logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 32LD450 - zanika podświetlenie, przechodzi w protect

zbyszekskibinski 09 Wrz 2013 00:06 4008 3
  • #1 12715773
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    W telewizorze tym podejrzewam, że wewnątrz matrycy uszkodzone są lampy, połączenia do nich lub kondensatory regulujące ujemną impedancję lamp. Panel to LC320WUG. Usterka polega na tym, że czasami odbiornik uruchomi się poprawnie, nic się nie dzieje, tylko mruga podświetlenie, ale najczęściej uruchomi się bez podświetlenia (jeden błysk), a informacja podana przez pin error na main powoduje iż telewizor przechodzi w tryb protect (mruga czerwony led na przodzie).

W chwili obecnej przykładając sondę oscyloskopu do korpusu dwóch dużych traf napędzających lampy EEFL połączone wszystkie równolegle wewnątrz matrycy (bo zakładam, że jest tam takie połączenie)widać oscylogram HV podnoszący się 4 razy, po czym odbiornik przechodzi w protect.

Podmieniałem już kondensatorki HV sprzęgające wyjścia HV z obwodem kontroli inwertera, ale niestety to nie było to.
    W zasadzie ciężko jest ustalić coś oscyloskopem w takiej konfiguracji gdy świetlówki są połączone wszystkie razem jednakże mam odczucie, że jest to wina świetlówek lub elementów wewnątrz matrycy.
    Napięcie 385V na wyjściu PFC utrzymuje się i jest stabilne podczas mrugania świetlówek. Oczyściłem i przylutowałem miejsca wokół otworów gdzie wkręcane są śruby mocujące płytę zasilaczoinwertera do tyłu panela.
    Czy ktoś zna tą matrycę i mógłby wskazać czy uszkadzały się w niej świetlówki.
    Dziękuję
  • #4 12716408
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    imperpl napisał:
    Jakie masz dokładnie napięcia na wyjściu 24V i 12V?

Nie ma 24V. Jest za to 19V (zamiast 20V jak napisane na płycie), 3.3V standby, 12V

Dodano po 6 [minuty]:

satgal napisał:
    Najprościej to te 2 wtyki idące do świetlówek wetknąć na próbę do jakiejś matrycy uszkodzonej odłożonej ze względu np. pęknięcie szyby a przeznaczonej na złom.

Wiem, ale niestety nie mam takiej matrycy. :cry:

Wczoraj w nocy zaobserwowałem, że BL ON skacze 3.3V/0V i wydawać się powinno, że uszkodzona będzie płyta główna (podświetlenie się próbuje uruchomić na ułamek sekundy 4 razy jak ten stan jest wysoki-po czym protect).

Jednak jak odłącze MB całkowicie i zewrę piny BL ON+standby i PS ON+ standby przetwornice startują ale podświetlenie tylko błyśnie na ułamek sekundy.
    Zwieranie pinu error (3.3V) do masy powoduje momentalne błyski podświetlenia.

W tym telewizorze P DIM/A DIM są cyfrowe. Zaobserwowałem na oscyloskopie, dwie transmisje danych na tych pinach, które też 'podnoszą' się kilka razy jak podświetlenie usiłuje wystartować, po czym przechodzi w protect.

Dodano po 2 [godziny] 8 [minuty]:

Dzięki pomocy jednego z elektrodowiczów udało mi się rozwiązać ten problem. Winny był jeden komponent w sekcji sterowania podświetleniem, oczyszczenie miejsca pod nim pomogło w naprawie. Jednak w zależności od rodzaju płyty, element ten ma rózne oznaczenie. U tego kolegi miał inne. Prosił mnie o nie upublicznianie tego, więc temat zamknę, a jeśli ktoś będzie miał tę samą usterkę, podpowiem przez PW.
    Pozdrawiam.
REKLAMA