logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować DynDNS Pro z kamerą IP i routerem Edimax?

goodman0226 05 Wrz 2013 22:56 2613 4
  • #1 12706265
    goodman0226
    Poziom 9  
    Witam serdecznie.

Mam router Edimaxa, w którym zablokowano, by jedynym możliwym do użycia DDNS było Dyndns.org.

Jako, że nie ma tam już rejestracji free kupiłem DynDNS Pro.

W firmie mam kamerę, która podłączona jest do routera, który otrzymuje internet.

Jak ma to wyglądać:
    - Chcę doprowadzić do tego by po wpisaniu w przeglądarkę mójhost.dyndns.org:8008 wyskakiwał obraz z kamery, gdziekolwiek jestem.

Co zrobiłem:
    - przeforwardowałem porty na routerze na IP kamery
    - wpisałem dane do logowania z dyndns.org do routera w zakładce DDNS
    - na dyndns.org wpisałem poprawny IP mojego routera

Co nie działa:
    - po wpisaniu w przeglądarkę mójhost.dyndns.org:8008 lub 192.168.1.1:8008 (IP wew routera) nie przekierowuje mnie na obraz kamery (port na pewno poprawny), zamiast tego daje zwykły błąd Nie odnaleziono serwera.
    - po wpisaniu w przeglądarkę samego mójhost.dyndns.org na komputerze w firmie przekierowuje mnie na mój router. Na komputerach spoza sieci: Nie odnaleziono serwera.

Pytania:
    Czy w ustawieniach kamery router oprócz tego, że wpisany jest jako brama, powinien być również wpisany jako jej DNS?
    Co może być źle, Panowie?

PS. Dodam, że kiedyś, za czasów dyndns free kamera działała mi tutaj tak jak chciałem.

Jak czegoś nie napisałem proszę pytać. Niezwłocznie odpowiem.
    Doceniam Państwa czas i serdecznie dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.
    Irek.
  • #2 12706350
    Alberciak
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Jeżeli jest taka opcja w routerze, to spróbuj wpisać adres kamery jako DMZ. Kamera jest wtedy jakby wystawiona przed firewalla routera i nic jej nie blokuje. Jeżeli uda sie w tej konfiguracji uzyskać obraz z kamery, to znaczy, że jednak porty nie są prawidłowo przekierowane. Jest bardzo fajny program TCPView, który pokazuje które porty są w danej chwili wykorzystywane i w jakim celu. Może trzeba otworzyć kilka portów, a nie tylko jeden.
  • #3 12778345
    zygamar
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Po pierwsze na routerze musisz wpisac IP kamerki w DMZ ze bedzie wychodzić na zew wiadomo kamerka wew IP musi mieć stałe ustawione a w routerze w zakładce dnns tak jak piszesz dajesz to co masz z dnns tzn login hasło i aktywowac no wiadomo że musisz na zarejestrowanym koncie na dnns mieć ares http np :
    mójhost.dyndns.org i jak wsio będzie zrobione to tak jak producent kamerki daje programik lub na androidzie sa aplikacje do kamerek to wpisujesz ten adres login hasło i musi działać ja tak mam i działa czasem trzeba router odświeżyć zeby sie dnns-y zaktualizowały zwłaszcza w UPC :) ale działa już mi pare lat dlatego mam wykupione w dnns na dwa lata.
    To co pisze to musi być w większości na routerze w firmie zrobione jak to jest twoje to śmiało skonfiguruj to i tak jak ci pisze .
    Link to masz adres mojej strony tam jest miedzy innymi jak wejśc na kamerki tylko co udostępniam . A otwieraj sobie to w IE bo tam bez problemu działa.
  • #4 12778590
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    goodman0226 napisał:
    na dyndns.org wpisałem poprawny IP mojego routera

Co masz w statusie routera dokładnie port WAN nas interesuje?
  • #5 12803356
    goodman0226
    Poziom 9  
    Serdecznie dziękuję za pomoc koledzy. Chodziło o DMZ. Naprawdę jestem Wam bardzo wdzięczny. Do zamknięcia.
REKLAMA