczony na złom.

    Matryca została strasznie zalana i pod światło było widać straszne plamy.
    Inwerter zalany i przegnity
    Taśma matrycy przegnita.

    Jedna wielka masakra !!

    Temat zamykam i dziękuje za wszystkie odpowiedzi