Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Blokada pulpitu, dziwny przypadek.

SavlerPL 27 Wrz 2013 20:41 3582 32
  • #1 27 Wrz 2013 20:41
    SavlerPL
    Poziom 10  

    Tak jak wyżej, podczas oglądania live na Twitch wyskoczył mi survey ( ten płatny spam, w którym trzeba wybrać opcję, np. "Wygraj nowego iPhone!" po czym trzeba podać nr. telefonu ) po czym musiałem wpisać w prawym górnym rogu kod z tych opcji ( to nie działa w polsce , nie dostaję się smsa zwrotnego, więc nawet nie próbowałem ) i zablokował mi pulpit, wyłączył menadżera zadań, windows sam sobie z tym poradził ale teraz znów to wyskoczyło, ale jak windows niby to znów "naprawił" to zamiast survey mam black screen i kursor, mogę nim jeździć po tym czarnym ekranie ale nic więcej, mam to na każdym użytkowniku ( mam 3 użytkowników, mój jest głównym administatorem, piszę to w trybie awaryjnym z dostępem do internetu ) i nic kompletnie nie mogę zrobić, czyściłem komputer oraz skanowałem programami :

    MalwareBytes PRO
    Microsoft Security Essentials
    CCleaner

    I problem nie minął, mój komputer jak jest potrzeba :

    CPU : Intel Core i5-2500
    GPU : MSI GeForce GTX 560 1GB
    Ram : 2x4 GB GoodRam 1333MHz CL9
    MoBo : Gigabyte Z68AP-D3
    PSU : Chieftec CTG-600-80P
    Windows : Win. 7 Ultimate 64bit SP1

    Proszę pomóżcie, potrzebuję teraz pilnie komputera a nie mam już innych pomysłów jak go naprawić

    0 29
  • #3 27 Wrz 2013 22:48
    SavlerPL
    Poziom 10  

    Kolobos napisał:
    Uzyj AdwCleaner, opcja Scan i Clean:
    http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/

    Daj oba logi z OTL w zalaczniku:
    http://www.bleepingcomputer.com/download/otl/
    Dodatkowo zaznacz: lop, purity oraz wszyscy uzytkownicy.


    ADWCleaner nic nie wykrył, tylko parę błędów w linijkach w rejstrze, wszystko naprawione.
    Mnie interesuje tylko ten OTL, ponieważ nie mam 2 log'ów, a tylko 1 który jest w załączniku poniżej.
    Aha, dodam też, że jak próbowałem wyłączyć komputer za pomocą przycisku wyłączenia w trybie CTRL+ALT+DEL wyskakiwało, że coś o nazwie "Form1" ( czy jakoś tak ) uniemożliwiało wyłączenie komputera przez co musiałem wymuszać wyłączenie. Czy to coś ma coś wspólnego z windows'em czy to jakiś obcy plik który nie ma nic związanego z win.? Teraz to nie reaguje nic, oprócz kursora.

    0
  • #4 27 Wrz 2013 23:43
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Wykonaj skrypt w OTL:

    :OTL
    IE - HKLM\..\URLSearchHook: - No CLSID value found
    IE - HKLM\..\URLSearchHook: {3B81079D-2AC9-425f-A494-A1C7D93AFA3C} - No CLSID value found
    IE - HKLM\..\SearchScopes\%SearchDefender_IESearchEngineGuid%: "URL" = http://search.gboxapp.com/?q={searchTerms}
    O2 - BHO: (no name) - {0C25868A-72CB-8810-204F-DE69C564197A} - No CLSID value found.
    O2 - BHO: (no name) - {0F057E5D-6D3E-3D7B-C0F5-276A40F867EB} - No CLSID value found.
    O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - {3B81079D-2AC9-425f-A494-A1C7D93AFA3C} - No CLSID value found.
    O4 - HKLM..\Run: [sysdate.exe] C:\Users\SavlerPL\AppData\Local\Temp\sysdate.exe ()
    OO4 - HKU\S-1-5-21-2178123541-681065476-93318070-1007..\Run: [sysdate.exe] C:\Users\SavlerPL\AppData\Local\Temp\sysdate.exe ()
    O4 - HKU\S-1-5-21-2178123541-681065476-93318070-1007..\RunOnce: [Report] C:\AdwCleaner\AdwCleaner[S1].txt ()
    O4 - Startup: C:\Users\SavlerPL\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\sysdate.exe ()
    [2013-09-18 20:59:59 | 000,704,227 | ---- | C] () -- C:\Users\SavlerPL\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\sysdate.exe
    [2013-09-18 20:59:50 | 000,704,227 | ---- | C] () -- C:\Users\SavlerPL\AppData\Roaming\sysdate.exe
    [2012-10-31 01:52:09 | 000,000,002 | ---- | C] () -- C:\ProgramData\timerxfile
    [2012-10-31 01:52:09 | 000,000,002 | ---- | C] () -- C:\ProgramData\datesavefile
    [2012-10-31 01:52:09 | 000,000,001 | ---- | C] () -- C:\ProgramData\varsavefile
    [2012-10-31 01:51:42 | 000,004,768 | ---- | C] () -- C:\ProgramData\operaprefs.ini
    @Alternate Data Stream - 134 bytes -> C:\ProgramData\TEMP:373E1720
    @Alternate Data Stream - 1213 bytes -> C:\ProgramData\Microsoft:EGQRaY4pWXXX4DauXS
    @Alternate Data Stream - 1172 bytes -> C:\Program Files\Common Files\System:wqGqx3PLP2mUjf7L3z4cE
    @Alternate Data Stream - 1112 bytes -> C:\ProgramData\Microsoft:eBGcaR8iXEwUkLXzAaWt7u
    @Alternate Data Stream - 1077 bytes -> C:\ProgramData\Microsoft:rMmyyiJpZTuvwX2D8E47SO5N

