logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pavilion dv5 - czy laptop zadziała z dyskiem SSD 64GB? Jakie są wymagania?

lekto 25 Wrz 2013 18:27 4566 6
REKLAMA
  • #1 12776732
    lekto
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Dostałem wyżej wymieniony laptop do sprawdzenia z objawem że nie działa touchpad. Po uruchomieniu systemu wszystko działało jak należy, prawdopodobnie system sie zwiesił i dlatego touchpad nie działał. Sprawdziłem smart dysku i wyskoczyło że ma 5 bad sectorów. Na partycji C zajęte jest tylko 25GB, więc wpadłem na pomysł że można by go wymienić na dysk SSD 64GB. Laptop jest używany tylko do przeglądania Internetu i używania Skype'a, więc więcej miejsca nie trzeba. Mam w związku z tym kilka pytań:
    1. Czy w ogóle ruszy ten laptop z dyskiem SSD?
    2. Dysk jest podłączony z laptopem innym kablem niż jest w komputerach stacjonarnych, tj. zasilanie i dane są w jednej wtyczce. Będzie tu pasować każdy dysk SSD czy trzeba szukać takich co mają odpowiednio ustawione gniazda by pasowały do siebie?
    3. Co z partycją recovery? Laptop jest z systemem Windows Vista, jeśli wypalę partycje recovery to płytę to dam radę zainstalować z niej system na dysku SSD?
  • REKLAMA
  • #2 12776769
    1010011010
    Poziom 32  
    Ocena: 152
    1. Tak, ruszy, ba! będzie dłużej działał na baterii (mniejsze zużycie prądu przez SSD).
    2. Dysk SSD to zwykły 2.5" dysk SATA z tym, że SSD (bez mechanizmów fizycznych), złącza są takie same jak i rozmiar, polecam Ci dyski OCZ, możesz kupić SATA 3 (są czasami nawet tańsze) jak padnie laptop to dysk zostanie do kolejnego. Oczywiście musisz kupić dysk 2.5", są inne, mniejsze i zmodyfikowane pod dany sprzęt. Ciebie dotyczy klasyczny 2.5".
    3. System zainstaluj od 0, recovery ma pełno syfu, który często zabija dyski SSD.

"Na partycji C zajęte jest tylko 25GB," Sprawdź, czy nie ma danych na innych partycjach :) Poza tym sprawdź też RAM (memtest) - on też może być przyczyną zawieszeń.
  • REKLAMA
  • #3 12776837
    lekto
    Poziom 35  
    3. Skąd wziąć czysty system? Laptop ma naklejkę potwierdzającą oryginalność, mogę ścignąć Vistę z Internetu czy muszę to jakoś inaczej zrobić by wszystko było legalne?

1010011010 napisał:
    "Na partycji C zajęte jest tylko 25GB," Sprawdź, czy nie ma danych na innych partycjach Poza tym sprawdź też RAM (memtest) - on też może być przyczyną zawieszeń.

Są tylko 2 partycje: C z systemem i D recovery. Dobry pomysł z tym memtestem, już odpaliłem i czekam na wyniki. :D
  • REKLAMA
  • #4 12776860
    1010011010
    Poziom 32  
    Ocena: 152
    Jak chcesz legalnie to z recovery - niestety.
  • REKLAMA
  • #5 12795232
    lekto
    Poziom 35  
    Chyba coś zepsułem, tylko jeszcze nie wiem co. Kupiłem dysk i zamontowałem, nie miałem czystej płyty na kopie partycji recovery więc włożyłem swoją płytę z sevena by sprawdzić czy wszystko działa. Dysk wykryło, wszystko ładnie ale zwiesił się, po restarcie zaczął się co chwila wieszać, nawet wejście do biosu tak się kończy a nawet czasem nie zdążę wejść do niego.
    Dysk to adata sp900, podłączyłem go to komputera i jest w pełni sprawny. Sformatowałem go na nim korzystając z okazji, po włożeniu do laptopa dalej to samo.

@Edit
    Przy memtest86+ też się zwiesza, test leci, brak informacji o błędach i staje w miejscu, procenty nie ruszają się, czas się zatrzymuje, ale plus w nazwie ciągle miga.
  • #6 12795655
    Resist_34
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    Sprawdź kostki RAM - pojedynczo, każdą kostkę na zmianę raz w jednym raz w drugim slocie (to na wypadek, gdyby jeden slot szwankował)
    Najprawdopodobniej to któraś kość, choć niewykluczona jest podstawka procesora lub północ (mam identyczny przypadek w dzisiejszym Acerze - łącznie z migającym plusem w MemTeście. Na obsadzonym jednym slocie RAM laptop się resetuje, a na drugim reset lub "zacinka" - procesor i RAM już wykluczyłem)

Ewentualnie odłącz jeszcze dysk i napęd DVD a MemTesta uruchom z botowalnego pendrive (np. Hiren's Boot)
  • #7 12804653
    lekto
    Poziom 35  
    Wyjąłem dysk i napęd dvd, nie dałem rady zrobić z tym pendrive'm (program nie chciał współpracować z 64bitowym systemem) więc testowałem w biosie czy się nie zawiesi - zawieszał się za każdym razem a testowałem wszystkie ułożenia kości ramu. Jutro zaniosę do serwisu jeśli nie wymyślę czegoś nowego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wymianę dysku twardego w laptopie Pavilion dv5 na dysk SSD 64GB z powodu problemów z działaniem touchpada oraz bad sectorów na obecnym dysku. Odpowiedzi wskazują, że laptop powinien działać z dyskiem SSD, który jest standardowym dyskiem 2.5" SATA. Zaleca się zakup dysku SSD, np. marki OCZ, oraz instalację systemu Windows Vista z partycji recovery, aby zachować legalność. Użytkownik napotkał problemy z nowym dyskiem ADATA SP900, który powodował zawieszanie się laptopa, co sugeruje możliwe uszkodzenie pamięci RAM lub innych komponentów. Wskazówki dotyczące testowania pamięci RAM oraz odłączenia dodatkowych komponentów w celu diagnozy problemu były również udzielane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA