logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion dv6 - Ekran gaśnie, podejrzenie uszkodzenia świetlówki matrycy

KubMG 01 Wrz 2013 21:00 1833 8
REKLAMA
  • #1 12692904
    KubMG
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, tak jak w temacie, ekran się włącza, system sie uruchamia i ekran gaśnie, widać pod słonce co jest na pulpicie. Dodam, ze gdy go wyłączę i włączę ekran znowu działa tym razem jednak krócej ponieważ system nie zdąży się uruchomić. Osobiście podejrzewam świetlówkę matrycy jednak chciałbym się doradzić.
  • REKLAMA
  • #2 12692961
    Michał 911
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Świetlówka, albo inwerter do świetlówki.
    Najprawdopodobniej wygląda to tak; świetlówka trochę pochodzi, przeciąża system zabezpieczający inwerter przed przeciążeniem i inwerter się wyłącza.
  • REKLAMA
  • #3 12692994
    KubMG
    Poziom 9  
    Więc jest to uszkodzona świetlówka?
  • #4 12693018
    Michał 911
    Poziom 18  
    Obstawiałbym na tą świetlówkę, ale może być tak, że np. inwerter się sam przeciąża, czy z jakiegoś innego powodu się wyłącza.
    Miałem taki sam problem i u mnie akurat to była właśnie ta świetlówka.
  • REKLAMA
  • #5 12693032
    KubMG
    Poziom 9  
    Dodam, że początkowo ekran przygasał delikatnie, jakiś tydzień przed tym co się stało teraz.
  • Pomocny post
    #6 12693053
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Świetlówka, inwerter lub zasilanie. innej opcji nie ma.
    Ogólnie siada podświetlanie.
  • Pomocny post
    #7 12693054
    Michał 911
    Poziom 18  
    U mnie też, i na 90% to będzie ta świetlówka, inwertery przeważnie jak się psują, to tak zupełnie, że raz się wyłączy i już więcej nie włączy.
    Możesz jeszcze poruszać klapą, żeby się upewnić czy to przypadkiem nie jest tasiemka od matrycy.
  • REKLAMA
  • #8 12693084
    KubMG
    Poziom 9  
    Ruszałem bo też podejrzewałem tasiemkę - 0 reakcji na ruszanie. Więc świetlówka, dzięki bardzo.

Dodano po 44 [minuty]:

Wypiąłem i wpiąłem przewody ( czarny i biały ), które prowadzą do inwertera, nie wiem co to za część laptopa, taka mała płytka wpięta do płyty głównej i odziwo działa, możliwe żeby to pomogło w jakikolwiek sposób?
  • #9 12693590
    djasek
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Prawdopodobnie chodzi Ci o zasilanie świetlówki, jeśli tak to albo :
    Oberwany kabel katody lub anody świetlówki (w środku matrycy)
    Uszkodzone przerwane / zwarte uzwojenie wtórne trafka inwertera.
    Uszkodzona świetlówka / przebicie na kablu WN
    Raczej nie ma innej opcji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP Pavilion dv6, gdzie ekran gaśnie po uruchomieniu systemu, a jedynie w silnym świetle widać zawartość pulpitu. Podejrzewa uszkodzenie świetlówki matrycy. Odpowiedzi sugerują, że problem może dotyczyć świetlówki, inwertera lub zasilania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że uszkodzona świetlówka jest najprawdopodobniejszą przyczyną, a inwerter może się przeciążać. Wskazówki obejmują sprawdzenie połączeń oraz ewentualne uszkodzenia kabli. Po wpięciu i wypięciu przewodów do inwertera, ekran zaczął działać, co sugeruje, że problem mógł być związany z zasilaniem świetlówki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA