logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki switch do 50 zł podzieli łącze na dwa komputery bez straty szybkości?

Arystotelefones 30 Wrz 2013 19:36 2211 13
  • #1 12794883
    Arystotelefones
    Poziom 8  
    Ocena: 22
    Otóż potrzebuję urządzenia, które podzieli net z routera na dwa komputery. Domyślam się, że jest to switch, natomiast mam problem z wyborem i specyfikacją. Urządzonka do 30 złotych na allegro(http://allegro.pl/listing/listing.php?string=switch&price_to=40&price_enabled=1) oferują 100MB transmisji, czyli jak rozumiem za mało, do normalnej pracy w sieci. Chciałbym wykorzystać 100% łącza przy pracy z drugim komputerem. Nie stawiam za warunek podział łącza na dwa PC jednocześnie( chociaż miłe bym to widział), tylko jego przełączanie między dwa komputery. Wyjmowanie wtyczki do rozwiązanie trochę prymitywne, przyznacie. Chciałbym rozwiązać ten problem w miarę tanio, tj, do 50 złotych.
  • #2 12794906
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Arystotelefones napisał:
    Otóż potrzebuję urządzenia, które podzieli net z routera na dwa komputery

To na 100% jest router? Może napiszesz co to za dostawca internetu?
  • #3 12794914
    Arystotelefones
    Poziom 8  
    Elpos. Jest jedno wyjście sieciowe routerze, niestety. Czy zmiana może oferowana jest bezpłatnie(pytanie do dostawcy raczej, heh)? To dosyć stary router.
  • #4 12794922
    jimasek
    Jeżeli to rzeczywiście router to zwykły switch wystarczy. Tam chodzi o przepustowość w sieci 100Mbit/s. Chyba szybszego internetu nie masz na tym starym routerze.
  • #5 12794930
    Arystotelefones
    Poziom 8  
    Ah, Mbit, racja. Zerknąłbyś wstępnie na Tp-Linki podane powyżej?
  • #6 12794934
    salmon
    Ocena: 262
    Arystotelefones napisał:
    net z routera na dwa komputery.

Nic nie o napisałeś o routerze (Czyj? Jaki? Jakieś zabezpieczenia dostępu ?)
    Arystotelefones napisał:
    Domyślam się, że jest to switch,

Jeżeli dostęp jest blokowany do jednego hosta/MAC i nic się z tym nie da zrobić, to raczej router. Jeśli nie, to wystarczy switch.
    Arystotelefones napisał:
    100MB transmisji, czyli jak rozumiem za mało, do normalnej pracy w siec

Do normalnej pracy w sieci wystarczy, chyba że masz karty gigabitowe - ale pytanie, czy wykorzystasz taki transfer ?

Arystotelefones napisał:
    Chciałbym rozwiązać ten problem w miarę tanio, tj, do 50 złotych.

Odpowiedz dokładniej na problemy powyżej, to określimy, czy się da.
  • Pomocny post
    #7 12794938
    jimasek
    TP-LINK TL-SF1005D dla sieci domowych jak najbardziej się nadaje.
  • #8 12794957
    Arystotelefones
    Poziom 8  
    Wkradła się pomyłka, przepraszam. Mam modem, Thomson TCM390. Czy wobec tego powinienem myśleć o routerze zamiast switcha? Drugie twoje pytanie - pojęcia nie mam. Mogę się dowiedzieć, napiszę do dostawcy, jeżeli trzeba. Racja, źle odczytałem jednostkę( podzieliłem przez 10, 100?), wystarczy 100 megabitów.
  • Pomocny post
    #9 12795146
    salmon
    Arystotelefones napisał:
    Czy wobec tego powinienem myśleć o routerze zamiast switcha?

Tak, i skoro to jest modem, to pytanie o zabezpieczenia jest nieważne.
  • #10 12795191
    Arystotelefones
    Poziom 8  
    salmon napisał:
    Arystotelefones napisał:
    Czy wobec tego powinienem myśleć o routerze zamiast switcha?

Tak, i skoro to jest modem, to pytanie o zabezpieczenia jest nieważne.

Dziękuję za pomoc.

Takie coś znalazłem:
    TP-link WR740N lub WR841N. Chyba się nada?
  • #11 12795210
    salmon
    Arystotelefones napisał:
    Czy za 40-50 złotych kupie coś sensownego

A jaka prędkość łącza internetowego ?

Arystotelefones napisał:
    jeżeli WiFi natomiast to tak, bym dał radę wyłączyć fale gdy nie korzystam drugiego komputera - laptopa( po co zdrowie psuć).

Spytam tak - używasz telefonu komórkowego ? Jak nie używasz, to też wyłączasz ? Jeśli nie, to błąd, bo w niektórych momentach jego moc nadawania jest z 10-20 krotnie większa od takiego routera ;). Poza tym, włącz jakikolwiek skan sieci bezprzewodowej, zobaczysz ile tego lata w eterze....
  • #12 12795225
    Arystotelefones
    Poziom 8  
    salmon napisał:
    Arystotelefones napisał:
    Czy za 40-50 złotych kupie coś sensownego

A jaka prędkość łącza internetowego ?

Teoretycznie "do 20 Mb/s". Praktycznie z testu wyszło 1700... Edytowałem wyżej i podałem dwa modele, luknij.

salmon napisał:
    Arystotelefones napisał:
    jeżeli WiFi natomiast to tak, bym dał radę wyłączyć fale gdy nie korzystam drugiego komputera - laptopa( po co zdrowie psuć).

Spytam tak - używasz telefonu komórkowego ? Jak nie używasz, to też wyłączasz ? Jeśli nie, to błąd, bo w niektórych momentach jego moc nadawania jest z 10-20 krotnie większa od takiego routera ;). Poza tym, włącz jakikolwiek skan sieci bezprzewodowej, zobaczysz ile tego lata w eterze....

Telefon komórkowy w miarę możliwości trzyma z dala od siebie ( w domu, czy dajmy na to w nocy). Myślę, że to falki w eterze właśnie sprawiają, iż źle czuje się w mieście.
  • #13 12796492
    salmon
    Arystotelefones napisał:

Teoretycznie "do 20 Mb/s". Praktycznie z testu wyszło 1700... Edytowałem wyżej i podałem dwa modele, luknij.

Z takim transferem obydwa sobie poradzą.

Arystotelefones napisał:
    Telefon komórkowy w miarę możliwości trzyma z dala od siebie ( w domu, czy dajmy na to w nocy). Myślę, że to falki w eterze właśnie sprawiają, iż źle czuje się w mieście.

Wiadomo, nie śpimy na komórkach, bo po co, ale routera też chyba nie będziesz trzymał pod poduszką :) Walka z tak małymi nadajnikami zupełnie nie ma sensu, wyłączysz jeden swój a dokoła Cię "opromieniuje" 30 innych.
    Apropos, 841N ma przycisk WPS służący oryginalnie do w skrócie mówiąc szybkiego uzgadniania zabezpieczeń ze zgodnymi z tym standardem urządzeniami, a po instalacji alternatywnego firmware można jego funkcjonalność przerobić na taką, o jakiej pisałeś (włącz/wyłącz wifi).
  • #14 12797997
    Arystotelefones
    Poziom 8  
    Ok, dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje switcha do podziału łącza internetowego na dwa komputery, z budżetem do 50 zł. W dyskusji wyjaśniono, że jeśli ma modem (Thomson TCM390), to switch będzie wystarczający, a prędkość 100 Mbit/s jest adekwatna do jego potrzeb. Użytkownik rozważa modele TP-Link WR740N i WR841N, które są odpowiednie do domowych sieci. Ostatecznie, obydwa modele powinny poradzić sobie z transferem do 20 Mb/s, co odpowiada rzeczywistym potrzebom użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA