logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zrywanie połączenia po podłączeniu routera TP-Link N600 do sieci Vectra

miki4765 30 Wrz 2013 21:59 1539 2
REKLAMA
  • #1 12795516
    miki4765
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam następujący problem. Posiadam internet z Vectry dzisiaj chciałem za pośrednictwem drugiego routera TPLINk N600 Rozsiać sygnał dalej po mieszkaniu ponieważ główny router Vectry jest za daleko telewizora. Podłączyłem wszystko jak należy i urządzenia łączą się z WIFI ale po kilku sekundach zrywa połączenie raz jest raz nie ma również wtedy w głównym komputerze podłączonym do starego routera ( kablem )zrywa mi łączność. Po odłączeniu nowego routera wszystko wraca do normy. Pomóżcie proszę
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12795557
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 832
    powodów może być kilka, a wszystko zależy od tego, jak w/w urządzenia są połączone.

Po pierwsze - pytanie czy mowa o połączeniu BEZPRZEWODOWYM komputera-klienta z w/w routerami? Jeśli tak, pewnie kolega utrafił w ten sam kanał transmisji i przykrywają się sygnałem - wtedy może zrywać.

Pytanie drugie - czy kolega zrobił tak, że port WAN dokupionego routera połączył z dowolnym portem LAN routera od VECTRY? Teoretycznie po powinno działać, lecz w praktyce otrzymuje się podwójny NAT, mający wpływ na wydajność (zły wpływ). Wówczas proponowałbym inne - NIETYPOWE połaczenie:
    1. na dokupionym routerze wyłączamy usługę SERWER DHCP
    2. na dokupionym routerze konfigurujemy sieć WiFi (najlepiej inne SSID i inny kanał niż na routerze od ISP)
    3. spinamy dokupiony router kabelkiem z routerem dostawcy usług portami LAN (wówczas router dokupiony działa jako AP WiFi / switch).

Daj znać jak to jest spięte i czy o to chodziło?
  • #3 12795733
    miki4765
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Super podłączyłem jak kolega pisał i wszystko jest ok :) Dzięki serdeczne
REKLAMA