logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Vaio VGN-FZ18 NMI: Parity Check / Memory Parity Error

olek1055 01 Paź 2013 23:46 2094 8
REKLAMA
  • #1 12799595
    olek1055
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam, do niedawna byłem szczęśliwym posiadaczem Sony Vaio VGN-FZ18.
    W komputerze (w trybie normalnym) za każdym razem wyskakuje błąd:

"*** Hardware Malfunction

Call your hardware vendor for support

NMI: Parity Check / Memory Parity Error

*** The system has halted ***"

Przyznam się sprawdziłem, kondensatory - wydają się być ok. Na innym forum znalazłem, że jak mam Win7x64 to może być to wina aktualizacji. Pomimo, że obraz krzaczy się na starcie w biosie (przy wyświetlaniu Vaio), odinstalowałem aktualizacje i nie pomogło. Nie sprawdzałem jeszcze baterii. Wszystkie symptomy jednak każą mi mówić, że to grafika, ale w trybie awaryjnym nie mam najmniejszych problemów z obrazem. Druga sprawa jeśli okaże się że to grafika, czy ktoś was orientuje się czy VGN-FZ18M ma zintegrowaną grafikę z płytą główną???Dziękuję z góry za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 12800392
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Podaj oznaczenie płyty.
  • REKLAMA
  • #3 12800396
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    olek1055 napisał:
    Pomimo, że obraz krzaczy się na starcie w biosie (przy wyświetlaniu Vaio),

Zrób zdjęcie i zamieść tutaj proszę.
  • REKLAMA
  • #4 12803022
    olek1055
    Poziom 10  
    RADU23 napisał:
    olek1055 napisał:
    Pomimo, że obraz krzaczy się na starcie w biosie (przy wyświetlaniu Vaio),

Zrób zdjęcie i zamieść tutaj proszę.

Wygląda to w taki sposób

Wczoraj na siłę w trybie awaryjnym próbowałem zainstalować, dziś komputer zaczął działać w normalnym trybie. Menadżerze urządzeń wyświetla się standardowa karta VGA, pojawił się problem z Bluetooth (ale teraz nie jest to ważne) Na najniższej rozdzielczości obraz w Win nie wygląda najgorzej, ale gdy próbuje zmieniać na większą przez cały monitor mam jaśniejsze paski (w odstępach kilku milimetrów)
  • #5 12803038
    miecho18
    Spec od komputerów
    Grafika do reballingu/wymiany.
  • REKLAMA
  • #6 12803069
    olek1055
    Poziom 10  
    miecho18 napisał:
    Podaj oznaczenie płyty.

Niestety nie wiem...Obecnie jestem na wyjeździe,.. Wczoraj po obejrzeniu filmu na YouTube, naiwny, pożyczyłem śrubokręt i próbowałem odłączyć monitor od karty graficznej. Po odłączeniu sprawdziłem, że był to slot kamery...Postaram się jutro napisać jaki to model

Dodano po 3 [minuty]:

miecho18 napisał:
    Grafika do reballingu/wymiany.

Dzięki, ewentualnie pytanie: Czy orientujesz się w cenach usług wymiany??? Bo sama grafika to jakieś 30$ plus koszty przesyłki jeśli się nie mylę???
  • #7 12803090
    miecho18
    Spec od komputerów
    Nie podam Ci nawet przybliżonego kosztu naprawy, dopóki nie dowiem się jaka płyta, z jaką grafiką siedzi w tym laptopie.
  • #8 12803112
    olek1055
    Poziom 10  
    miecho18 napisał:
    Nie podam Ci nawet przybliżonego kosztu naprawy, dopóki nie dowiem się jaka płyta, z jaką grafiką siedzi w tym laptopie.

Niestety nie wiem jakie jest oznaczenie płyty (jutro napiszę)
    grafika to 8400M GT

Tak się zastanawiam, może się orientujesz, może kiedyś modernizowałeś Sony VAIO serii VGN-FZ, czy idzie zastosować płytę z innego modelu (oczywiście tej samej serii)???
  • #9 12803117
    miecho18
    Spec od komputerów
    olek1055 napisał:
    grafika to 8400M GT

Układ grafiki do wymiany na nowy.
    Koszt około 500zł.
    olek1055 napisał:
    Tak się zastanawiam, może się orientujesz, może kiedyś modernizowałeś Sony VAIO serii VGN-FZ, czy idzie zastosować płytę z innego modelu (oczywiście tej samej serii)???

Niestety nie wiem czy do tego modelu podejdzie inna płyta.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Sony Vaio VGN-FZ18, który wyświetla błąd "NMI: Parity Check / Memory Parity Error". Po sprawdzeniu kondensatorów i odinstalowaniu aktualizacji systemu Windows 7 x64, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być karta graficzna, ponieważ w trybie awaryjnym nie występują problemy z obrazem. W odpowiedziach sugerowane jest, że problem może wymagać reballingu lub wymiany układu graficznego (8400M GT), a koszt naprawy szacowany jest na około 500 zł. Użytkownik pyta również o możliwość zastosowania płyty z innego modelu w serii VGN-FZ.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA