logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - automatyczne wstawianie kolumny po Niedzieli w grafiku miesięcznym

sescenti 20 Wrz 2013 21:44 1815 5
REKLAMA
  • #1 12759274
    sescenti
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,
    Potrzebuje rady, pomocy z grafikiem excel.
    poszukuje sposobu jak wstawić dodatkowa kolumne zawsze na koniec tygodnia czyli po N, wszystko co dej pory znalazlem to grafiki ciagle, 1-31 dni.
    W moim przypadku grafik jest płynny, w momencie wprowadzenia daty poczatkowej mam uzupelnione pola od 1 do 31 dni, z przypisanymi nazwami dni, pn-n.
    wszystko jest dobrze, tylko dla miesiecy zaczynajacych sie w poniedzialek, natomiast po kazdej niedzieli potrzebuje jednej kolumny wolnej, na ew. wpisy nadgodzin tygodniowych.
    Problem jest taki, ze nie jestem w stanie zmienic formatu tego arkusza,
    Czy istnieje jakikolwiek sposob by wstawienie dodatkowego slupka odbywalo sie zawsze w miejscu miedzy N a Pn, oczywiscie dla kazdego z wybranych miesiecy bedzie on musial znajdowac sie w innym miejscu.

Bede wdzieczny za jakiekolwiek pomysly.
  • REKLAMA
  • #2 12760008
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Dzień dobry,
    Opis jest zbyt ogólnikowy, aby coś poradzić. Czy ten grafik jest generowany w Visual Basicu czy formułami Excela i w jaki dokładnie sposób? Proszę załączyć przykład arkusza z grafikiem.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #3 12760759
    sescenti
    Poziom 2  
    Tak, oczywiscie bez przykladu ciezko.

Największym problemem jest by kolumny "u" wystepowały zaraz po "N" niedzieli konczoncej tydzien. rozliczenia musza odbywac sie zawsze na koniec tygodnia, wiec klopot, no i na moje nieszczescie tydzien ma tylko 7 dni, nie ma niestety 8 dnia.

Co do samego grafiku, jest dosc prosty, zadnego dodatkowego kodowania nie posiada, jedynie formatowanie warunkowe, kolorujace soboty i niedziele.
    ale to tez nie jest konieczne, bo to tylko kolorowanie, mozna zrobic recznie. przed wydrukiem.

W polu za opisem data, trzeba oczywiscie wpisac date kolejnego miesiaca
    np 2013-05-01
    Załączniki:
    • grafik7dni.rar (16.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12761255
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Dzień dobry,
    Można to zrobić formułami Excela jak w załączonym pliku. Kolumny z "u" są sformatowane warunkowo. W ostatniej kolumnie musi Pan sobie uzupełnić obramowania. Numery dni miesiąca są podbarwione na stałe, więc zakres zabarwiony czasem sięga za daleko. Może Pan sobie to zmienić na formatowanie warunkowe. Tabelka jest wypełniana od daty wpisanej w L7 do końca bieżącego miesiąca. Kolumna z "u" jest zawsze po niedzieli, nawet jeśli niedziela wypada 1-go (chyba tak miało być). Gdyby to było niepotrzebne można zaczynać miesiąc od 2-go.
    Mam nadzieję, że to jasne, jeśli coś wymaga wyjaśnienia proszę jeszcze napisać. Wydaje mi się, że formuły działają poprawnie, choć nie gwarantuję, że są optymalne (trzeba sprawdzać dużo warunków).
    Pozdrowienia.
    Załączniki:
    • grafik7dniN.rar (16.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12761256
    markoz7874
    Poziom 31  
    Ocena: 208
    Przyjąłem Twoje rozwiązanie bez wymyślania nowych lepszych.
    Popatrz jak działa funkcja warunkowa .
    Zwróć też uwagę na adresowanie bezwzględne

Poprawiony z grubsza plik w załączniku.
    Z resztą chyba sobie poradzisz?
    Załączniki:
    • grafik7.xls (37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 12761814
    sescenti
    Poziom 2  
    O tak, jest to rozwiazanie ktorego potrzebowalem, teraz podejde do testowania wszystkich mozliwych wariantow. Mam nadzieje ze to rozwiazanie sie sprawdzi a jesli tak to moja praca nad arkuszem dopiero sie zacznie.
    Pozostało podziękować obu Panom za pomysł z funkcja " if " próbowałem sam, ale rozjezdzalo sie w przeciagu roku. Samo kolorowanie tabel weekendowych oraz tabeli U nie jest juz tak wazne, bo to juz mozna przed wydrukiem sobie dla ladnosci zrobic, wazne ze funkcja dziala, teraz tylko ja zablokowac, by czasem zaden nie usunal sobie formatowania komorek.

Dziękuje za pomoc.
REKLAMA