Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Router Sitecom WL-607 - problem z konfiguracją

dambar89 10 Oct 2013 21:47 3288 13
Wago
    dambar89
    Level 9  
    Witam,

Produkty Sitecom, co zdążyłem zauważyć przeglądac to i inne fora, nie należą do prostych w konfiguracji. Nie inaczej jest z moim routerem i po kilku godzinach prób jego podłączenia chwytam się ostatniej deski ratunku.

Po podłączeniu routera Sitecom WL-607 do modemu (cbn, kabel deutschland) i laptopa z vistą zabrałem się do konfiguracji poprzez 192.168.0.1. Zgodnie z instrukcją .pdf od producenta:

1. Najpierw ustawiłem we właściwościach protokołu internetowego w wersji 4 (TCP/IPv4) na automatyczne uzyskiwanie adresu IP i serwera DNS.

2. Dokonałem instalacji: Wizard -> Login Methode: Dynamic IP Adress, a w tym dokonuje CLONE MAC address bez zmiany Hostname i na koniec zaznaczam apply
    3. Po powyższym System Status w panelu wygląda tak:

4. Wśród wielu prób ustawiałem szyfrowanie WEP, WEP 2 i opcję bez szyfrowania. Zmieniałem nazwy sieci, nie dokonywałem jednak innych zmian.

5. Zaglądałem do zakładki DHCP, albo nie podawała żadnych danych, albo podawała konkretne, jak te na obrazku:

6. Centrum sieci i udostępniania informuje mnie za każdym razem, że istnieje połączenie na linii router-laptop, zaś brak połączenia na linii modem-router.

Dodatkowo:
    (a) jak na nowicjusza przystało resetowałem router, modem, karty sieciowe, itd.
    (b) łączy mnie z internetem, przez kabel na linii modem-komputer.
    (c) próbowałem konfiguracji również na innym laptopie (windows 7).
    (d) kiedyś już (rok temu) podłączałem ten router, z tym samym operatorem, i wówczas powyższe (lub podobne) kombinowanie odpaliło WiFi na tym routerze.

Przepraszam, jeśli chodzi o coś oczywistego, a tego nie ogarnąłem. I bardzo serdecznie z góry dziękuję każdemu, kto znajdzie chwilę czasu, podzieli się swoją wiedzą i pomoże.

Damian
  • Wago
  • Helpful post
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Podłącz kabel bezpośrednio do komputera i daj obrazek z ipconfig /all - Link
  • Wago
    dambar89
    Level 9  
    Dzięki jimasek za zainteresowanie!

Podłączyłem kablem router (wcześniej już podłączony do modemu) do laptopa i wyszło tak:
    Router Sitecom WL-607 - problem z konfiguracją Router Sitecom WL-607 - problem z konfiguracją
  • Helpful post
    jimasek
    To jest obrazek bez routera Sitecom WL-607?
    dambar89
    Level 9  
    Obraz wyżej to zrzut z: laptop podłączony do routera (i zarazem router do modemu).

1. Laptop nie podłączony do sieci (ani modem, ani router):

2. Laptop podłączony tylko do modemu:

Jeśli zrobiłem coś niepoprawnie, daj znać. Dzięki jimasek
  • Helpful post
    Kraku25
    Level 11  
    Jeśli sklonowałeś adres MAC na routerze to mało prawdopodobne abyś na interfejsie WAN otrzymał adres który dostałeś (192.168.0.5). No chyba że modem przydziela Ci z tej puli adres [EDIT: przydziela jak widać]. Wtedy możesz sprawdzić zmianę adresacji na Twoim routerze( może sobie nie radzi i się te same klasy gryzą). Ustaw na nim klasę np 192.168.1.0 dla LAN. Wtedy Ty (Twój komp) powinieneś dostać coś w stylu 192.168.1.100.
    Kolejna sprawa, niektóre routery (teraz już rzadko) nie radzą sobie jeśli na interfejsie WAN i na podpiętym do niego komputerze jest ten sam adres MAC.
    Kolejna sprawa to możesz sprawdzić ustawienia DHCP Relay.
  • Helpful post
    jimasek
    Zmień adres IP routera Sitecom na 192.168.1.1
    dambar89
    Level 9  
    O rany, dzięki Panowie!

Przepraszam, czy moglibyście mi podpowiedzieć w jaki sposób mogę zmienić adres IP routera? W konfiguracji routera? Jeśli tak, to w którym miejscu? A może gdzieś w ustawieniach połączenia sieciowego na panelu sterowania? W jaki sposób to zrobić, jimasek? (wstyd mi pytać).
    jimasek
    Prawdopodobnie zakładka LAN w twoim routerze. Nie miałem do czynienia z tym routerem w praktyce.
    dambar89
    Level 9  
    To raczej nie przejdzie. Próbowałem w kilku miejscach, w najbardziej pasującym, czyli właśnie zakładce LAN w konfiguracji routera, gdy próbowałem wprowadzić zmiany IP routera wyskoczył mi błąd:

Invalid DHCP client start IP address! It should be locaden in the same subnet of current IP address.
  • Helpful post
    Kraku25
    Level 11  
    Na zakładce lan w IP adress wpisz 192.168.1.1
    a w dhcp client range wpisz 192.168.1.100 - 192.168.1.200
    dambar89
    Level 9  
    Dzięki!

Zrobiłem dokładnie tak jak napisaliście. Zmieniłem ustawienia na: 192.168.1.1:

W tej chwili komputer połączony kablem z routerem otrzymuje połączenie.

- - -

Nie otrzymuję jednak połączenia bezprzewodowego. Przy próbie połączenia windows informuje mnie, że nie otrzymał odpowiedzi od routera lub punktu dostępu. Zalogowałem się ponownie na panel konfiguracyjny Routera Sitecom, wygląda to obecnie tak:

Router Sitecom WL-607 - problem z konfiguracją Router Sitecom WL-607 - problem z konfiguracją Router Sitecom WL-607 - problem z konfiguracją

tu ustawienia Wireless Settings:
    Router Sitecom WL-607 - problem z konfiguracją Router Sitecom WL-607 - problem z konfiguracją Router Sitecom WL-607 - problem z konfiguracją

Czy tym razem to coś z ustawieniami WiFi routera, skoro udaje mi się połączyć z internetem tylko za pośrednictwem kabla podłączonego do routera?
  • Helpful post
    Kraku25
    Level 11  
    Zobacz czy na ustawieniach Wireless/Security/encryption da się ustawić WPA2 Mixed. Jeśli nie (ale dopiero jeśli nie) to spróbuj zaznaczyć tam wszystkie "cipher suite". (WPA mixed samo dostosowuje szyfrowanie do klienta).

Zobacz czy na zakładce Wireless/ACL jest pusto (nie ma żadnych kompów dodanych)

Dodatkowo na podstawowych ustawieniach Wireless masz wybrany Band tylko 2.4( GHz) B. Wątpię aby Twoja karta tylko B obsługiwała, zobacz czy jest tam jakiś np. Mixed B+G (też wtedy automatem się zestawi odpowiednia modulacja).

Jeśli nadal nie działa sprawdź czy przynajmniej IP dostajesz (ipconfig /all z konsoli). Jeśli MAC 38:59:F9:39:29:05 to MAC karty WiFi to powinieneś dostawać.
    Ewentualnie daj też screenshot błędu.
    Zajrzyj też na zakładkę LOG.
    dambar89
    Level 9  
    @Kraku25:

Ustawiłem WPA2 Mixed. Gdy to nie pomogło, zaznaczyłem wszystkie cipher suite. Również nie łączyło.

Wireless/ACL jest pusto.

Ustawiłem Mixed B+G. Wszystko co wyżej nie pomogło. W międzyczasie rzuciłem okiem raz jeszcze na ustawienia producenta i ustawiłem klucz WPA(-PSK) TKIP, potem jeszcze resetowałem router, i nic. Nie mogłem sprawdzić ipconfig/all, ponieważ po wpisaniu hasła WiFi przy nazwiązywaniu połączenia bezprzewodowego od razu mnie wyrzucało z informacją, że router emituje zbyt mały sygnał lub komputer nie otrzymuje od niego sygnału.

Sprawdziłem wszystko raz jeszcze (wcześniej też już sprawdzałem w ten sposób) na drugim laptopie. Od początku ustawiłem wszystko zgodnie z Waszymi, Kraku25 i jimasek wskazówkami. IP było już ustawione na 192.168.1.1, czyli zmiany w routerze i jego konfiguracji pozostały. Jedyne co zrobiłem w panelu to ponownie wykonałem Setup Wizard z opcją dynamicznego IP.

Pozostawiłem szyfrowanie na WPA-TKIP. Do tego pozostawiłem BAND B+G oraz sprawdziłem zgodność ze wszystkim, co wcześniej mi doradziliście. Odłączyłem kabel (router-komputer) i postanowiłem sprawdzić połączenie bezprzewodowe.

Wybrałem połączenie bezprzewodowe, połączenie wykonano, ale w centrum sieci i udostępniania Windows nie było połączenia pomiędzy routerem a modemem (wyłącznie komputer-router). Nie wiem dlaczego, ale miałem dwie aktywne sieci, jedną, którą ustawialiśmy, oraz drugą "niezidentyfikowaną". Zresetowałem kartę sieciową, po tym pozostała już tylko moja sieć i komputer zaczął odbierać sygnał z routera wraz z połączeniem do internetu.

W pierwszym laptopie, gdy nie pomógł reset karty, reinstalowałem sterowniki karty i problem również się rozwiązał. Tym samym odbieram sieć przekazywaną przez router na obu komputerach.

Nie potrafię zrozumieć gdzie w ostatniej fazie leżał problem. Na szczęście internet jest podłączony, mam nadzieję, że w żaden sposób połączenia nie są ograniczone (btw: mogę jakoś sprawdzić, czy połączenie WiFi jest w pełni poprawne?)

To, co jest jednak pewne, to to, że gdyby nie Wasza pomoc, jimasek i Kraku25, nadal tkwiłbym na etapie Setup Wizard lub musiałbym kupić inny router. Jestem Wam bardzo wdzięczny, szczególnie, że zainteresowaliście się tematem chwilę po jego opublikowaniu oraz pomagaliście mi późno w nocy i wcześnie rano. Wielki szacunek i wdzięczność dla Was.

No i dzięki dla elektroda.pl, mam nadzieję, że jesteście świadomi, jak wielką wartość dla internautów stanowi Wasz portal.

pozdrawiam,
    Damian