logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośniki komputerowe (najlepiej 2.1; ew. 2.0) do 150 zł :D.

Wiwciu 21 Wrz 2013 14:12 7626 31
REKLAMA
  • #1 12761017
    Wiwciu
    Poziom 9  
    Witam. Zamierzam zakupić nowe głośniki do komputera. (2.1 / 2.0)

Jestem w tym prawie zielony, dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc.

Mój budżet to max 150 zł.

Wymagania to przede wszystkim:
    - wygląd (Kolor najlepiej czarny)
    - głośność
    - jakość
    - możliwość regulowania dźwięku (tzn. basy / tony itd...)

Do czego one mi będę służyć? Więc:

Najczęściej do słuchania muzyki, potem oglądania filmów i grania.

Chciałbym, aby były one noweJęzyk.

I jeszcze jedna prośba. Jak podajecie linki z jakimiś sklepami internetowymi, to prosiłbym, aby była możliwość zapłaty przy odbiorze. (tzn. przyjeżdża kurier z głośnikami, ja mu płace na miejscu i wszystko gra.) Bo inną metodą nie jestem w stanie zapłacić. Nie mam żadnego konta bankowego / karty kredytowej itp.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Jeśli o czymś zapomniałem, pytajcie.

Jeśli zły dział, proszę o przeniesienie.

Mam nadzieję, że na tym forum znajdę kogoś kto zechce mi pomóc
  • REKLAMA
  • #2 12761058
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 228
    W tej cenie może być ciężko, jedyne co mi do głowy przychodzi to Creative 2.1 Inspire T3130. Od 200 - 300 zł można już kupić konstrukcje całkiem ładnie brzmiące np. Modecom MHF60. Na twoim miejscu, jeśli głośniki Ci nie są potrzebne natychmiast, dozbierałbym do tych 200 - 280 złotych i wtedy się rozglądał.
  • #3 12761756
    Wiwciu
    Poziom 9  
    Sanjose napisał:
    W tej cenie może być ciężko, jedyne co mi do głowy przychodzi to Creative 2.1 Inspire T3130. Od 200 - 300 zł można już kupić konstrukcje całkiem ładnie brzmiące np. Modecom MHF60. Na twoim miejscu, jeśli głośniki Ci nie są potrzebne natychmiast, dozbierałbym do tych 200 - 280 złotych i wtedy się rozglądał.

Ziomek....... Ja nie chce mieć głośników od razu ze złota... nie stać mnie na to. A słyszałem że od 70 zł można już kupić fajne głośniki... więc

Czekam na dalsze wypowiedzi :P
  • #4 12761898
    Sanjose
    Poziom 32  
    No sorry z twoich specyfikacji, które podałeś to droższe zestawy się nadają.
    Tak do 100 zł:
    MODECOM MC-HF10
    Edifier R600
    Microlab B56
    TRACER 2.0 PRIME TRG-497
    GENIUS REPRO SP-HF 800B
    Są to konstrukcje 2.0. Głośniki 2.1 w tym przedziale cenowym się wg. mnie nie opłaca, chyba że lubisz dźwięk przesterowanego suba przy dużej głośności.
  • REKLAMA
  • #5 12762059
    Wiwciu
    Poziom 9  
    Sanjose napisał:
    No sorry z twoich specyfikacji, które podałeś to droższe zestawy się nadają.
    Tak do 100 zł:
    MODECOM MC-HF10
    Edifier R600
    Microlab B56
    TRACER 2.0 PRIME TRG-497
    GENIUS REPRO SP-HF 800B
    Są to konstrukcje 2.0. Głośniki 2.1 w tym przedziale cenowym się wg. mnie nie opłaca, chyba że lubisz dźwięk przesterowanego suba przy dużej głośności.

z 2 strony 100 zł to trochę zamało. a tak w przedziale cenowym 100 - 150?

Co bys powiedzial na jakies z logitech?

"przesterowanego suba przy dużej głośności" a tak jasniej? ja sie na tym niezbyt nie znam.

