logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-P42GT20E - Brak działa ,dioda miga 10 razy

segal1 18 Wrz 2013 17:53 1062 2
REKLAMA
  • #1 12750743
    segal1
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Trafiła do mnie plazma Panasonica model TX-P42GT20E z objawem , brak działa.
    Dokładniej można powiedzieć włącza się zasilacz , załącza wszystkie napięcia . Dioda zapala się na zielono , następnie zaczyna migać 10 razy dioda w kolorze czerwonym.Dowiedziałem się ,że przyczyną może być uszkodzenie modułu SC ( TNPA5081). Ponieważ kilka razy zdarzyło mi się naprawiać plazmy LG to z doświadczenia wiem ,że czasem trzeba wymienić dwa do trzech modułów. Nie chce pakować się na koszty , bo wiadomo ,że klient nie zapłaci gdy one będą zbyt wysokie.Proszę o potwierdzenie czy rzeczywiście to może skończyć się na tym jednym module . Może ktoś już naprawiał moduł SC z taką usterką .Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12750951
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    segal1 napisał:
    że czasem trzeba wymienić dwa do trzech modułów.

Zadajesz pytanie jak byś był laikiem w naprawach TV, a masz napisane serwis telewizorów.
    Czy jak wymieniałeś trafo powielacze, to byłeś przekonany na 100% ze na tym się skończy? czy czasami nie spalił się układ od pionu, czy korekcja będzie dobra, a w najgorszym przypadku czy procesor jest sprawny. U jednych może być uszkodzony tylko modułu SC ( TNPA5081) a u Ciebie jeszcze coś.
  • #3 12751125
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    I na tym prawdopodobnie si e nie skończy. Po tak przedstawionym "problemie" wypada tylko napisać - kup moduł, nie bierz się za naprawę. '
    Bo nawet - przed założeniem tematu! - nie raczyłeś się upewnić czy SC jest faktycznie uszkodzony i konkretnie co na nim!
    Poczytaj o M81737FP na forum.
REKLAMA