    Uruchom system normalnie i sprawdz czy juz wszystko dziala.

    Zrob pelny skan przy pomocy Mbam:
    http://www.bleepingcomputer.com/download/malwarebytes-anti-malware/
    oraz: http://ftp.drweb.com/pub/drweb/cureit/launch.exe

    0
  • #5 28 Wrz 2013 14:46
    SavlerPL
    Poziom 10  

    Kolobos napisał:
    Wykonaj skrypt w OTL:

    :OTL
    IE - HKLM\..\URLSearchHook: - No CLSID value found
    IE - HKLM\..\URLSearchHook: {3B81079D-2AC9-425f-A494-A1C7D93AFA3C} - No CLSID value found
    IE - HKLM\..\SearchScopes\%SearchDefender_IESearchEngineGuid%: "URL" = http://search.gboxapp.com/?q={searchTerms}
    O2 - BHO: (no name) - {0C25868A-72CB-8810-204F-DE69C564197A} - No CLSID value found.
    O2 - BHO: (no name) - {0F057E5D-6D3E-3D7B-C0F5-276A40F867EB} - No CLSID value found.
    O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - {3B81079D-2AC9-425f-A494-A1C7D93AFA3C} - No CLSID value found.
    O4 - HKLM..\Run: [sysdate.exe] C:\Users\SavlerPL\AppData\Local\Temp\sysdate.exe ()
    OO4 - HKU\S-1-5-21-2178123541-681065476-93318070-1007..\Run: [sysdate.exe] C:\Users\SavlerPL\AppData\Local\Temp\sysdate.exe ()
    O4 - HKU\S-1-5-21-2178123541-681065476-93318070-1007..\RunOnce: [Report] C:\AdwCleaner\AdwCleaner[S1].txt ()
    O4 - Startup: C:\Users\SavlerPL\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\sysdate.exe ()
    [2013-09-18 20:59:59 | 000,704,227 | ---- | C] () -- C:\Users\SavlerPL\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\sysdate.exe
    [2013-09-18 20:59:50 | 000,704,227 | ---- | C] () -- C:\Users\SavlerPL\AppData\Roaming\sysdate.exe
    [2012-10-31 01:52:09 | 000,000,002 | ---- | C] () -- C:\ProgramData\timerxfile
    [2012-10-31 01:52:09 | 000,000,002 | ---- | C] () -- C:\ProgramData\datesavefile
    [2012-10-31 01:52:09 | 000,000,001 | ---- | C] () -- C:\ProgramData\varsavefile
    [2012-10-31 01:51:42 | 000,004,768 | ---- | C] () -- C:\ProgramData\operaprefs.ini
    @Alternate Data Stream - 134 bytes -> C:\ProgramData\TEMP:373E1720
    @Alternate Data Stream - 1213 bytes -> C:\ProgramData\Microsoft:EGQRaY4pWXXX4DauXS
    @Alternate Data Stream - 1172 bytes -> C:\Program Files\Common Files\System:wqGqx3PLP2mUjf7L3z4cE
    @Alternate Data Stream - 1112 bytes -> C:\ProgramData\Microsoft:eBGcaR8iXEwUkLXzAaWt7u
    @Alternate Data Stream - 1077 bytes -> C:\ProgramData\Microsoft:rMmyyiJpZTuvwX2D8E47SO5N

    Uruchom system normalnie i sprawdz czy juz wszystko dziala.

    Zrob pelny skan przy pomocy Mbam:
    http://www.bleepingcomputer.com/download/malwarebytes-anti-malware/
    oraz: http://ftp.drweb.com/pub/drweb/cureit/launch.exe


    Tak więc zrobiłem wszystko co podałeś, CureIt oraz Mbam nic nie wykrył a skrypt nie pomógł, dalej czarno po włączeniu, ale zauważyłem, że przed wybraniem użytkownika teraz też robi się czarny ekran na ok. 10sek po czym włącza się ekran z z wyborem użytkownika, wcześniej tego nie było, czym to jest spowodowane?

    #edit1 : Właśnie zrobiłem ponownie skan OTL'em, i teraz utworzył się plik "Extras.Txt", nie wiem czy są one potrzebne, ale załączam je.

    0
  • #6 28 Wrz 2013 19:57
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Kto Ci kazl grzebac w OTL i zmieniac opcje?

    0
  • #7 28 Wrz 2013 20:02
    SavlerPL
    Poziom 10  

    Kolobos napisał:
    Kto Ci kazl grzebac w OTL i zmieniac opcje?


    Skany.robiłem.z.wszystkimi.możliwymi.opcjami.a.podałem.logi.tylko.ze.skanowania.jak.zaznaczyłem.wszystkie.opcje.
    Przepraszam.że.zamiast.spacji.daję.kropki.ale.spacja.mi.sie.zepsuła.i.jestem.zmuszony.zamówić.nowa.klawiaturę.więc.jak.na.razie.muszę.robić.prowizorkę;/
    A.jak.te.skany.miały.coś.zmienić.to.przepraszam.nie.wiedziałem..Dopiero.się.uczę:(
    Myślałem.że.jak.zrobię.skanowania.ze.wszystkimi.opcjami.to.coś.się.poprawi.no.ale.to.tylko.strata.czasu.bo.nic.się.nie.dzieje;/

    0
  • #8 28 Wrz 2013 20:30
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Czy po nacisnieciu alt+ctrl+del i uruchomieniu explorer.exe cos zmienia?

    0
  • #9 28 Wrz 2013 20:48
    SavlerPL
    Poziom 10  

    Kolobos napisał:
    Czy po nacisnieciu alt+ctrl+del i uruchomieniu explorer.exe cos zmienia?


    Nie,próbowałem.już.tego.

    Edit#1 Kiedy.wszedłem.zobczyć.z.tym.explorer'em.to.owszem.nie.zdziałało,ale.zauważyłem.że.odpliłem.2.explorer,więc.obydwa.wyłączyłem.i.odpaliłem.z.powrotem.i.zdziałało.
    Aktualnie.piszę.to.z.użytkownika.nie.w.trybie.awaryjnym.Tyle,że.zastanawia.mnie.jak.to.usunąć,bo.przewiduję.że.ten.problem.będzie.występował.przy.każdym.starcie.komputera.

    Edit#2
    To.jest.dziwne.ponieważ.mi.pokazuje.że.nie.jestem.podłączony.do.internetu.komunikatory.typu.skype.nie.łączą.się.ale.przeglądarka.działa.i.normalnie.mogę.wchodzić.na.strony..

    0
  • #10 28 Wrz 2013 21:11
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Odinstaluj:
    BrowseToSave
    Microsoft Security Essentials
    McAfee SiteAdvisor
    Ask Toolbar
    YTD Toolbar v6.5
    Malwarebytes Anti-Malware wersja 1.75.0.1300
    McAfee Security Scan Plus

    Sciagnij http://jpshortstuff.247fixes.com/SystemLook.html i wykonaj w nim skrypt:

    :filefind
    explorer.exe

    Daj log, ktory sie utworzy.

    0
  • #11 28 Wrz 2013 22:20
    SavlerPL
    Poziom 10  

    Kolobos napisał:
    Odinstaluj:
    BrowseToSave
    Microsoft Security Essentials
    McAfee SiteAdvisor
    Ask Toolbar
    YTD Toolbar v6.5
    Malwarebytes Anti-Malware wersja 1.75.0.1300
    McAfee Security Scan Plus

    Sciagnij http://jpshortstuff.247fixes.com/SystemLook.html i wykonaj w nim skrypt:

    :filefind
    explorer.exe

    Daj log, ktory sie utworzy.

    Dobra,mam.problem.bo.nie.mogę.nic.odinstalować,ponieważ.wyskakuje,ze.muszę,być.na.zwykłym.użytkowniku.żeby.to.odinstalować,a.jak.spróbowałem.na.zwykłym.to.aplikacje.mają.błędy.i.jest.tylko."przygotowywanie do deinstalacji".po.czym.jest.brak.odpowiedzi.
    Aha,dodam.też,że.w.menadżerze.zadań.jest.napisane,że.odpalone.mam.z.50.procesów.a.widoczne.jest.max.15.
    +.wspomnę.też.że.na.dłuższym.użytkowaniu.w.trybie.normalnym.po.tym"triku".nagle.wszystko.mignęło.i.wszystkie.aplikacje.się.powyłączały.oraz.komputer.zachowywał.się.jak.bym.dopiero.go.odplił.

    Programt.jakie.odinstalowałem.to:
    McAfee SiteAdvisor
    BrowseToSave(Pisało.że.program.był.wcześniej.usunięty)
    McAfee Security Scan Plus
    Malwarebytes Anti-Malware wersja 1.75.0.1300


    Reszty.mi.się.nie.udało
    I.prawie.bym.zapomniał,załączam.log.z.SystemLook'a

    Edit#1
    Zapomniałem.napisać.że.programy.które.wymieniłem.odinstalowałem.przed.chwilą.na.trybie.awaryjnym.

    Edit#2
    Zapomniałem.o.najważnejszym.jak.zrobił.się.ten.restart.nie.mogłem.włączyć.Mojego.Komputera.ponieważ.wyskakiwało:
    "Zdalne wywołanie procedury nie powiodło się i nie zostało wykonane"
    Na.pasku.(przy.x'ie.do.wyłączenia.okienka).pisało."explorer.exe".a.jedyna.opcja.do.wybrania.która.była.to."ok"

    0
  • #12 28 Wrz 2013 23:30
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Zakoncz explorer, uruchom konsole cmd z poziomu menadzera zadan i wpisz:
    move C:\Windows\explorer.exe C:\Windows\explorer.bck
    Nastepnie uruchom ponownie system i zobacz czy cos sie zmienilo.

    0
  • #13 28 Wrz 2013 23:49
    SavlerPL
    Poziom 10  

    Kolobos napisał:
    Zakoncz explorer, uruchom konsole cmd z poziomu menadzera zadan i wpisz:
    move C:\Windows\explorer.exe C:\Windows\explorer.bck
    Nastepnie uruchom ponownie system i zobacz czy cos sie zmienilo.

    Nic
    Pisało tylko "Odmowa Dostępu. Liczba przeniesionych plików: 0."

    0
  • #14 29 Wrz 2013 08:48
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Zakonczyles go wczesniej?

    Wykonaj skrypt w OTL:

    :Files
    C:\Windows\explorer.exe

    Po wykonaniu daj log z wykonania. Plik zostanie przeniesiony do C:\_OTL\

    Mozesz tez uzyc np. Replacer do przeniesienia explorer.exe gdyby byl problem z OTL.

    0
  • #15 29 Wrz 2013 11:12
    SavlerPL
    Poziom 10  

    Kolobos napisał:
    Zakonczyles go wczesniej?

    Wykonaj skrypt w OTL:

    :Files
    C:\Windows\explorer.exe

    Po wykonaniu daj log z wykonania. Plik zostanie przeniesiony do C:\_OTL\

    Mozesz tez uzyc np. Replacer do przeniesienia explorer.exe gdyby byl problem z OTL.


    Dobra, i co teraz jak nie mam pulpitu i nie mogę nic zrobić? Nawet log'a nie mogę dać bo nie mogę otworzyć Mojego Komputera..

    Edit #1: Znaczy log udało mi się otworzyć poprzez menadżer zadań, ale nie mogę nic innego zrobić, ani otworzyć folderu, kompletnie nic, co najwyżej otwierać pliki.
    Log:" ========== FILES ==========
    C:\Windows\explorer.exe moved successfully.

    OTL by OldTimer - Version 3.2.69.0 log created on 09292013_105051"

    0
  • #16 29 Wrz 2013 11:19
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Uruchom mendzer zadan (alt+ctrl+del) wlacz cmd i wpisz:
    copy C:\Program Files (x86)\7tsp\backup\windir\explorer.exe C:\Windows\explorer.exe

    0
  • #17 29 Wrz 2013 11:22
    SavlerPL
    Poziom 10  

    Kolobos napisał:
    Uruchom mendzer zadan (alt+ctrl+del) wlacz cmd i wpisz:
    copy C:\Program Files (x86)\7tsp\backup\windir\explorer.exe C:\Windows\explorer.exe


    Wyskoczyło:
    "Nie można odnaleźć określonego pliku."

    0
  • #18 29 Wrz 2013 11:25
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Sprawdz tak:
    copy "C:\Program Files (x86)\7tsp\backup\windir\explorer.exe" C:\Windows\explorer.exe

    0
  • #19 29 Wrz 2013 11:27
    SavlerPL
    Poziom 10  

    Kolobos napisał:
    Sprawdz tak:
    copy "C:\Program Files (x86)\7tsp\backup\windir\explorer.exe" C:\Windows\explorer.exe

    Wyskakuje:
    " System nie może odnaleźć określonej ścieżki "

    0
  • #20 29 Wrz 2013 11:32
    Kolobos
    Spec od komputerów

    copy C:\Windows\winsxs\wow64_microsoft-windows-explorer_31bf3856ad364e35_6.1.7601.17514_none_ba2f56d3c4bcbafb\explorer.exe C:\Windows\

    0
  • #21 29 Wrz 2013 11:36
    SavlerPL
    Poziom 10  

    Kolobos napisał:
    copy C:\Windows\winsxs\wow64_microsoft-windows-explorer_31bf3856ad364e35_6.1.7601.17514_none_ba2f56d3c4bcbafb\explorer.exe C:\Windows\

    " Odmowa dostępu
    Liczba skopiowanych plików: 0."

    0
  • #22 29 Wrz 2013 11:41
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Uruchom OTL, wykonaj skrypt:

    :Files
    C:\WINDOWS\explorer.exe|C:\Windows\winsxs\wow64_microsoft-windows-explorer_31bf3856ad364e35_6.1.7601.17514_none_ba2f56d3c4bcbafb\explorer.exe /replace

    0
  • #23 29 Wrz 2013 11:44
    SavlerPL
    Poziom 10  

    Kolobos napisał:
    Uruchom OTL, wykonaj skrypt:

    :Files
    C:\WINDOWS\explorer.exe|C:\Windows\winsxs\wow64_microsoft-windows-explorer_31bf3856ad364e35_6.1.7601.17514_none_ba2f56d3c4bcbafb\explorer.exe /replace

    "========== FILES ==========
    File C:\WINDOWS\explorer.exe successfully replaced with C:\Windows\winsxs\wow64_microsoft-windows-explorer_31bf3856ad364e35_6.1.7601.17514_none_ba2f56d3c4bcbafb\explorer.exe

    OTL by OldTimer - Version 3.2.69.0 log created on 09292013_114317"

    I co teraz?

    0
  • #24 29 Wrz 2013 11:46
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Uruchom ponownie system w trybie normalnym i sprawdz czy explorer dziala.

    0
  • #25 29 Wrz 2013 11:52
    SavlerPL
    Poziom 10  

    Kolobos napisał:
    Uruchom ponownie system w trybie normalnym i sprawdz czy explorer dziala.


    Wyskoczyło tylko okienko :
    "Klasa niezajerestrowana"

    0
  • #26 29 Wrz 2013 11:57
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Masz jakies punkty przywracania systemu utworzone przed uszkodzeniem?

    0
  • #27 29 Wrz 2013 11:59
    SavlerPL
    Poziom 10  

    Kolobos napisał:
    Masz jakies punkty przywracania systemu utworzone przed uszkodzeniem?


    Tak, ale jak zrobiłem przywracanie z 10 września kiedy tego problemu nie było to i tak dalej występował problem który aktualnie jest, przywracać próbowałem jeszcze przed napisaniem tematu.

    0
  • #28 29 Wrz 2013 16:32
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Nowy skrypt:

    :Files
    C:\WINDOWS\explorer.exe|C:\Windows\winsxs\amd64_microsoft-windows-explorer_31bf3856ad364e35_6.1.7601.17514_none_afdaac81905bf900\explorer.exe /replace

    Po wykonaniu uruchom ponownie system.

    0
  • #29 29 Wrz 2013 16:58
    SavlerPL
    Poziom 10  

    Kolobos napisał:
    Nowy skrypt:

    :Files
    C:\WINDOWS\explorer.exe|C:\Windows\winsxs\amd64_microsoft-windows-explorer_31bf3856ad364e35_6.1.7601.17514_none_afdaac81905bf900\explorer.exe /replace

    Po wykonaniu uruchom ponownie system.


    Czarny ekran sprzed wybrania użytkowników znikł, ale dalej jest jak jestem zalogowany.

    0
  • #30 29 Wrz 2013 17:09
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Czy po utworzeniu nowego konta problem rowniez wystepuje?

    0