logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikser Behringer Xenyx 802 - losowe włączanie Phantoma, napięcie na XLR

prosiak_wej 23 Wrz 2013 23:54 2025 2
REKLAMA
  • #1 12771057
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1458
    Otóż taką sytuację zauważyłem jakieś trzy tygodnie temu, że od czasu do czasu zaświeci się diodka od Phantoma w tym mikserze. Phantom wyłączony, bo nie mam mikrofonów pojemnościowych a przy typowym użytkowaniu tłumiki wejść mikrofonowych (kanały 1 i 2) mam ściągnięte do zera, tłumiki kanałów 3/4 lub 5/6 używam w okolicach 1/3 obrotu gałki. Pod gniazda XLR nie mam nic podłączone, jedynie pod wejścia Line kanałów 1 i 2 mam podłączone insze urządzenie. Co ciekawe, napięcie zmierzone pomiędzy pinami 1 i 2 gniazd XLR wykazuje wartość ok. 10~15V. Czasem zdarzy się, że jest wszystko w porządku, ale ostatnio coraz częściej Phantom się świeci. Przykładowo gdy zacząłem pisać post, napięcie wynosiło 11V, teraz już 17V, a przed chwilą spadło do 15V.

Macie jakieś pomysły na usterkę w tym mikserze?

Dodano po 52 [sekundy]:

P.S.
    Jak włączę Phantom ręcznie, to diodka zaświeci jaśniej, a napięcie w gnieździe XLR ustala się na poziomie 47V.
  • REKLAMA
  • #2 12771558
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 568
    Być może przełącznik fantoma się zacina. Według schematu, przetwornica daje na niego 48V, a on załącza fantoma do gniazd i na diodę LED.
REKLAMA