skoro tak mowisz niech bedzie 2.0, ale jakies ladne i dobre ;p
  • #6 12762444
    Sanjose
    Poziom 32  
    Z przesterowanym subem miałem na myśli efekt "pierdzenia".
    Z tych co Ci podałem to Modecom i Tracer są najlepsze, choć głośniki od firmy Tracer mają lepsze pasmo przenoszenia niż Modecomy.
    Z przedziału 100 - 150 zł:
    Logitech X 210 brak regulacji sopranów i tonów niskich, mają dobre tony niskie.
    A4 Tech EVO-S7 regulacja tonów niskich i wysokich, moc wyższa w porównaniu do Logitechów.
    GENIUS 2.0 SP-HF1250B Konstrukcja 2.0, regulacje jak w A4Tech, moc mniejsza w porównaniu do A4Tech.
    Jakieś 1,5 roku temu miałem podobny problem co Ty, musiałem znaleźć następce Manty MM1950, i zakupiłem Microlab FC 530.
  • #7 12762746
    Wiwciu
    Poziom 9  
    Sanjose napisał:
    Z przesterowanym subem miałem na myśli efekt "pierdzenia".
    Z tych co Ci podałem to Modecom i Tracer są najlepsze, choć głośniki od firmy Tracer mają lepsze pasmo przenoszenia niż Modecomy.
    Z przedziału 100 - 150 zł:
    Logitech X 210 brak regulacji sopranów i tonów niskich, mają dobre tony niskie.
    A4 Tech EVO-S7 regulacja tonów niskich i wysokich, moc wyższa w porównaniu do Logitechów.
    GENIUS 2.0 SP-HF1250B Konstrukcja 2.0, regulacje jak w A4Tech, moc mniejsza w porównaniu do A4Tech.
    Jakieś 1,5 roku temu miałem podobny problem co Ty, musiałem znaleźć następce Manty MM1950, i zakupiłem Microlab FC 530.

No jak narazie te A4 Tech evo s 7 mi sie najbardziej podobaja.

Ale zanim sie zdecyduje poczekam jeszcze na dalsze wypowiedzi :P
  • #8 12762850
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Najfajniej będzie grał wzmacniacz + 2 kolumny. Jakiś porządny sprzęt do 150zł używany zdobędziesz. Miażdzy wszystkie głośniki komputerowe. Sam używam wieży + 2 x20W Tonsil lekko przerobionych. Basy pierwsza klasa. Może w tą stronę pójdź.
  • #9 12762863
    Sanjose
    Poziom 32  
    Do 150 złotych jeszcze te mogą być
    Genius SP-HF 1800A: Duża moc wyjściowa 50w (RMS) prawie jak moje Microlaby, całkiem porządne brzmienie, czarny kolor, regulacja bas, treble, wejście na słuchawki, czego chcieć więcej :).
    Patrząc po różnych forach dość sporo osób radzi by jednak dołożyć trochę kasy i kupić jednak sprzęt za te powiedzmy 250 zł, ale to tylko moja własna opinia ;)
  • REKLAMA
  • #10 12763070
    Wiwciu
    Poziom 9  
    Dzięki za wszystkie powyższe wypowiedzi. Ale jak dotąd najbardziej ze wszystkich podobaja mi się te A4Tech evo s 7 ( http://www.ceneo.pl/15998165 )

Powiedziałby mi ktoś więcej o nich? warto je kupić?
    Jeśli nie to może polecicie jakieś bardzo podobne do tych? :D

dzieki z gory
  • #11 12763349
    Sanjose
    Poziom 32  
    Te A4Tech'y dużo ludzi sobie chwali za dobrą jakość dźwięku, mocne tony niskie,wysokie i średnie na dobrym poziomie.
    Mają też dużą moc, 40 watów za taką cenę to dość dużo. Ja bym skłonił się do kupna tego zestawu, ale ostateczna decyzja należy do Ciebie ;).
  • #12 12763727
    Wiwciu
    Poziom 9  
    Sanjose napisał:
    Te A4Tech'y dużo ludzi sobie chwali za dobrą jakość dźwięku, mocne tony niskie,wysokie i średnie na dobrym poziomie.
    Mają też dużą moc, 40 watów za taką cenę to dość dużo. Ja bym skłonił się do kupna tego zestawu, ale ostateczna decyzja należy do Ciebie ;).

Już dawno bym je kupił ale nie jestem pewien przez takiego typu komentarze:

"Po podłączeniu głośników do sieci, okazało się że dioda zasilania ("POWER") nie świeci.
    Pomyślałem, no dobra, brak kontrolki jakoś przeżyję. Potem okazało się że gdy końcówka mocy się nagrzeje (umieszczona w subwooferze) to oba głośniki zaczyną buczeć, takim wrednym niskotonowym dźwiękiem "łów łów łów" w odstępach ok 1 sekundy.

Potem jeszcze się okazało że czasami jeden z głośników potrafi się "zatkać", czyli nie gra.. jak się podgłośni to zaczyna grać :)

Jedyny plus to fajna drewniana obudowa i dobrej jakości głośniki w środku, w sensie jak już gra to dobrze, ale częściej cośtam buczy. Ale produkt skopany słabą kontrolą jakości, albo przez kiepski projekt elektroniki.... "

Może zechce się wypowiedzieć ktoś jeszcze na temat tych głośników, a może polecić coś od siebie? Z góry dzięki :P.
  • #13 12764416
    Sanjose
    Poziom 32  
    Niestety, w dzisiejszych czasach trafiają się takie kwiatki jak powyżej, jak kupiłem głośniki Manta MM1950 to po miesiącu od kupna przestał grać lewy głośnik.
    Musiałem prze lutować całą elektronikę i pomogło.
    Czasem trafi się felerny egzemplarz, lecz producent daje gwarancję na wymianę sprzętu jeśli jest uszkodzony bez ingerencji nabywcy.
    Od siebie polecam Modecom MHF-60 i Microlab FC 530. Te pierwsze bardzo długo słuchałem w sklepie (ok. 3godzin) bardzo dobre basy jak na takie pudełko, ale potrzebowałem głośników z dwoma wejściami i kupiłem Microlaby, używam ich do dnia dzisiejszego, ale po czasie są problemy z pokrętłem od głośności (impulsator :( ).
    Także co do tych A4 Tech to pewnie był to jednostkowy przypadek, lecz trzeba taką opinię również uwzględnić przy zakupie. Tak to już jest przy sprzęcie budżetowym ;).
  • #14 12764545
    Wiwciu
    Poziom 9  
    Sanjose napisał:
    Niestety, w dzisiejszych czasach trafiają się takie kwiatki jak powyżej, jak kupiłem głośniki Manta MM1950 to po miesiącu od kupna przestał grać lewy głośnik.
    Musiałem prze lutować całą elektronikę i pomogło.
    Czasem trafi się felerny egzemplarz, lecz producent daje gwarancję na wymianę sprzętu jeśli jest uszkodzony bez ingerencji nabywcy.
    Od siebie polecam Modecom MHF-60 i Microlab FC 530. Te pierwsze bardzo długo słuchałem w sklepie (ok. 3godzin) bardzo dobre basy jak na takie pudełko, ale potrzebowałem głośników z dwoma wejściami i kupiłem Microlaby, używam ich do dnia dzisiejszego, ale po czasie są problemy z pokrętłem od głośności (impulsator :( ).
    Także co do tych A4 Tech to pewnie był to jednostkowy przypadek, lecz trzeba taką opinię również uwzględnić przy zakupie. Tak to już jest przy sprzęcie budżetowym ;).

A czy nie byłoby jakichś podobnych do tych A4Tech? Te co podałeś troche zadrogie, ja chce do max 150 zł.

Jedyne co mi sie nie podoba w tych A4Tech to ich ocena 2.83 ( http://www.ceneo.pl/15998165 )

Dodano po 5 [godziny] 27 [minuty]:

Nie wiem czy coś to da, ale mój budżet zwiększył się do 180 ZŁ. :)

Więc możecie polecać głośniki Max do 200 ZŁ. Najlepiej 2.1
  • #15 12766461
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 12766841
    Wiwciu
    Poziom 9  
    KuroNoTenshi92 napisał:
    GENIUS SW-G2.1 1250

Dzięki za propozycje :P. Czekam na dalsze :).

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Wiwciu napisał:
    KuroNoTenshi92 napisał:
    GENIUS SW-G2.1 1250

Dzięki za propozycje :P. Czekam na dalsze :).

@Edit

Czytałem na internecie mnóstwo opinii co do tych geniusów i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń, lecz dużo osób pisze, że subofer pierdzi przy słuchaniu muzyki z full bassem ;/

Może jakieś inne by się nadały? Bo właśnie głownie będe ich używał do słuchania muzyki, więc ..
  • REKLAMA
  • #17 12767398
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 12768287
    Sanjose
    Poziom 32  
    Kilka postów wcześniej podałem ten model Geniusów (SP-HF1800), i myślę że te głośniki to najlepsza propozycja do 150 zł, po drugie raczej nie trafisz na taką wadę jak w A4 tech EVO S7 i nie od dziś wiadomo ze zestaw 2.0 jest najlepszy do muzyki bo nie zawsze masz np. bęben perkusyjny ten od niskich przytupów w obu kanałach, a w przypadku 2.1 proporcje stereo są częściowo burzone przez subwoofer, który odtwarza niskie partie jako mono.
  • #19 12768368
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 12768582
    deksta84
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Kolega Swiercm dobrze radzi. Ja posiadam starą wieżę AIWA NSX-S556. Zamierzam wypruć z niej flaki i zostawić wzmacniacz, zasilacz. Dodam jakiś cyfrowy regulator głośności a całość zamknę w małej obudowie. Czasem ciężko o schematy, ale się da znaleźć.
  • #21 12768907
    Wiwciu
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za opinie :P. Podjąłem juŻ decyzję i biorę te:Genius 2.1 SW-G2.1 1250

Mam do was ostatnią prośbę :). W jakim sklepie internetowym je kupić? (żeby nie było przypału :D)

Chciałbym aby była to wysyłka kurierem, a zapłata przy odbiorze ( nie mam żadnej karty kredytowej, konta bankowego itd)
  • #22 12769078
    Sanjose
    Poziom 32  
    Patrząc na ceny sklepów internetowych to w Kielcach nie jest tak tanio, sklep Alsen ma najniższą cenę 156 zł i odbiór osobisty, przynajmniej tak piszą na stronce.
    oddział w Kielcach:
    ul.Wojewódzka 2
    25-536 Kielce.
    Ale to już w twoim zakresie bo ja nie mieszkam w Kielcach ;).
  • #23 12769122
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 12769802
    Sanjose
    Poziom 32  
    A dlaczego ma być zły? "Produkt fabrycznie nowy. Pochodzi z polskiej linii dystrybucji. Polska gwarancja producenta: 24 miesiące."
    Jeżeli to jest najtańsza opcja to zamawiaj, w dodatku masz darmową dostawę.
  • #26 12770209
    _pakuR_
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Z używanego sprzętu, mam Samsungi SMS 5100, można kupić w dobrej cenie nawet poniżej 150 zł. Zestaw 2.1 moc całości 40W RMS. Nagłośni duży pokój nawet a subwoofer porządnie daje radę,bardzo niski bas. UWAGA! na rynku chodzą podróbki MADE IN CHINA, dzwięk totalne DNO!!! Zestaw musi mieć MADE IN KOREA. Moje chciałem sprzedać niedawno,ale poszły do rodziców komputera.
  • #27 12772374
    Wiwciu
    Poziom 9  
    Wczoraj zamówiłem głośniki na ELectro.pl, a co się dowiaduję dzisiaj? A mianowicie przysłali mi takie coś na e-mail:

"Witam

W związku z uszkodzeniem głośników nie jesteśmy w stanie zrealizować zamówienia o numerze 1136379085. Głośniki były ostatnia sztuką na stanie magazynowym w związku z powyższym zamówienie zostanie anulowane. Za zaistniałą sytuację najmocniej przepraszamy.

Pozdrawiam

Karol Ślizanowski

Specjalista RTV

ELECTRO.pl Sp. z o.o.

( tel. +48 (22) 122 32 00

: karol.slizanowski(_at_)electro.pl"

No to się zawiodłem i obiecuję ze już nigdy niczego z tej strony nie zamówię :P

@Edit
    Zamówiłem je już na innym portalu. I takie jedno pytanie mam do was. Mianowicie te głośniki Genius 1250; ich satelitki mają moc 18 W. W tym sklepie, gdzie je teraz zamówiłem pisze tak:

"Moc głośników RMS [W] 9
    Moc subwoofera RMS [W] 20"

I tutaj pytanie. Czy się pomylili, i chodziło im o 1 głośnika, czy oba mają moc 9 W? Bo ja tu czegos nie rozumiem...

Zobaczcie sami

http://www.agito.pl/glosniki-genius-sw-g2-1-1250-60-526912.html

Zakładka Opis Produktu :P
  • #28 12773053
    Sanjose
    Poziom 32  
    Podali moc 9W dla jednego głośnika, jak by to była moc obydwóch to "utonęły" by w ilości basu produkowanego przez subwoofer ;).
  • #30 12778084
    Wiwciu
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za wypowiedzi.

Dzisiaj dojechały do mnie zamówione wcześniej głośniki (GENIUS SW-G2.1 1250 ).
    I sprawują się świetnie :P.

Jedyne 2 minusy, których się dopatrzyłem to:
    - niebieska dioda, która na prawdę bardzo "razi" w oczy :p
    - na tym "kółku" do regulacji głosności i bassów w nocy słabo widać te "kreski" na nich :).

Ale to są bzdury, więc głośniki wszystkim jak najbardziej polecam.
    Sprawdzałem full bass, i nic nie "pierdzi" jak ktoś tam gdzieś tam mówił :P.

Jeszcze raz dzięki, temat wyjaśniony :).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał głośników komputerowych 2.1 lub 2.0 w budżecie do 150 zł, z wymaganiami dotyczącymi wyglądu, głośności, jakości dźwięku oraz regulacji tonów. W odpowiedziach pojawiły się różne propozycje, w tym modele Creative 2.1 Inspire T3130, Modecom MHF60, Microlab FC 530, Genius SP-HF1800A oraz A4 Tech EVO-S7. Użytkownicy podkreślali, że w przedziale do 100 zł lepsze będą głośniki 2.0, a w przedziale 100-150 zł można znaleźć modele 2.1, ale z ograniczeniami jakościowymi. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na głośniki Genius SW-G2.1 1250, które chwalono za dobrą jakość dźwięku, ale pojawiły się również obawy dotyczące ich trwałości i jakości wykonania. W dyskusji zwrócono uwagę na znaczenie odpowiedniego użytkowania sprzętu oraz na możliwość wystąpienia problemów z jakością dźwięku w tańszych modelach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA