logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór stacji lutowniczej WEP 992DP z podgrzewaczem czy WEP 853AA?

foxik33 18 Oct 2013 18:32 4524 2
ADVERTISEMENT
  • #1 12856496
    foxik33
    Level 16  
    Help: 2
    Rate: 4
    Witam!

Dylemat między:

* http://www.hotair.pl/pl/sklep/stacje-lutownic...a-2-w-1-wep-992dp-kompresor-grotowka-75w.html + osobno podgrzewacz do tego, np. WEP 853A - koszty takiej opcji większe.

lub

* http://www.hotair.pl/pl/sklep/stacje-lutownic...utownicza-hotair-i-podgrzewacz-wep-853aa.html + osobno do tego grotówka ?

Do tej pory w pracy (serwis gsm) pracowałem na jakiejś PT-*** - kolba + hot na kompresorze, trochę to buczało ale pracowało doskonale.

Teraz jednak chciałbym kupić coś aby w domowym zaciszu sobie podłubać.

Opcja podgrzewacz + hot + chwytak wydaje się być doskonała, aczkolwiek zastanawia mnie żywotność i dostępność wentylatorków do takiej stacji HA gdzie nadmuch leci prosto z kolby.

Liczę na mądre porady :)
  • ADVERTISEMENT
  • #2 12861423
    Józef18
    Level 32  
    Help: 168
    Rate: 164
    Stacja lutownicza hotair i podgrzewacz WEP 853AA
    Zaleta :
    + podgrzewacz jest przydatny
    Wada:
    - brak grotówki
    - mała powierzchni grzewczej podgrzewacza

Stacja lutownicza 2 w 1 WEP 992D+ kompresor, grotówka 75W
    Zaleta:
    + grotówka
    Wada:
    - brak podgrzewacza

Nie wiem czemu ale jak tak obie porównuje to zdecydowanie bym wybrał Stacja lutownicza 2 w 1 WEP 992D+ kompresor, grotówka 75W, niewielka różnica w cenach

Wszystko zależy co kolega by chciał naprawiać
  • #3 12863545
    foxik33
    Level 16  
    Help: 2
    Rate: 4
    Kupując osobno podgrzewacz 853A, powierzchnia grzewcza jest większa chyba o ok 1cm, więc mega wielkiej różnicy nie widać.

A wiadomo że praca z podgrzewaczem bezpieczniejsza i przyjemniejsza.

Do tej pory głównie naprawiałem telefony, ale czasem też i komputery.. ;)

Grotówkę zawsze osobno można dokupić, za jakieś 150zł kupi się już coś co swoje odpracuje bez problemu.. :)

Więc tutaj przewagę zyskuje 853AA - są też zestawy 3w1 - 853AAA, ale póki co niedostępne.. :(

Głównie to chodzi mi o kwestię czy kompresor czy wentylatorek w kolbie HOT-a.. :)
    Tutaj mam głównie dylemat.

Dodano po 5 [godziny] 52 [minuty]:

decyzja zapadła.. zakupiony sprzęt to ZD-912. Jak się szybko zwróci to dokupię podgrzewacz.

Póki co to HA + zasilacz + chemia no i ... prawie tysiaczek z konta zniknął :)
ADVERTISEMENT