logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI MS-7030 K8N Neo - Samoczynne włączanie się bez obrazu

silos 01 Paź 2013 13:26 1800 4
REKLAMA
  • #1 12796981
    silos
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witam

Mam płytę główną MSI MS-7030 ver 1. K8N Neo. Po podłączeniu zasilania od razu włącza się płyta główna jednak nie ma obrazu i zero reakcji, dźwięków, itp. Wstawiałem nowy zasilacz z zapasem, inny procesor, pamięć, kartę graficzną (AGP jak i starą PCI). To samo. Procesor oczywiście nagrzewa się. Napięcia są prawidłowe na zasilaniu płyty głównej. BIOS resetowany, przeprogramowany także. Kondensatory OK. Przy rozłączonej płycie głównej z miernikiem ciągłości na wtyczce zasilającej płytę główną linie +12V i 5V nie wykazują przejścia. Jest tylko na linii 3,3V. Po włączeniu jest tam jednak napięcie prawidłowe. Jeżeli procesor by się nie nagrzewał to winne byłyby tranzystory MOSFET. Gdzie szukać problemu i czy może stanowić go układ ISL6569CB ?

Za wszelką odpowiedź serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam
    M.K.
  • REKLAMA
  • #2 12807504
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    Dociśnięcie (stałe) mostka zmienia postać rzeczy?
  • REKLAMA
  • #3 12817352
    silos
    Poziom 18  
    Witam

Dociskałem układ nVidia nForce 3 (039460.1 0403A2) i on się grzeje na starcie.
    Dodatkowo wgrałem programatorem Wille 7.1 bios ze strony producenta:
    Link
    w różnych wersjach ale też nie startuje.
    Ściągnięte pliki BIOS zauważyłem mają inny początek niż ten który był oryginalnie. W oryginalnym BIOSie na początku byłby wpisy o rodzaju płyty głównej. W biosach na stronie niestety na początku są same wpisy FF i potem zaczynają się dane.
    Ale czy na oryginalnym biosie czy na biosach ze strony płyta od razu po włączeniu zasilania sama startuje. Mostek i procesor gorące.

Pozdrawiam
    M.K.
  • REKLAMA
  • #4 12855577
    silos
    Poziom 18  
    Witam

Zamontowałem w płycie kartę diagnostyczną pod PCI. Po starcie pojawiają się tylko kody POST Award po kolei C1, C3 i 07. Po tym następuje restart i znowu ta sama sekwencja. Z kodów POST dla Award to ten kod 07 to testowanie kontrolera klawiatury. Czy oznaczało by to, że uszkodzony jest mostek południowy lub kontroler KBC (Winbond W83627THF) i któryś z nich swoim zwarciem powoduje autostart po podaniu napięcia na zasilacz ATX ?

Pozdrawiam
    M.K.
  • #5 12871869
    silos
    Poziom 18  
    Witam

Chciałem plik BIOS (plik bin ze strony producenta firmy MSI) wgrać za pomocą programatora Willem 7.1 do kości Winbond W39V040AP. Zauważyłem, że np. na początku oryginalnie wgranego BIOSu jest coś innego niż w plikach bin ze strony. Oryginalnie jest w nagłówku np. nazwa płyty głównej, itp. natomiast w plikach na początku jest powtarzająca się sekwencja FE FF 00 00 potem same FF i dopiero kod BIOS'u. Na swoje nieszczęście nie zrobiłem kopii tego BIOSu oryginalnie wgranego kiedyś za pomocą dedykowanego programu z MSI (Awfl859g.exe) z dyskietki. Czy oznacza to,ze te programy z MSI inaczej trochę wgrywają BIOS niż bezpośrednio za pomocą programatora i czy może ktoś ma taką wersję BIOS do płyty MSI MS-7030 K8N Neo ? Czy można jakoś ten plik ze strony MSI przekonwertować do formatu bootującego ?

Za wszelką odpowiedź serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam
    M.K.
REKLAMA