logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 42PF5331/10-Zwarcie YSUS, zwarcie main, wymiana pł. głównej, LC4.41E AA

Pawel1812 20 Paź 2013 22:47 5346 8
  • #1 12886659
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Ocena: 265
    Witam
    Telewizor jak w temacie. Pierwszy objaw to sygnalizacja błędu napięcia 12V - TV się nie włącza. Pobieżne oględziny wykazały awarię IPM na Ysus, oraz wypaloną ścieżkę w linii zasilania 12V dla CTRL oraz płyty głównej na module zasilacza. Po naprawie, dalsze oględziny wykazały awarię bezpiecznika 3A J07 w linii 12V na płycie głównej oraz wyciek elektrolitów SMD na CTRL. Bezpiecznik 3A znajduje sie pomiędzy złączami na górnej części modułu video widocznej bez jego demontażu. Po poszukiwaniach okazało się, że zwarcie jest w obwodzie przetwornicy zasilającej stabilizator LD1086 IC7901 oraz (po wylutowaniu stabilizatora) zwarcie w linii zasilania wchodzącej pod IC7801 (BGA).

Poniżej fotografia płyty głównej (313926722741 636537), na której zostało stwierdzone zwarcie w linii prowadzącej do chipu BGA IC7801.

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie jak szukać płyty głównej do tego modelu. Pod spodem jest kod: 3139 123 6117.3 WK551.3 Który kod z tej płyty poza powyższym musi się zgadzać, aby dokonać prawidłowego doboru używanej płyty głównej?
    Pozdrawiam wszystkich czytających
  • #3 12981847
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Po kontakcie ze sprzedającym okazało się, że sam numer pod spodem płyty nie wystarczy. Jest to tylko numer napisany na laminacie podczas produkcji PCB, a płytka na pewno wykonana jest pod kilka modeli TV.
    Sprzedający ma inne złącze T-Con, ponadto wpisanie w ebay numeru spod płyty głównej zwraca kilka rodzajów płyt, różniących się wyglądem zewnętrznym a w szczególności obecnością lub nie płytki z procesorem SAA w okolicy złącza HDMI.

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie, jak jednoznacznie ustalić, czy dana płyta będzie pasowała do tego TV, ewentualnie jak podobną płytę od innego TV zmusić do współpracy z tym TV.
    W serwisówce LC4.41E AA jest opisana konfiguracja płyty głównej pod poszczególne rozmiary i rodzaje matryc, ale modelu 42PF5331/10 w niej nie ma.

Płyta główna została wymieniona. Ekran zaczął świecić, jednak brak jest treści wizyjnej, podobnie jak i brak jest OSD. Reakcja na przyciski jest tylko taka, że mruga zielona dioda. Przyciskiem Power da się TV włączyć oraz wyłączyć. Na CTRL świeci pierwsza oraz trzecia dioda.

Pytanie czy przekładać wszystkie pamięci konfiguracyjne FLASH i EEPROM z uszkodzonej płyty do sprawnej, ew. pamięci których układów?
  • #4 12982437
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Witaj Paweł,

Czy na pewno wymieniłeś na dobrą płytę główną? Panele te wyglądają niemal identycznie ale różnią się oprogramowaniem dla różnych PDP. Skoro brak wizji, to nic nie zrobisz z poziomu menu serwisowego, bo nie są nadawane sygnały LVDS do matrycy (do CTRL-a) i obrazu nie widać. Ja bym próbował zdobyć wsady pamięci z odpowiedniej płyty i przeprogramowałbym ją.
    Pozdrawiam
  • #5 12982666
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Dziękuję za podpowiedź, zapewne tak jest, że oprogramowanie jest dla innego PDP. Nawet gdyby płyta była od tego samego modelu, to mógł być inny producent samego PDP. Gdyby Kolega jeszcze zechciał napisać który EEPROM ze starej płyty trzebaby przełożyć, aby sygnał LVDS się pojawił, byłbym wdzięczny. Czy trzeba przełożyć Flash 4MB procesora Genesis 7801?

A może ktoś ma dostęp do oprogramowania i zechciałby (oczywiście odpłatnie) zaprogramować zakupioną przeze mnie płytę?
  • #6 12983746
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Później sprawdzę w serwisówce LC4.41E AA ale o ile dobrze pamiętam to tylko zwykły MVM 24LC512 lub 24LC256 trzeba przeprogramować. Nie, flasha Genesis nie bo odbiornik się uruchamia i wyłącza.
  • #7 12984344
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Dziękuję Koledze za zainteresowanie. Fotografia danych nowej płyty

oraz starej

Płyty z zewnątrz wyglądają identycznie, wszystkie złącza oczywiście pasują. Rozkłąd układów scalonych oraz typy są takie same.
    Zalutowałem zworkę SDM, aby odbiornik zaczął sygnalizować błędy za pomocą diody, ale bezskuecznie. Brak jest obrazu,a dioda mimo to nie mruga.

Odczytałem też wsady EEPROM z uszkodzonej płyty pod Genesis oraz z Herculesa. Czy wsady z dekodera HDMI też trzebaby zmieniać?

Po podstawieniu wsadów Herculesa oraz scalera ze starej płyty dioda zaczęła mrugać dwa razy. Napięcie 12V oczywiście do płyty dochodzi, jest obecne na bezpieczniku 3A pomiędzy złączami zasilacza, bezpiecznik ten jest sprawny. Gdzie należy sprawdzić obecność tego napięcia? Czy błąd ten może zostać zwrócony z powodu nieprawidłowego sygnału Power_OK z zasilacza?
    Załączniki:
    • 24c32_IC7C01_Genesis.bin (4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 24C16_IC7207.bin (2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 12985551
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Jesteś na dobrej drodze ku naprawie tej płyty. Ja spróbuje rozejrzeć się za wsadami i zassać je z innego forum, ja bym nie szukał usterki napięcia 12V tylko rozglądnął się jeszcze za dobrym wsadem skalera. Czy jak wypniesz LVDS uruchamia się OK na tych wsadach co załadowałeś? Czy masz może dostęp do takiego starego(dużego) pilota Philipsa uzywanego jeszcze w 42PF5520? Rozumiem, ze nie mozesz wejść w SAM tradycyjna metodą opisaną w manualu, bo się nie uruchamia ale gdyby tylko udało ci się wejść w SDM przejście SAM jest już wtedy dziecinną igraszką (ale najpierw musisz mieć 'screen') Mówie o przejsciu w SAM, bo tam już można odczytać buffer błędów, i przestawić ręcznie zawatości pamięci skalera oraz przestawić kody matrycy. Panel code się przestawia chyba nawet wspisując 062596 i te 3 cyfry o ile pamiętam, ale u ciebie chyba trzeba będzie przeprogramować NVM scalera.
    Powodzenia
  • #9 14043787
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Wg SM, NVM powinien wgrać się sam domyślny po zalutowaniu zwory SDM na main, oraz podaniu zasilania trzymając CH+ na klawiaturze lokalnej. Po chwili powinno się wyświetlić SDM menu, jednak u mnie tak się nie dzieje, ekran jest nadal ciemny, choć podświetlony.
    Przełożenie Flasha scalera ze starej płyty też nie wchodzi w grę, gdyż ma on zwarcie - po podaniu 1.2V na stabilizator zasilający scaler pobór prądu wynosi 5A - ograniczenie zasilacza, a scaler oraz jego flash po chwili parzy.
    Na nowej płycie pobór prądu jest OK, ale efekt jak powyżej.

Zwarcie pinów AUTO_GEN na T_Con skutkuje pojawieniem się poprawnego obrazu kontrolnego.

Czy takie zachowanie - ciemny obraz, brak reakcji na CH+ przy sprawnym Tcon jest normalnym zachowaniem w razie pomyłki w doborze main, czy sugeruje, że main może być uszkodzony?

Telewizor zawiozłem dziś do serwisu autoryzowanego Philips. Niestety, stwierdzili, że nie podejmą się naprawy. Płyty się ich zdaniem nie programuje a wymienia i jest ona już niedostępna. Proponowałem aby spróbować, że zapłacę za fatygę, nie śpieszy się itp. Niestety - nie da się zaprogramować tylko wymieniać.

Telewizor poszedł do serwisu - po kilku dniach od wstawienia propozycja 600 zł za naprawę - zaakceptowałem i wpłaciłem dość wysoką zaliczkę. Postał u nich pół roku. Stwierdzili, że mimo zakupu i podstawienia dwóch płyt nie udało się uzyskać prawidłowego obrazu, więc TV wydali.
    Moje pytanie, na czym polega trudność doboru płyty do tego modelu? Który kod z płyty pozwala jednoznacznie zidentyfikować płytę oraz jej soft. Czy ten sam model miał kilka matryc, do których były różne softy? Czy próbować wymiany płyty od tego samego modelu (rozbitego) wraz z T-Con (ten sam typ, co u mnie), który z nią współpracował?
    Gdzie jest soft zależny od rodzaju matrycy - w T-Con czy w main? Moim zdaniem powinien być w T-Con.
    Z zachowania TV moim zdaniem wynika, że popełniony został duży błąd podczas doboru main (main od zupełnie innego modelu T-Con) skoro main nie nadaje LVDS, jednocześnie w trybie Autogen wszystko jest OK.

Dodano 17 czerwca 2015.
    Zakup płyty zdemontowanej dokładnie z 42PF5331/10 załatwił problem i TV ożył. Aby mieć pewność, że sprzedający posiada płytę z tego TV, a nie pasującą do tego TV szukałem kogoś, kto posiada komplet płyta plus CTRL z taką samą nalepką na pamięci CTRLa jak u mnie. Cierpliwość się opłaciła i dziś - w czerwcu 2015 TV ruszył.
    Wielu sprzedawców zapewnia, że posiada main pasujący do 42PF5331/10, sugerując się tylko numerem napisanym od spodu PCB. Dla przyszłych czytających - nie sugerujcie się tym numerem.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 42PF5331/10 wykazuje problemy z zasilaniem, w tym zwarcia w obwodzie YSUS oraz na płycie głównej. Po wymianie płyty głównej ekran świeci, ale brak jest treści wizualnej i reakcji na przyciski. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z niekompatybilności oprogramowania płyty głównej z panelem PDP. Wskazówki dotyczące przeprogramowania pamięci EEPROM oraz sprawdzenia sygnałów LVDS są podawane, a także sugestie dotyczące poszukiwania odpowiednich wsadów pamięci. Użytkownik rozważa również pomoc serwisową, jednak napotkał trudności w uzyskaniu wsparcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA