logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha DT 125 2003 - Rejestracja z wymienioną ramą bez dokumentów?

kacperski5350 06 Wrz 2013 16:32 2427 6
REKLAMA
  • #1 12707929
    kacperski5350
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam. Mam zamiar kupić Yamahę DT 125 za 5tyś. Remont niedawno był robiony ( ogólnie ma przejechane 21tyś km, a po remoncie 3tyś).DT-tka jest z 2003 roku. Nowe części:
    -Tłok wossner
    -Łożyska kół przód i tył
    -Tłumik seria prócz końcówki bo jest od RX 125 (lepsze brzmienie)
    -Filtr powietrza Twin Air
    -Kierownica renthala
    -Łożysko korby wossner
    -Łożyska wału oryginalne japońskie
    Ziomek wysyłał mi zdjęcia tej yamaszki, zdjęcie silnika jak był w kartonie ( po powrocie z serwisu, bo był remont).
    Jedyna wada to to, że ziomek miał wypadek. Samochód go w bok trzasnął. Lagi przednie proste. Jedynie rama była wymieniana ( niestety została założona rama bez papierów) i tutaj zadam Wam pytanie. Czy można by było normalnie robić przegląd i zarejestrować tą yamahę ? Przegląd jest ważny jeszcze około pół roku. Yamaha jest zarejestrowana na starą ramę. Czy nie będzie żadnych problemów z tym, że mam inną ramę ? Zamieszczam link:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany , tutaj są filmiki, na których jest pokazana właśnie ta yamaszka. Opłaca się ją kupić czy może poszukać innej ?
    BTW. Jeśli napisałem w złym dziale to proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 12708168
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Wg przepisów to właśnie rama jest podstawą motocykla (tylko ona posiada cechę identyfikacyjną- VIN), zmieniając ramę można powiedzieć że zmieniło się motocykl.Jest to sytuacja analogiczna jak gdyby zmieniło się karoserię samochodu i pozostawiło się silnik i wnętrze ze starego.
  • REKLAMA
  • #3 12709128
    kacperski5350
    Poziom 13  
    Czyli jednak lipa by była z przeglądem ? A jak by tak pogadać z tym panem co robi przegląd to może by się zgodził jakoś ;> ? W sumie i tak "legalnie" nie mógłbym jeździć, bo nie mam jeszcze 16lat ( i nie mam prawka A1)

Dodano po 2 [minuty]:

Btw. Dzisiaj dostałem filmik jak prezentuje sie ta yamaszka. Pali od kopa (zimna), ładnie mieli na 1 i 2. Wizualnie wygląda fajnie w skali 0-10 oceniam na 8,5.
  • REKLAMA
  • #4 12711854
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    Daj sobie spokój. Skąd wiesz że nowa rama nie pochodzi np. z kradzieży. Nikt ci nie podbije przeglądu bo przy pierwszej kontroli na drodze numer ramy nie będzie zgadzał się z dowodem który to zostanie zatrzymany, a motocykl odholowany na parking policyjny na koszt właściciela do czasu wyjśnienia sprawy.
  • #5 12711948
    kacperski5350
    Poziom 13  
    rozmawiałem teraz z tym ziomkiem i powiedział, że przełożył tabliczkę ze starej ramy do tej co teraz jest :)
  • REKLAMA
  • #6 12712270
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    I numery też przebił :cry: Napaliłeś się kolego na ten motocykl a gościu się cieszy bo znalazł frajera któremu może wcisnąć ten złom. Normalnie to musiał by go oddać na szrot bez rozbiórki i sprzedaży części, a tak to komuś wepchnie i kasiorkę jeszce zarobi. Odpuść sobie.
  • #7 12712281
    kacperski5350
    Poziom 13  
    To jak radzisz żebym sobie odpuścił to chyba tak zrobię ... Pomógł byś mi w dobraniu jakiejś yamaszki ? :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup motocykla Yamaha DT 125 z 2003 roku, który przeszedł remont i ma przejechane 21 tys. km, z czego 3 tys. po remoncie. Nowe części obejmują tłok Wossner, łożyska kół, tłumik od RX 125, filtr powietrza Twin Air oraz kierownicę Renthal. Problemem jest wymiana ramy na nową, która nie ma dokumentów, co rodzi pytania o możliwość przeglądu i rejestracji motocykla. Użytkownicy forum ostrzegają, że zmiana ramy może skutkować problemami prawnymi, w tym z zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego i odholowaniem motocykla. Użytkownik rozważał również możliwość przeniesienia tabliczki z numerem VIN ze starej ramy, co może być nielegalne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA