logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative Sound Blaster Extigy - brak dźwięku na Windows 7 i problem z 5.1

brook123456 13 Wrz 2013 08:20 3072 7
REKLAMA
  • #1 12730221
    brook123456
    Poziom 2  
    Witam zakupiłem kartę zewnętrzną creative-sound-blaster-extigy i mam problem podpinam pod lapka z windowsem 7 pobrał se sterowniki i cisza nic nie działa,
    drugi problem jak używam bez kompa podpiąłem dekoder DM 800 optykiem i leci w stereo(sprawdzane na HBO,CANAL+), tylne głośniki nie idą. Dopiero jak załączę pilotem opcje CMSS to odpalają ale to nie jest 5.1 miał ktoś podobny problem (dioda z dolby digital się nie świeci:/) proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 12730522
    subtronic
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    w menedżerze dźwięku zmień urządzenie domyślne na extigy
    co do użycia karty bez pc - wg mnie ma prawo nie działać tak jak powinna z uwagi na to, że to właśnie komputerem nią zażądasz, spróbuj tego samego z podpiętym pc (w konsoli masz jakieś tam - nie pamiętam teraz dokładnie - ustawienia SPDIF)
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 12730651
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    brook123456 napisał:
    tylne głośniki nie idą. Dopiero jak załączę pilotem opcje CMSS to odpalają ale to nie jest 5.1

Więc źródło nie jest 5.1 lecz zwykłe stereo, efekt CMSS pozoruje 3d dlatego uruchmiają się głośniki rear.
    Masz włączone 5.1 w dekoderze?

Dodano po 6 [minuty]:

brook123456 napisał:
    sprawdzane na HBO,CANAL+

Te kanały nie nadają 5.1 ?

Dodano po 9 [minuty]:

Digital audio output (Toslink)
    You can connect your Dreambox with an optical
    (Toslink) cable to your HiFi-Amplifier or
    DSP. The AC3 signal is also available at this port in case the selected channel transmits
    Dolby Digital signals.

z manuala dm 800.

Dodano po 2 [minuty]:

jeszcze:
    By pressing the
    AUDIO-Button
    you can choose the different audio tracks offered by the
    station.

Czyli możesz wybrać guzikiem ścieżki audio oferowane przez dany kanał - jeśli jest dostępny sygnał Dolby Digital otrzymasz dźwięk AC3.

Dodano po 9 [sekundy]:

http://www.dream-multimedia-tv.de/download/user_manual_dm800_hd.pdf

Dodano po 1 [minuty]:

Doczytałem - kanały nadające w AC3 - same mogą przełączyć się się w ten tryb.

Musisz jednak włączyć taką opcję "AC3 default".
    Wyłącz za to "AC3 downmix" - zamiana sygnały do stereo.

Dodano po 2 [minuty]:

Poza tym po podpięciu extigy do lapka zrób jak radzi kolega powyżej - wybierz kartę w systemie jako urządz. domyślne.
    Daj screen z managera urządzeń.
    brook123456 napisał:
    pobrał se sterowniki

To nie musi być takie proste - pobierz sterowniki ręcznie ze strony producenta lub zainstaluj z oryginalnej płyty do ww. sprzętu.
  • REKLAMA
  • #4 12738651
    brook123456
    Poziom 2  
    jak by było na stronie producenta sterowniki pod win 7 to bym pobrał ma może ktoś sterowniki do owakiej karty.Dekoder działa już 5.1
  • #5 12738876
    subtronic
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Porażka jakaś, patrzę teraz a do Extigy nie ma sterowników dla Win 7 na stronie producenta...
    http://support.creative.com/Products/ProductD...ARSET=prodfaq:PRODFAQ_585,VARSET=CategoryID:1 - ostatnie sterowniki tylko pod XP?
    tragiczna polityka Creative`a ;)
    btw w tym temacie sprawdź może te które gość w linku dał pod Vistę, chyba powinny dać się zainstalować
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1188858.html

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 12738935
    safbot1st
    Poziom 43  
    subtronic napisał:
    btw w tym temacie sprawdź może te które gość w linku dał pod Vistę, chyba powinny dać się zainstalować
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1188858.html

Potwierdzam, stery z visty powinny działać.
    Daj znak jeśli nie.
  • #7 12740862
    safbot1st
    Poziom 43  
    W katalogu readme z linku masz jak to zainstalować.
  • #8 12750533
    brook123456
    Poziom 2  
    zainstalowałem lecz tylko samo stereo idzie nawet nie da się wciśnąć CMSS

Dodano po 9 [minuty]:

brook123456 napisał:
    zainstalowałem lecz tylko samo stereo idzie nawet nie da się wciśnąć CMSS
    i przez te sterowniki potrafi sprzęt zawiesić

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z kartą dźwiękową Creative Sound Blaster Extigy na systemie Windows 7, gdzie po zainstalowaniu sterowników nie ma dźwięku. Dodatkowo, przy podłączeniu dekodera DM 800 przez optyk, dźwięk działa tylko w trybie stereo, a tylne głośniki aktywują się jedynie przy włączeniu opcji CMSS, co nie zapewnia pełnego dźwięku 5.1. Użytkownicy sugerują, aby w menedżerze dźwięku ustawić Extigy jako urządzenie domyślne oraz sprawdzić, czy dekoder jest skonfigurowany do nadawania dźwięku 5.1. Wskazano również, że sterowniki z systemu Vista mogą być kompatybilne z Extigy, ponieważ oficjalne wsparcie dla Windows 7 jest ograniczone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA