Witam serdecznie.
Mam router Edimaxa, w którym zablokowano, by jedynym możliwym do użycia DDNS było Dyndns.org.
Jako, że nie ma tam już rejestracji free kupiłem DynDNS Pro.
W firmie mam kamerę, która podłączona jest do routera, który otrzymuje internet.
Jak ma to wyglądać:
- Chcę doprowadzić do tego by po wpisaniu w przeglądarkę mójhost.dyndns.org:8008 wyskakiwał obraz z kamery, gdziekolwiek jestem.
Co zrobiłem:
- przeforwardowałem porty na routerze na IP kamery
- wpisałem dane do logowania z dyndns.org do routera w zakładce DDNS
- na dyndns.org wpisałem poprawny IP mojego routera
Co nie działa:
- po wpisaniu w przeglądarkę mójhost.dyndns.org:8008 lub 192.168.1.1:8008 (IP wew routera) nie przekierowuje mnie na obraz kamery (port na pewno poprawny), zamiast tego daje zwykły błąd Nie odnaleziono serwera.
- po wpisaniu w przeglądarkę samego mójhost.dyndns.org na komputerze w firmie przekierowuje mnie na mój router. Na komputerach spoza sieci: Nie odnaleziono serwera.
Pytania:
Czy w ustawieniach kamery router oprócz tego, że wpisany jest jako brama, powinien być również wpisany jako jej DNS?
Co może być źle, Panowie?
PS. Dodam, że kiedyś, za czasów dyndns free kamera działała mi tutaj tak jak chciałem.
Jak czegoś nie napisałem proszę pytać. Niezwłocznie odpowiem.
Doceniam Państwa czas i serdecznie dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.
Irek.
Mam router Edimaxa, w którym zablokowano, by jedynym możliwym do użycia DDNS było Dyndns.org.
Jako, że nie ma tam już rejestracji free kupiłem DynDNS Pro.
W firmie mam kamerę, która podłączona jest do routera, który otrzymuje internet.
Jak ma to wyglądać:
- Chcę doprowadzić do tego by po wpisaniu w przeglądarkę mójhost.dyndns.org:8008 wyskakiwał obraz z kamery, gdziekolwiek jestem.
Co zrobiłem:
- przeforwardowałem porty na routerze na IP kamery
- wpisałem dane do logowania z dyndns.org do routera w zakładce DDNS
- na dyndns.org wpisałem poprawny IP mojego routera
Co nie działa:
- po wpisaniu w przeglądarkę mójhost.dyndns.org:8008 lub 192.168.1.1:8008 (IP wew routera) nie przekierowuje mnie na obraz kamery (port na pewno poprawny), zamiast tego daje zwykły błąd Nie odnaleziono serwera.
- po wpisaniu w przeglądarkę samego mójhost.dyndns.org na komputerze w firmie przekierowuje mnie na mój router. Na komputerach spoza sieci: Nie odnaleziono serwera.
Pytania:
Czy w ustawieniach kamery router oprócz tego, że wpisany jest jako brama, powinien być również wpisany jako jej DNS?
Co może być źle, Panowie?
PS. Dodam, że kiedyś, za czasów dyndns free kamera działała mi tutaj tak jak chciałem.
Jak czegoś nie napisałem proszę pytać. Niezwłocznie odpowiem.
Doceniam Państwa czas i serdecznie dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.
Irek.