logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP ProBook 4530s - wykrywa 0% baterii, nie ładuje + niski "voltage" ~1

adek755 06 Wrz 2013 00:01 4329 6
  • #1 12706427
    adek755
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam. Mam tytułowy problem, wdzięczny będę za diagnozę i komentarz:
    W moim laptopie HP 4530s oryginalna, 2-letnia bateria (Li-Ion, 47Wh, 6 cell, 10,8V) nie ładuje się.

Jeszcze tydzień temu wyświetlało około 30% pojemności, choć po wyciągnięciu wtyczki zasilacza laptop i tak się wyłączał, a bateria nie ładowała się. Od kilku dni pojemność to już 0%, bateria również nie ładuje się, no i oczywiście laptop pada po wyciągnięciu wtyczki zasilacza.

Mam nadzieję, że to problem z baterią, bo swoje przeszła (praktycznie całe 2 lata pracowałem na niej), jednak zastanawia mnie "voltage" - dlaczego jest taka niska wartość ~1.3V? :| Wdzięczny będę za komentarze i ew. porady - co robić - jakaś regeneracja: ogniwa, kontroler (jestem zielony) czy zakup od razu nowej baterii)?

HP ProBook 4530s - wykrywa 0% baterii, nie ładuje + niski "voltage" ~1
  • #3 12707119
    adek755
    Poziom 13  
    Dziękuję za odpowiedź.

Przyznam szczerze, że nie mam wiedzy o regeneracji baterii - jaki koszt będzie takich operacji i czy na pewno to pomoże i nie włożę kasę w błoto? Nowa, oryginalna bateria HP to koszt widzę 160zł, zamiennik 130zł.

Aha, kwestia jeszcze tego sterownika. Pojemność baterii przed totalnym 0% wynosiła 17690mWh z fabrycznych 47000mWh, tak więc prawie 40%. Jeszcze kilka dni temu te 40% były osiągane i pracowałem na tej baterii godzinę czasu spokojnie - czy ten sterownik nie zablokował się przedwcześnie? Jest możliwość odblokowania samego sterownika i zużycia tych ogniw bardziej, czy takie akcje raczej nie wchodzą w grę?
  • Pomocny post
    #4 12707136
    Lupo - baterie

Poziom 24  
    Ocena: 55
    Nie chce mi się wierzyć, żeby bateria miała tylko 1V tak jak pokazuje to BatteryMon. Trzeba by sprawdzić faktyczne napięcie na ogniwach. Otwórz baterie i pomierz napięcie na każdej z sekcji. Sprawdź również bezpiecznik baterii. Oryginalna bateria za 160 zł? Co najwyżej od jakiegoś resellera, gdzie bateria wcześniej leżała 2-3 lata na półce zanim do niego trafiła. Jeżeli szukasz oryginalnej baterii to kupuj wyłącznie u autoryzowanych przedstawicieli HP. Dzięki temu będziesz miał pewność, że bateria jest nowa.
    Konto firmowe:
    Lupo sp. z o.o.
    Kraszewskiego 12, Poznań (Poznań-Jeżyce), 60-525 | Tel.: 501XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.lupo-baterie.pl
  • #5 12707200
    adek755
    Poziom 13  
    Rozumiem. Jeszcze ponowię pytanie:
    o regeneracji baterii - jaki koszt będzie takich operacji i czy na pewno to pomoże i nie włożę kasę w błoto?
  • Pomocny post
    #6 12707275
    Lupo - baterie

Poziom 24  
    Ocena: 55
    O kosztach regeneracji znajdziesz na tym forum. Żeby mówić o konkretach, to najpierw sprawdź jaki masz kontroler baterii. Jeżeli sam planujesz przeprowadzić regenerację, to przygotuj się na koszty samego oprogramowania w granicach 30$ plus nowe ogniwa.
    Konto firmowe:
    Lupo sp. z o.o.
    Kraszewskiego 12, Poznań (Poznań-Jeżyce), 60-525 | Tel.: 501XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.lupo-baterie.pl
  • Pomocny post
    #7 12709114
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Ocena: 156
    Zawsze pozostaje jeszcze możliwość oddania baterii do regeneracji.
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
    pl. Bema 6, Tarnów, 33-100 | Strona WWW: www.re-comp.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP ProBook 4530s, którego bateria (Li-Ion, 47Wh, 6 cell, 10,8V) nie ładuje się i wskazuje 0% pojemności. Po wcześniejszym spadku do 30% laptop wyłączał się po odłączeniu zasilania. Użytkownik zastanawia się nad przyczyną niskiego napięcia (~1,3V) oraz możliwości regeneracji baterii lub zakupu nowej. Odpowiedzi sugerują wymianę ogniw oraz reset kontrolera, a także zalecają sprawdzenie napięcia na ogniwach i bezpiecznika. Koszt regeneracji baterii oraz zakupu nowej oryginalnej baterii (160 zł) i zamiennika (130 zł) również były poruszane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA