logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak możliwości utworzenia partycji po przerwanym formacie

kasiach 10 Wrz 2013 19:31 1845 9
REKLAMA
  • #1 12721492
    kasiach
    Poziom 9  
    Panowie, pomóżcie.

Ponieważ dysk D z oporem czytał mi dane i stał się niekończącym pasmem wkurzeń z powodu uszkadzania plików - poszłam za podpowiedzią i usunęłam wolumin po to, aby spokojnie utworzyć nową partycję.
    Wybrałam opcję z pełnym formatem przy tworzeniu. Tylko głupotą mogę tłumaczyć przerwanie formatu podczas trwania.
    Mam sukces w postaci niewidocznego dysku.
    Widzi go BIOS, system nie.

Załączam screen. Mam nadzieję - widoczny.

Jestem u Was po raz pierwszy, jeśli coś przeoczyłam - wybaczcie.

Co robić?
    pozdrawia Kasia
    Załączniki:
    • Brak możliwości utworzenia partycji po przerwanym formacie screen.jpg (212.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12721499
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Czy chodzi o drugi dysk czy o drugą partycję na jednym dysku ? Ile jest fizycznie dysków w komputerze ?
    Pozdrawiam.
  • #3 12721506
    kasiach
    Poziom 9  
    linuks napisał:
    Czy chodzi o drugi dysk czy o drugą partycję na jednym dysku ? Ile jest fizycznie dysków w komputerze ?
    Pozdrawiam.

Linuksie, dziękuję za odzew.

Chodzi o drugi dysk.
    Fizycznie wpięte mam dwa dyski: C na którym leży system i D - którego już nie widzę.
  • REKLAMA
  • #4 12721579
    CrQ
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Sprawdź czy widać ten dysk w menadżerze urządzeń (w stacjach dysków), możesz sobie pobrać taki program jak np. GParted (wypalasz na płycie, odpalasz z tej płyty komputer...) program jest bardzo intuicyjny :) w necie pełno opisów. Po uruchomieniu programu usuwasz wszystko z dysku i tworzysz partycje. Później warto też sprawdzić statystyki SMART tego dysku (aby ustalić możliwe powody utraty danych itp).
  • REKLAMA
  • #6 12721617
    kasiach
    Poziom 9  
    CrQ napisał:
    Sprawdź czy widać ten dysk w menadżerze urządzeń (w stacjach dysków), możesz sobie pobrać taki program jak np. GParted (wypalasz na płycie, odpalasz z tej płyty komputer...) program jest bardzo intuicyjny :) w necie pełno opisów. Po uruchomieniu programu usuwasz wszystko z dysku i tworzysz partycje. Później warto też sprawdzić statystyki SMART tego dysku (aby ustalić możliwe powody utraty danych itp).

W menedżerze nie widać.
    Czy ten cud-program go zobaczy??
    Bo jak inaczej mam utworzyć partycję, skoro go nie widzę;/?:)

Dodano po 1 [minuty]:

linuks napisał:
    Pod linuksem utwórz nową tablicę partycji i partycje na tym dysku programem gparted. Gparted jest na tym live
    https://dl.dropboxusercontent.com/s/k3k0o1lyuj7w08c/pmagic-6.0.iso
    Możesz wyzerować początek dysku. SMART odczytaj przy okazji.
    Pozdrawiam.

Rozumiem, że linuksa sobie ściągnę, bom nieposiadająca ?:)
    Wybaczcie CHłopaki, ja kobieta jestem:)
  • #7 12721709
    CrQ
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Ściągnij to live-cd (tam będą potrzebne narzędzia).

Edit:
    Linuks znajduje się na tej płytce (odpalisz z niego komputer). Uważaj tylko żeby nie usunąć partycji z działającego dysku :)
  • #8 12721721
    kasiach
    Poziom 9  
    CrQ napisał:

tak zrobię :)

nie omieszkam zameldować, jeśli jeszcze coś zepsuję :)

ps. cyt "Program jest przeznaczony wyłącznie dla zaawansowanych użytkowników." - taaaa ...:)

Dodano po 5 [minuty]:

CrQ napisał:

Edit:
    Linuks znajduje się na tej płytce (odpalisz z niego komputer). Uważaj tylko żeby nie usunąć partycji z działającego dysku :)

Tego się właśnie obawiam. Brak odzewu do czwartku będzie oznaczał zawał. Nie dysku - mój!:)
  • REKLAMA
  • #9 12721775
    cod3000
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jeśli masz płytę instalacyjną Windows, odłącz pierwszy dysk - ten z systemem i spróbuj spartycjonować ten drugi dysk (ew.zainstalowac system) z płyty. Jeśli nie będzie problemów podłącz z powrotem dysk pierwszy a zawartość drugiego usuń. W ten sposób nie musisz sciągać i wypalać dodatkowej płyty (choć warto mieć takie narzędzia, polecam też Hiren's CD - znajdziesz w sieci). Pozdrawiam
  • #10 12721787
    kasiach
    Poziom 9  
    cod3000 napisał:
    Jeśli masz płytę instalacyjną Windows, odłącz pierwszy dysk - ten z systemem i spróbuj spartycjonować ten drugi dysk (ew.zainstalowac system) z płyty. Jeśli nie będzie problemów podłącz z powrotem dysk pierwszy a zawartość drugiego usuń. W ten sposób nie musisz sciągać i wypalać dodatkowej płyty (choć warto mieć takie narzędzia, polecam też Hiren's CD - znajdziesz w sieci). Pozdrawiam

o to, to. system mam, więc spróbuję. dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ Kasia napotkała problem z niewidocznym dyskiem D po przerwanym formacie. Dysk jest widoczny w BIOS, ale nie w systemie operacyjnym. Użytkownicy sugerują sprawdzenie dysku w menedżerze urządzeń oraz użycie programów takich jak GParted do utworzenia nowej tablicy partycji. Rekomendowane jest również pobranie live-cd z Linuksem, aby uzyskać dostęp do narzędzi do zarządzania partycjami. Alternatywnie, można spróbować spartycjonować dysk za pomocą płyty instalacyjnej Windows, odłączając dysk systemowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA