logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do analizy widma audio 20 Hz–20 kHz z Sound Blaster Live na PC?

agaudio 15 Mar 2005 01:29 5388 15
REKLAMA
  • #1 1316667
    agaudio
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Witam! Poszukuję programu ,który z pomocą karty sound blaster live pracował by jako analizator widma od 20 Hz do 20 kHz.
  • REKLAMA
  • #2 1317173
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Cześć!
    Chcesz poprostu zobaczyć widmo sygnału czy je analizować? Jeśli to pierwsze to wizualizacje w Winampie, jeśli drugie to może Matlab.

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • #3 1317505
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmm programy pracujace jako oscyloskop z uzyciem karty dzwiekowej maja mozliwosc analizowania widma.
    lub np CoolEdit.
  • #4 1319252
    agaudio
    Poziom 21  
    Witam! Do czego potrzebny ,np ogladać jak przenoszą głosniki za pomocą szumu rózowego. kiedyś słyszałem o programie Spektra plus ale nic onim nie wiem
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1319470
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    najlepszy pinguin audio meter(płatny)

www.sharewaremusicmachine.com
  • REKLAMA
  • #6 1327929
    agaudio
    Poziom 21  
    Witam! Gdzie go można nabyć i za jakie pieniądze . Nie zajmuje się tym zawodowo , sporadycznie jest mi to potrzebne .
  • #7 1328031
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    p2p tylko jesli chcesz gratis:D
    niestety to kosztuje ponad 100 $ - ale naprawde warto jesli ktos korzysta bardzo czesto
  • Pomocny post
    #8 1328072
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Z tą wizualizacją w Winampie to dobre ,niezły analizator widma :-) ,to jest naprawdę dobre http://www.telebyte.com/pioneer/ ,ściągnij triala i sprawdź a potem mi napisz czy dobre to coś może jeszcze doradzę.W tym masz analizator widma ,oscyloskop ,generatory róznych przebiegów ,pomiar THD ,szumów i dużo więcej byle tylko karta okazała się wystarczająco dobra do tych pomiarów i wszystko w czasie rzeczywistym.Trochę lepsze niż wizualizacja w Winampie :wink:
  • #9 1331030
    agaudio
    Poziom 21  
    Witam!
    uruchomiłem SPEKTRA PLUS i po pierwsze widzi sygnał tylko z wejścia mikrofonowego a lepiej jest z liniowego i amplituda sygnalu ,która jest wyskalowana w dB zachowuje się jak po kompresji tzn utrzymuje prawie stały poziom . porównywałem równolegle na oscyloskopie .
  • REKLAMA
  • #10 1331222
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Skalę w Spectra plus można ustawić liniową w woltach lub logarytmiczną w dB.Wejście też można wybrać dowolne.Można też przy pomocy oscyloskopu albo woltomierza skalibrować program do posiadanej karty.Musisz być bardziej dociekliwy jeśli chodzi o konfigurację programu.
  • #11 1331421
    agaudio
    Poziom 21  
    Tak ,masz rację jak się jest na bakier z angielskim i robi się po omacku są takie efekty. Niektórych programów są instrukcje po polsku a na ten się nie spotkałem.
    W ustawieniach karty dźwiękowej wszystkie nastawy poziomów są na 0
    a program widzi wejście mic. mimo to. Jest to pod Win 98. Jeżeli chodzi o skalę to mi chodzi tylko w dB tylko tak jak mówisz jest potrzebna z pewnością kalibracja. Zadając sygnał z generatora własnej konstrukcji na ICL-u bardzo ładnie pokazuje częstotliwość podstawową i ponadto 5 czestotliwości harmonicznych oczywiście o różnych poziomach.
    Chciałem przetestować filtr aktywny górno przep. 12dB/okt i z pomocą peak hold ładnie narysował charakterystykę ale nie na tej czestotliwosci granicznej co posiada filtr i tu jest problem.
  • #12 1331473
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Kliknij na mixer ,ten głośniczek na pasku.Tam wybierz opcje ,właściwości i zaznacz nagrywanie.Odfajkuj "zaznacz" przy wejściu liniowym bo na pewno masz na mikrofonowym.To nie jest kwestia ustawienia potencjometru tylko wyboru wejścia.W Spectra zrób Options/Scaling i zaznacz przy Amplitude Axis Linear ,wtedy nie będzie w dB ,może być w woltach albo procentach.Wolty lub dowolne inne wartości na jakie się chce wyskalować ustawia się w kalibracji ,nawet ciśnienie akustyczne jest dostępne w gotowych ustawieniach.Mogą to być wartości RMS ,peak to peak albo peak.Tym można mierzyć wszystko co da się podłączyć do wejścia karty ,program jest bardzo elastyczny w konfiguracji.Swojego generatora nie musisz używać ,jest w programie ,ma wiele różnych przebiegów do wyboru i daje sygnał na wyjściu liniowym karty.Daje bardzo czysty sinus ,jego jakość zależy tylko od jakości karty.Te 5 harmonicznych które zobaczyłeś pochodzą albo z generatora albo wzmacniacza mikrofonowego który być może przesterowałeś.Koniecznie zrób to na wejściu liniowym.W jego generatorze (naciśnij F11 to się pojawi) jest coś takiego jak freq sweep ,to jest bardzo dobre do zdejmowania charakterystyk.Ustawiasz tylko od jakiej częstotliwości ma przestroić generator i na jakiej skończyć ,do tego jeszcze czas przstrojenia.Jakbym miał czas i by mnie nawiedziło to ResHackerem bym zrobił spolszcenie do tego programu.
  • #13 1331790
    agaudio
    Poziom 21  
    Bardzo dziekuję za pouczenie ale nie wydaje mi się żeby to był koniec z problemami .
    Pozdrawiam
  • #14 1334392
    agaudio
    Poziom 21  
    Witam ! Mimo szczerych chęci nie udało się uruchomić wejścia liniowego natomiast mikrofonowe jest już wyłączone zgodnie z instrukcją.Pojawił się się sygnał na wejsciu'' Play kontrol'mixera ale na karcie dźwiękowej podaje go na przedostatnie gniazdo oznaczone jako line out.jak mozna wyskalować aby amplituda sygnału wejściowego o wartości 0,7V sinus wskazywała 0 dB na wykresie teraz jest około - 3dB.
  • #15 1334447
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Dziwna historia z tym wejściem ,ja mogę w mikserze wybrać które chcę i to działa.Jeśli tak masz to nawet nagrywać nie możesz przez Lin In.A żeby wyskalować 0,7V na 0dB trzeba przy pomocy F9 wywołać okno kalibracji ,podłączyć sygnał do wejścia i ustawić amplitudę na 0,7V (trzeba zmierzyć miernikiem) ,wybrać jako poziom (Level) 0,7V RMS i jako units wolty.Jako display units and label wpisać dBV rms i po prawej stronie zaznaczyć enable calibration a następnie measure input signal.Potem można wszystko zapisać do pliku żeby nie powtarzać kalibracji dla tego ustawienia.
  • #16 1334673
    agaudio
    Poziom 21  
    Jest możliwe ,że karta niesprawna ale miała być nowa jak kupowałem.Cenna sprawa ta instrukcja skalowania tak po kroku i coś z tego wyjdzie , dzieki .

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano programu do analizy widma audio w zakresie 20 Hz–20 kHz z wykorzystaniem karty dźwiękowej Sound Blaster Live na PC. Zaproponowano różne rozwiązania: wizualizacje widma w Winampie dla prostego podglądu, Matlab do zaawansowanej analizy, programy oscyloskopowe oraz CoolEdit. Polecono także płatny program Penguin Audio Meter (koszt około 100 USD) oraz Spektra Plus, który jednak wymagał kalibracji i poprawnej konfiguracji wejścia liniowego zamiast mikrofonowego. Omówiono szczegółowo ustawienia kalibracji w Spektra Plus, w tym skalowanie amplitudy sygnału w dB i wolty, wybór wejścia liniowego w mikserze systemowym oraz wykorzystanie wbudowanego generatora sygnałów do testów. Zwrócono uwagę na możliwe problemy z kartą dźwiękową lub jej konfiguracją pod Windows 98. Zaproponowano także program Pioneer z funkcjami analizatora widma, oscyloskopu i generatorów przebiegów, dostępny w wersji trial. Dyskusja podkreśliła konieczność dokładnej konfiguracji i kalibracji oprogramowania oraz sprzętu, aby uzyskać wiarygodne pomiary widma audio w czasie rzeczywistym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA